vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (55) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (14) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (101) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (74) hétfői kép (699) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (25) hot news (185) igra (34) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (203) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (21) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (90) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (642) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (211) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

Végre egy modern dekóder

2023.07.27. 14:01 HOttó

Mit is értek ezen a címen? Meggyőződésem, hogy a vasútmodellezésben használt digitális technikának tartania kell a mobiltelefonok nyújtotta változatos funkciók és lehetőségek irányába. Úgy gondolom, akkor lehet a fiatalokat megnyerni a hobbinknak, ha a kezükben a telefonnal tudják ezt művelni. Volt már erre példa korábban, pl. Roco Z21, jó út ez, de még az elején járunk, számos további lehetőségeket rejt a dolog. 

Vesszőparipám, hogy miért nem lehet valami egységes, szabványos - vagy talán inkább szokásos formátumúnak mondható - hanganyagot tölteni a dekóderekre? Minden gyártó ragaszkodik a maga formájához, a saját programozó hardveréhez, így sok esetben nem a felhasználó dönti el milyen hangdekódert tesz a modellbe, hanem az, hogy melyik gyártónak létezik egyáltalán hang projektje az adott típusra.

hmdcc.jpg

Na ebbe a közegbe dobta be a Hornby csoport a HM-DCC digitális családot. Ilyen dekóderrel eddig még nem találkoztam, ami Bluetoothon keresztül megszólítható, vezérelhető egy arra készült applikáción keresztül. Ahogy ezt meghallottam már fel is írtam a teendők közé, hogy be kell szerezni egyet és kipróbálni, mit is tud. A szükséges alkalmazás letölthető az App Storeból iPhonera, vagy a Google Playből Androidra, ingyenesen. Úgy kell keresni, hogy "HM DCC", de aki megvette a dekódert annak több helyen is az arcába tolják a QR kódot, ami egyből a megfelelő storeba visz. Még a dekóder megérkezése előtt letöltöttem, de így nem sokat ért, mondhatom azt is, hogy semmit. Illetve de, létrehoztam egy Hornby accountot a weboldalukon, ezzel jelentkeztem be az alkalmazásba is. Ennyivel is előrébb jártam. Sokaknak ez idegen lehet, mondván még egy ilyen regisztrációs-adat-megadós marhaság, de ez ellen nem lehet tenni, ilyen a világ, lassan a hűtőszekrény is csak így áll velünk szóba.

Aztán megérkezett a HM7000-N18TXS dekóder. Bedugtam a teszt panelre, rákötöttem a központra, az app máris párosodni akart vele - ez mindig nagy öröm :D. Összekapcsolódott a telefon a dekóderrel, és szabályosan feléledt a telefonos app. Megjelent benne a mozdony, a hangok vezérelhetők, a modell működésre bírható. Egy kapcsolás, és máris visszaadható a modell a megszokott kézivezérlőnek, hogy azzal folytassuk a játékot. Végignyomkodva a funkciógombokat a szokásos fények és hangok csikarhatók ki a dekóderből. F0 a fény, F1 a motorhang, F2 kürt és így tovább. Persze ha visszavesszük a vezérlést a telefonra, akkor ott piktogramok is jelölik ezt. 

pic_1.jpg

Ha megunjuk a gyárilag rajta lévő gőzös hangot, akkor irány a "browse profile" menü és több mint 50 mozdony közül lehet kiválasztani a következőt, amit meghallgatnánk. Az éppen telepített Class 73 dízel-elektromos mozdony esetében összesen 29 funkció kapcsolható a  dekóderen - ez azért nem rossz.

pic_2.jpg

Sajnos egy hang letöltés kb. 10-15 percig tart (mozdonytól függ), addig nem tudunk mást csinálni a telefonnal (talán még telefonálni sem, ezt nem próbáltam), - de nem olyan hosszú idő ez ahhoz, hogy az eddigi gőzösünk dízellé változzon. Fontos, hogy amikor megjelenik a hang profil feltöltését követően a zöld gomb, még ne nyomjunk rá, a mozdonyt előbb vegyük le a pályáról 5 másodpercre, utána mehet a pipa. A pályára vissza helyezve, bekapcsol a motorhang és indulhat az új hangok próbája. Az egyes mozdony profilokhoz saját fotót is lehet csatolni, elnevezhető a gép, természetesen az alap mozdonycím - ami itt is a 3 - megváltoztatható. A funkciók térképe importálható a tipikus beállításokkal, amiket természetesen át lehet írni, ha valaki akarja. Közben frissítettem a dekódert, jelentem a Class 08-hoz is 29 funkció van. Nagyon klassz hangja van a kis dízelnek, jó öblös, mély hang. Ja, az applikációban egyszerűen lehet hangerőt is állítani, ha késő este zavarná a családot... :)

pic_3.jpg

A fentiek mellett rengeteg beállítási lehetőség van az app-ban, és számos formában kérhető segítség, tutorial videók, gyakori kérdés listák segítik a kezdő felhasználót. Most, hogy megírtam ezt a cikket talán ideje belenézni ezekbe is...

A hangok között csak a Hornby által kiadott, jellemzően brit járművek közül választhatunk, de az irány jó, most is ezt mondom, rövidesen el kell érni az univerzális hang fájlokig, az azokat használó dekóderekig.

Mi van a dobozban? Természetesen a hangdekóder, plusz hangszóró, hozzá 7(!) féle hangláda a kicsitől a gyufás skatulya méretig, leírások több nyelven (magyarul persze nem). Aki előzetesen többet olvasna a Hornby dekódereiről az nézzen szét a HM DCC Guides oldalon.

Mennyit kell fizetni ezért? Meglepően keveset, ha a többi gyártó árait nézzük, de itt pontosan kiderül!

Szólj hozzá!

Címkék: digitális hornby

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr4118179699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása