vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (55) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (14) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (100) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (699) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (24) hot news (185) igra (33) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (202) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (21) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (89) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (641) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (211) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

TT személykocsik az Igrától

2020.04.06. 18:49 HOttó

Nem ma jelent meg az első TT személykocsi a cseh Igra Modeltől, de most jött el a pillanat, hogy kapjunk mi is és körbefotózhassuk őket. Igazából ez most kivételesen a "mi hibánk", végül is rendelhettünk volna már a korábbi kiadásokból is, de azok ahogy megjelentek el is fogytak, a csehszlovákok (vagy a csehek és a szlovákok) lecsaptak rájuk, vitték mint a cukrot. Ez érthető is, náluk sokkal nagyobb hagyománya és kultúrája van a TT modellezésnek (meg egyáltalán a modellezésnek), rengeteg kis-szériás és házi modellgyár működik náluk, ezek közül pedig egyre inkább kiemelkedik az Igra. No és a cikk tárgya is igencsak népszerű vasúti kocsi Bohémiában.

igra_tt_szemelykocsi_1.jpg

Egy évvel ezelőtt, 2019. áprilisában jelentették be, hogy a TT tartálykocsi után személykocsit is kiadnak. Legyintettünk egyet, mert a 2017. év végén bejelentett teherkocsiból ekkorra még semmit sem láttunk, júniusig, a znojmoi Igrava kiállításig kellett várni az első példányra. Azután ősszel befutott a Bai sorozatú személykocsi is.

igra_tt_szemelykocsi_2.jpg

A csehek tiltakoznak ugyan amikor rákérdezünk, de ez a kocsi kísértetiesen hasonlít a Schlieren személykocsikra, amiket idehaza a GYSEV és a MÁV-Nosztalgia is használ. Szélesebb ajtók, eltérő tető, de azért a forma nagyon adja.

igra_tt_szemelykocsi_3.jpg

Szóval a cseh önérzet azt mondatja velük, hogy a nagyvasúti eredeti egy cseh fejlesztésű vagon, modellben már több kis-szériás gyártó kiadta, mivel nagyon népszerű jármű. És akkor jött az Igra és nagyszériás minőségre emelte a modellt, amit nem csak TT-ben, hanem H0-ban is gyárt. Sőt, a nagyobb tesóból poggyászkocsi is létezik.

igra_tt_szemelykocsi_4.jpg

Nagyszériás minőséget említettem az imént. Igen, egyértelmű, fröccsöntött elemek, részletes kidolgozás, precíz tamponozás jellemzik. Ha belegondolunk az is érdekes, hogy már megjelent 6 cikkszámú TT modell, de mind ugyanolyan színű, még a tamponozásuk is egyforma sárga festékkel történik, csak épp a pályaszámok, a honállomások és a korszakok változtak. Mi ez, ha nem nagyszéria?

igra_tt_szemelykocsi_5.jpg

A részleteket vizslatva feltűnik, hogy a forgózsámollyal kifordul a lépcső is. Nagyon precíz kivitelezést kíván, hogy a modell üzemben, ahol a tömegek igen kicsik, jól működjön. Egy kis sorja elég, máris megakad a mechanika és kilép a kocsi a pályáról. De itt nincs ilyen baki, nem olvastunk még futási problémákat a modellről egyik TT fórumon sem, sőt, már modultalálkozón is több kilométert tettek meg ilyen kocsik gond nélkül.

A modell egyszerű, a Tillig skatulya dobozára hajazó papír göngyölegben érkezik, a vagont vákuumformázott bliszter tartja a helyén. A doboz aljában egy zacsiban 2db Kühn ejtőhorgos kuplung várja, hogy a foglalatába kerüljön. A második zacskóban számos felrakható kiegészítő, kapaszkodók, fékcsövek és meglepetésre a vagon ütközői lapulnak.

Sajnos az Igrát is jellemzi, hogy a széles termékpalettának csak egy kis szelete elérhető azonnal. Cikkünk írásakor mindössze 3 pályaszámmal kapható a modell, mindhárom CSD Ep. IV. festésű - bár ha jobban bele gondolunk, ez pont elég egy kis belföldi személyvonathoz. :)

Szólj hozzá!

Címkék: modell igra

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr4615595472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása