vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (55) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (14) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (99) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (698) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (24) hot news (185) igra (33) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (202) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (20) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (88) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (641) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (211) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

Az idősebbik kistesó már 70 éves! – A PIKO nyílt napon jártunk

2019.07.25. 22:32 lord.sTTex

Korábban beszámoltunk az idei szülinapos TILLIG jubileumi nyílt napjáról, de bizony nem csak e neves gyártó ünnepel idén becses évfordulót, hanem a nagy, TT-ben kistestvér PIKO-nak is jeles az idei év. Az idősebbik kistesó ugyanis idén bizony már 70 éves, bár ez a TT-szortimentjén meg sem látszik, olyan fiatal! Nagyon jól tervezték a gyárban az idei nyílt nap időpontját, hiszen éppen a TILLIG jeles hétvégéje után egy héttel történt az itteni nagy esemény. Aki a két évvel ezelőtti PIKO napon is részt vett – hiszen e gyártónál csak kétévente van nyílt nap -, már akkor tudhatta, hogy ezt a dátumot bizony be kell tervezni. Ki-ki meg is tette az ígéretet, hogy biztosan ott leszünk! Hát járjunk most egy jóízűt a korábban gyermekjátékok, ma már teljes egészében modellvasút gyár zegzugaiban!
Mit is érdemes tudnunk elöljáróban, mielőtt elindulunk? A gyár egy kicsiny város, Sonneberg területén található, Türingiában. Mihez is hasonlíthatnánk ezt a várost? Népességben valamivel nagyobb, mint Paks, de területére tekintettel valamivel kisebb. És még valamiben hasonlítanak egymásra. Paks városa is kiérdemelt egy megkülönböztető nevet magának az iparával és ugyanez igaz Sonnebergre is, amit a játékok városának neveznek, hiszen számos játékgyár telephelye található itt. A vasútszerelmes első érkezésekor csak csodálkozik, hogy a játékboltok polcairól ismerős logók itt a városban egymás után érkeznek velünk szemben hatalmas gyárdobozok különböző felületein. Lényegesen több itt az egy főre eső játékgyár, mint máshol! Jó, mondhatnánk sugárzó érzés – na ugye-ugye, hogy Paks! - egy ilyen helyen újra egy kicsit gyermeknek lenni!
De hol is lehet a gyár? No ez az, amit Sonnebergben nem lehet eltéveszteni! A városban több tájékozódási pontot is találhatunk. Van itt PIKO tér, ahol kis játékmackóknak állítottak szobrokat, de a leglátványosabb a két éve egy körforgalom kellős közepére felállított „Kreisellok”, ami a PIKO logót hordozza magán és a két évvel ezelőtti debütálás óta a TT kedvelők is megvásárolhatják 1:120 méretben. Mondjuk az is biztos, hogy ebben a körforgalomban készül el a legtöbb szelfi, ami nem túl meggyőző, hogy biztonságos, de úgyis vigyázunk magunkra.

01.jpg

Ha ez még nem lenne elég tájékozódásul, akkor a gyáriak szerte a városban kis iránymutató táblákat helyeztek el és az utunkat segítők is számos helyen irányították az autósokat, hogy merre találják a parkolókat. És mi több, néhány helyi a kertjében is eligazítást nyújt, hogy merre kell mennünk: választhatjuk az Antarktisz, vagy a PIKO irányt. Igazán kedves gesztus!

02.jpg

Szedjük a lábunkat, bár egyre gyanúsabb, hogy a nyitás előtt már többen nagy pakkokkal felszerelkezve, visszafelé tartanak a bevásárlásból, főleg G méretű hatalmas dobozokkal, de mi töretlenül siessünk a gyárhoz! Meg is érkezünk az óriás csarnokokhoz, nem mese, itt aztán minden piros-fehér színben tündököl! És a 9 órai nyitás után több ezer ember tódul be a kapukon, hihetetlen tömeg és hatalmas látogatói létszám. Vannak itt mindenhonnan, sokan Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból, de még holland és amerikai beszédet is hallani, messzi földről jöttek sokan. Nem hiába, itt ez egy mesebeli nap számunkra, vasútmodellezők számára!

Rögtön a regisztrációs kapu után az egyik legnagyobb csarnokba lépjünk be, itt már kilenc óra után néhány perccel a ravaszabbak egy hatalmas, több tízméteres sorba állnak be, aminek a végén ott van a Kánaán. Filléres áron komplett mozdonyok, és még olcsóbban alkatrészek mindenféle járműhöz, amihez csak a PIKO-nak köze van. Sajnos a TT-sek nincsenek elkényeztetve, ez a mese nem rólunk szól. Elsősorban a H0 és a G még mindig az, ami a legtöbb szemet gyönyörködteti ezen a napon, nekünk TT-seknek nagyon résen kell lennünk! De hogyan is működik ez? A hatalmas turkálós területen megannyi nagy dobozban, illetve polcokon az ember fia, lánya túrhat magának bármit, amit el tud képzelni. Az alkatrészekből nem ritkán komplett mozdonyok is építhetők. Hiszen van itt nagyon sok alkatrész, ami ilyen-olyan okból közvetlenül a gyártósorról érkezik ide, általában másodosztályú minőséggel, de sok visszavett, garanciából beérkező mozdony is bontottan ide jut. Márpedig amit egyszer szétszedtek, abból újra lehet egy egészet építeni! És mi is lehet annál izgalmasabb egy modellező, egy teremtő ember számára, mint az, hogy az összevadászott kis darabkákból egy új életet keltsen, akár azzal, hogy a nap során később, a nyílt nap más részén, a hiányzó kis elemeket az itt kitúrt részekhez hozzávásárolva, egy új kis mozdony számára életet adjon! Vigyázat! A kereskedők sajnos itt is megjelentek! Szemrebbenés nélkül, határtalan mennyiségben mindent igyekeznek lerabolni!

Ami még itt érdekes, ebben a gyárcsarnokban a nagy turkáló mellett külön helyen került berendezésre egy kis bolt, ahol külön a leárazott és speciális termékek kerültek elhelyezésre. Itt nagyon nagy tumultus alakul ki szintén, össze kell nyomorogni az idegenekkel, hiszen ki ne szeretne egy-egy különlegesebb modellre szert tenni! Emellett a kis árusító hely mellett pedig hatalmas a tömegnyomor, de nem hiába. Hiszen a félkörben elhelyezett bevásárlókosarakban igencsak jóárasított termékek vannak beszórva. Főleg H0 méretben, de akadt itt féláron TT Vectron több változata is. No itt már nem heringeskedés van, hanem igazi közelharc! A két tumultus között pedig láthatjuk az újdonságokat is egy vitrinben, vagy ha kissé odébb megyünk, akkor fröccsöntő gép munkálkodását csodálhatjuk meg, hogyan is készül egy G méretű forgózsámoly.

A csarnokból tovább indulva egy kis múzeumfalba botlunk, ahol fantasztikus korabeli gyártmányokat láthatunk vitrinekben a cég múltjából. Valamilyen kötődése ezekhez a játékokhoz mindenkinek van, így aztán egy kicsit mindenki magáénak érezheti a nagy múltú gyár történetét. Ha a képeket megnézegetjük, még így is bizonyára sokakon átszaladnak a kellemes emlékek!

A röpke múzeum mellett tovább haladva a hatalmas folyosóról két oldat kisebb-nagyobb csarnoktermekbe érkezhetünk, ahol külön kialakított részt találunk azoknak, akik készleteket szeretnének vásárolni, illetve azoknak is, akik a G méret rajongói. Itt fantasztikus modellek találnak gazdára a lenyűgözően realisztikus új fejlesztésekből. Ugyanezen a soron találhatjuk a festőműhelyt, ahol szorgos kezek festegetik szórópisztolyokkal a modelleket. Van itt automata festősor is és természetesen a tamponozás, ahol a klasszikus, kisgépes mellett sorozat-tamponozó robot is megtalálható, amely egyszerre számos tamponozási feladatot el tud látni csillagszerűen felsorakoztatott szilikonpárnák segítségével. A falon elhelyezve pedig egy nagyon jó szemléltető is el van helyezve, ahol láthatjuk, hogy miként nyeri el egy kasztni fokozatosan a végső kinézetét. Igazán helyes ötlet és jó így végigtekinteni a szemléltető sorozatot.
De nézzük csak! Itt, a tamponozók során kaphatunk az egyetlen ajándékból, mely a szokásos kék postaládikó, idei évszámmal felülnyomva, vagy vásárolhatunk - sajnos csak H0 méretben – konténert, szintén a nyílt nap emlékeként. S mi több! Ha már emlék! Helyben készítenek rólunk vagy családunkról fotót és rányomtatják a frissen elkészült képet mozdonyunk vagy vagonunk oldalára, ezzel örök emléket állítva a jókedvvel teli napnak. Sajnos a TT méretet itt is hanyagolták, de el kell fogadnunk, hogy itt mi egyelőre csak mellékszereplők vagyunk, s örülünk a nagyobb méretek örömének.

Ha tovább indu… Hopszi! Nicsak! Ki csenget itt biciklizve az emberek között??? Ki ez??? Jaaaa! Hát bizony ő az, akinek az újkori PIKO-t köszönhetjük! A különcségeiről ismert és kedvelt tulajdonos! Milyen emberi és kedves dolog, ahogy cikázik csilingelve a kis egyszerű régi biciklijén!

23.jpg

No a sokktól és a meglepődéstől arcunkra fagyott mosollyal tovább is indulhatunk: ha már a tulajdonossal találkoztunk, akkor egy teremben sok-sok padon hallgathatjuk meg az ünnepi beszédét, ami kiegészül Sonneberg város polgármestere és a járási képviselő szónoklatával. Természetesen a szokásoknak híven körbe dicsér mindenki mindenkit és még legalább 70 évet kívánnak a PIKO-nak, hogy Sonneberg és a gyártó neve teljes mértékben összeforrjon az utókor számára is.

25.jpg

A filozófiai épülés után a következő csarnokrészekben már sorra tekinthetjük meg a gyártás egyes fázisait, amit szintén G méretben láthatunk, hiszen itt ezt a méretet gyártják. Van itt realisztikus H0 robbantott ábra, G méretben sín összeszerelés és vagonok, mozdonyok készülnek a látogatók hada előtt. Idén szerencsére a gyönyörű 103-asok készülnek, amit ebben a hatalmas méretben megszületni látni fantasztikus élmény. Nahát, érdekes, hogy a mozdonyok már újszülöttként is eredeti méretüket öltik fel! És az ő inkubátoruk ez a hatalmas raktár?

Nicsak, és még egy csarnok! Itt pedig már modellvasút-kiállítás vár minket, ahol végre méreTTünkben is láthatunk kiállított terepasztalt, sőt! A legszebb természetesen a TT méreTTű! És ha még nem vettük volna észre, hogy milyen illusztris társaságba csöppentünk ezen a szombaton, az egyik terepasztalnál az mdr televízió rögzíti éppen bájos riporterhölggyel a helyszíni beszámolóját a nyílt napról! Csendet! Adás van! Addig nézzük is meg a terepasztalokról készített emlékeinket.

A képre kattintva galéria nyílik...

No ha már ennyire érdekes ez a nyílt nap, akkor le is pihenhetünk és nézzünk rá arra a dologra, ami minket a legeslegjobban érdekel: Érdemes-e a TT méretet szerető modellezőnek a PIKO nappal szemeznie? Az az egyértelmű válasz, hogy igen. Legalább egyszer igen. Hiszen egy előre el nem képzelhető és nem várt kavalkád fogadja, hiszen a média-beszámolók szerint minden évben több tízezer(!) ember vesz részt ezen a nyílt napon, másrészt egy nagyságrendekkel nagyobb rendezvényen vehetünk részt, mint más nyílt napokon, harmadrészt, mert megtanuljuk értékelni a mi szeretett TILLIG nyílt napunkat. Valahogy úgy, ahogy a filmben az a bizonyos magyar narancs fogalmazva vagyon, ide lefordítva: kicsi, savanyú, de mégis a mienk! Ott nincs ez a hatalmas tülekedés, lökdösődés, vérre menő harc, minden a helyén van, a gyáriak is személyes barátaink, ismerőseink és a mai világban egyre nagyobb szükség van ezekre az emberközeli élményekre. Olyan családias az egész, ahol az alkalmazottak ránk köszönnek és mosolyognak, mert ismernek és ha a városban átengedjük őket az utcán másnap, akkor boldogan integetnek be a magyar rendszámos autónkba, mert bizony ismerjük egymást! Mindemellett pedig felismerhetjük, hogy a PIKO nyílt napja valahogy olyan, mint a H0 TT-s szemmel: jó-jó, de az nekem már olyan… nagy… rideg… nem az igazi! A mi méreTTünk jobb!
És az élményen túl mit ad nekünk modellben ez a nap? TT méretben elzárhatatlannak tűnik így két évi tapasztalat után az ICE3 alkatrészek csapja. Rengeteg belőle a nyílt napokon az alkatrész és főleg a kasztni. Emellett lassan megjelennek a tolatómozdonyok is, de mára már elkapható gőzös alkatrész is. Egy-egy komplett alváz, dekóder/diódahíd nélkül 5 euró, egy kasztni hozzá 1-2 euró, ha valami hiányzik belőle, akkor az alkatrész árban a helyszínen pótolható, itt a nyílt napon, rögtön. Így doboz nélkül harmad, negyedárban összehozható egy-egy tolatómozdony, aminek esetleg a motorjával vagy az alaplapjával lehet baj, de valljuk be, ennyiért még szobornak is megérni egy-egy asztalra, diorámára, modulra! A gátlástalan kereskedői haszonszerzést pedig legalább mi vetkőzzük le, mert fényét veszti a napunk! Ennek fényében kb. 60 euróért 4 komplett tolatómozdonnyal és néhány alkatrésszel lehetünk gazdagabbak. Legközelebb azonban több ravaszsággal ügyesebbek is lehetünk, de a legfontosabb mégis csak az élmény!

Most, hogy már büszkén vihetjük az összegyűjtött kis TT-s pakkunkat, minden pótalkatrész beszerezve és a két évvel ezelőtti nyílt napos elmaradásunk is bepótolva, tekintsünk szét a német virtust meg nem hazudtoló vurstliban! Van itt gyerekjáték, kerti vasút, tombola, fan-shop, megannyi élmény! Éééés: éljen a pocak, ide nekünk a kolbászt, sört, fagylaltot és mindent, amit a jókedv és a szabadtér nekünk tartogat! Jó kis nap volt! Legközelebb ugyanitt találkozzunk!

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás piko

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr5814980542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása