vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (55) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (14) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (99) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (698) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (24) hot news (185) igra (33) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (202) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (20) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (88) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (641) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (211) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

Maradj otthon - matricázz!

2021.04.06. 09:33 HOttó

Jók ezek a hosszú hétvégék, főleg ebben a "maradj otthon" időszakban, ki lehet borogatni a fiókokból a félbemaradt projekteket. Azt gondolom minden vasútmodellezőnél vannak ilyenek, nálam most több kisebb matrica került elő, amik már régóta várták, hogy felkerüljenek a vagonokra.

Egy javítás

Három éve készült el a Roco RailCargoAustria Eanos kocsijának átszámozása, de egy hiba csúszott a rendszerbe, az egyik oldalon eggyel több számjegy maradt meg a régi pályaszámból. A most előkerült tartalék matricával megszüntettem a hibát. A régi, apró matricát csak lekapartam, mehetett a helyére az új, 10 perc alatt megvolt.

rca.jpg

Furcsán mutatnak egymáson, de a lényeg legalább jól látszik

Osztrákból magyart

Mindig érdeklődéssel olvasgatom a Quabla hírleveleit, rengeteg hasznos információ derül ki belőlük ami egy-egy modell születését vagy eredetijével kapcsolatos információkat illeti. Így figyeltem fel a 90-es évek végén a MÁV-hoz került osztrák kocsikra. Olyan gyorsan kellett besorozni a hozzánk került kocsikat, hogy nem foglalkoztak az átfestésekkel, foltjavítással kipofozták a vagonokat, megkapták a haza pályaszámokat és már munkába is álltak. 

Ilyen kocsik voltak például a Tds sorozatú önürítősök is. A Tillig gyárt hozzá egész jó alapot, a 14593-as cikkszámú kocsi mára kifutó, de aki kedvet kap a mávosításhoz, még nem késett el. A keresőbe beírva, hogy "MÁV Tds" kidobja például Paulin István képét a flickr fotógyűjteményében. Igazából ha nem számoljuk a szegecseket, csak a pályaszámot kell lemosni, és az újat feltenni. Ennél a kocsinál kifejezetten jól működött a tampon festék lazító folyadék, nyom nélkül lejött a gyári nyomat.

tds.jpg

Ilyen volt - ilyen lett

Szintén Ausztriából érkeztek a Hbiqs sorozatú eltolható oldalú teherkocsik. A vagon TT modell változata létezik, a holland PSK gyártja, ennél is hamar megúszható a honosítás a pályaszám cseréjével. Itt egy kicsit csaltam, mert arra területre, ahová a nagyvasúton helyezték az azonosítót, csak igen kicsiben, olvashatatlanul férne el, így fentebb került. A foltjavítást csak potyadék matricákkal, vagy lakkal lekent részekkel próbáltam vizualizálni, persze most a fedő matt lakk réteg szépen eltakart mindent. Azért ha nagyon keressük, látszanak a foltok, de a jövőben ezen még talán változtatok egy kis barna festékkel.

hbiqs.jpg

Messziről nézve osztrák, de közelről magyar, az első verziójú vasuTTmodell graffitivel

Osztrákból osztrákot

Nem túl régen jutottam hozzá a Tillig 15268 számú, Stlb festésű két Eaos kocsijához, használtan, doboz nélkül, így ők a játszós modellek közé kerültek. A gyűjteményemben volt már korábbról egy új darab is, így ez a kettő számot kellett váltson. Itt is elég volt megrajzolni a pályaszámot, a többi felirat maradhatott. Mivel közel van a vörös sáv a pályaszámhoz, így kimaszkoltam a szám alatti részt, hogy a beavatkozás ne érintse. Mondhatom, hogy ilyen könnyen tampont még nem mostam le. A lazító folyadék épp csak hozzáért, már látszott, hogy elvált a felülettől a nyomat. Sajnos a maszkolás ellenére megsérült a vörös sáv, így azt vissza kellett javítani. A művelet végén matt lakkal fixáltam mindent, az egész kocsi kapott belőle, hogy kevésbé legyen fényes. Az anyagában színezett forgóvázaknak kifejezetten jót tesz a matt lakk!

stlb.jpg

Az eredeti gyári a 021-es, így "adta magát", hogy a születési évem, és a hónapom is megjelenjen a kocsikon :)

Ha valaki kedvet kapott a matricázáshoz, választhat a vasuTTmodell kínálatából, magyar teherkocsikhoz készült komplet matrica szettek közül. Jó munkát!

Szólj hozzá!

Címkék: barkács roco tillig psk vasuttmodell

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr5116490738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása