vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (55) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (14) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (101) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (74) hétfői kép (700) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (25) hot news (185) igra (35) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (203) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (21) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (90) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (642) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (211) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

ABbmot az MTB-ből - modellbemutató

2021.03.24. 11:17 HOttó

Januárban futótűzként terjedt a hír, az MTB H0 után TT-ben is kiadja a Ganz ABbmot motorvonatát, MÁV-Hungaria harmadik korszakos festésben. Mondhatjuk, felpezsdült a modellezők tábora, hát még akkor, amikor a februári megjelenési terv is elterjedt a közösségi csatornákon. A február elmúlt, már jócskán benne járunk a márciusban, mire elkészült a gyártónál az első széria, de ekkora csúszást már meg sem szabad említeni.

mb-abbmot606_1.jpg

A modell a szokásos fekete szivaccsal bélelt karton dobozban érkezik. Nincs semmi trükk, a nájlon csíkkal egyszerűen kiemelhető a szivacsból a motorkocsi és már mehet is a pályára. Érdemes a szivacs alá is benézni, ott lapul ugyanis a magyar nyelvű használati útmutató. Egy kis zacskóban felszerelhető kiegészítőket, fékcsöveket, fellépőket és rácsot a szélvédőkhöz is kapunk.

mb-abbmot606_2.jpg

Modellünk egy forgóváza hajtott, pontosabban annak két tengelye (érdekes, hogy a harmadik tengelyen is van fogaskerék, mégsem vesz részt a hajtásban). Az egyik tengely kerekei tapadógyűrűsek. Sík pályán, szólóban volt szerencsénk próbálgatni a modell több példányát, analóg vezérléssel. Lassú menetben is szépen, egyenletesen futnak, már kis feszültségnél indulnak és felkapcsolnak a menetfények. Ami feltűnt az egyes példányok között, hogy voltak csendesebb és zajosabb hajtásúak, de ez a menet tulajdonságot nem befolyásolta. Természetesen a kétszer 15 perc bejáratás után a hangosság szintje még változhat.

mb-abbmot606_3.jpg

Egy mai motorvonatnál már elvárás a belső világítás, több LED gondoskodik a beltér ragyogásáról. A meleg fehér fény jól eltalált, nem túl erős, nem zavaró (nem világítja át a kasznit), fényükben látszik a belső berendezés, amely színe visszaadja a korabeli fapad érzését. Irányváltó világítás és zárfény gondoskodik a további látványról, harmadik homlokfény nincsen. A modell feliratozása részletes, köszönjük ezt a H0-s modellezőknek akik a megjelenésben információkkal, fotókkal segítették a gyártót. A feliratok egyébként ezúttal a szokásos "MTB-minőség" tamponozástól jobban sikerültek. A rengeteg külön felszerelt kapaszkodó fém, így a sérülésük veszélye is kisebb. Ez utóbbiak lehetnénk nem ezüst színűek, kaphattak volna festéket - de ez legyen a legnagyobb bajunk a modellel. Ami viszont kifejezettem pozitívumként említhető, az alváz matt fekete színe, végre nem egy csillogós műanyag amit látunk.

mb-abbmot606_4.jpg

A motorvonat digitalizálása Plux16 dekóderrel lehetséges. A kasznit 4 ponton kell széthúzni, majd az alvázat kissé meghajtani, hogy a végeken lévő stiftek is oldjanak, ezután leemelhető a felső rész. Három modell digitalizálása utáni tapasztalat, hogy míg az egyik modell könnyen szétszedhető és összerakható, addig a másikkal bizony bajlódni kell, de ezt írjuk a passzentos illesztés számlájára. Ha lent van a kaszni, láthatóvá válik a tető alatt végigfutó NYÁK lap. A dekódert alulról, a belső berendezés felől kell a helyére tenni, ehhez a panelt rögzítő csavarokat érdemes pár millimétert kicsavarni. Vakdugó ki, dekóder be, kaszni vissza és máris digitális a modellünk, így már játszhatunk a fények kapcsolgatásával. Sajnos az utastérben lógó dekóder kicsit ront az összképen, a kocsin nem igazán tudunk keresztül nézni, de modellezésben szokásos nézőpontból már nem zavaró. Mi a Kühn dekódereit ajánljuk a modellhez, illetve aki hangot is szeretne az a Digitools Digisound dekóderét használhatja.

mb-abbmot606_5.jpg

A modell népszerűségéről nem is kell többet mondanunk, minthogy a megjelenés előtt lefoglalták a gyárban az első széria minden darabját (ezért nem váltott zöldre a pötty a gyártó honlapján), s mivel látták a hatalmas igényt, már készül is  következő adag, amire áprilisi szállítást jeleztek előre.

Többen tették fel a kérdést nekünk, lesz-e kék, negyedik korszakos változat? Erre sajnos nem tudni még a választ. Jelenleg a H0 méretű elődből sem hirdette ezt meg az MTB, pedig ott már folyik a lobbi az ügyben egy ideje. Természetesen mi is megtesszük amit tudunk és jelezzük feléjük, hogy arra is lenne igény, és bizakodunk, hogy kérésünk meghallgattatik és az a modell is legyártatik a közeli jövőben.

mb-abbmot606_6.jpg

Egy ilyen bemutató végén mindig meg kell említeni az árat. Nos, örömmel mondhatjuk, hogy a mai modell árak között ez barátinak tekinthető, figyelembe véve, hogy a motorvonatok mindig drágábbak mint egy mozdony. Az MTB ABbmot TT méretű kiadása a Kühn Regio Shuttle motorkocsikkal egy árszinten kapható, jelenleg 62500Ft webshopunkban. 

Szólj hozzá!

Címkék: modell újdonság mtb

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr2716475714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása