vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (55) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (13) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (99) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (697) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (24) hot news (185) igra (33) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (202) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (20) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (88) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (641) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (211) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

Három TT-s beszámoló… folytatás - 9. rész

2018.10.15. 10:04 lord.sTTex

A tavalyi évben „Három TT-s beszámoló az első félévből” címmel cikksorozatot indítottunk el. Ennek kapcsán különböző helyszínekről próbáltunk színes kis morzsákat átnyújtani minden kedves olvasónknak annak érdekében, hogy minél szélesebb körbe eljussanak a méreTTünkkel kapcsolatos információk a méreTTársainknak. Megjelent ebben a sorozatban, annak is az 1. részeként egy drezdai élménybeszámoló, a 2. rész a TILLIG nyílt napról, majd az 5. rész (igen!) egy bemutatóval a 2017-es nagy lipcsei vásárról. Nem, nem bújt kisördög a billentyűzetünkbe! Szándékosan lett kihagyva a két középső rész, mint a hatalmas, világhírű filmekben, mégpedig annak érdekében, hogy fokozzuk az izgalmakat! :) 
Persze rajongói körökben számtalanszor felmerült a folytatás kérdése, és hogy vajon mikor, milyen tartalommal jelennek meg végre a közbenső részek. Sőt! Tudomásunk szerint egy kiemelkedően magas létszámú tömeg – gátlásait levetve – még a Deák téren is tüntetett, követelve a folytatást! Ennek hátteréről és kimeneteléről további információval és képriporttal sajnos nem rendelkezünk… :)
Szóval az élet mindig felülírja a terveinket és számtalanszor rombol ezekben a szituációkban, ez pedig ebben az esetben is sajnos így történt. De most – alkotói válság ide-oda – folytassuk hát: immár a 9. résszel! A jövőben pedig vagy feltöltjük a közbenső tereket, vagy újra tüntetés lesz a Deák téren, utóbbi esetben reméljük összecsapások nem lesznek. Felelősséget természetesen nem vállalunk! :)
No nézzük hát, térjünk vissza az 1:120 arányhoz! Itt a 9. részben járjuk be a friss, azaz az idei naaagy vásár eredményeit, látogassunk el hát együtt újra a Modell-Hobby-Spiel Messére, Lipcsébe. Ami ugyan valójában október első hétvégéjén volt, de a manapság megjelenő hírek szerint az időutazás: igenis, lehetséges! Az időjárás tökéletes, „igazi” október eleji 24 fok napsütéssel! Minden a legnagyobb rendben! De így legalább a kabátunkat sem kell két stand között áttennünk egyik kezünkből a másikba, hiszen párunknak sajnos nem adhatjuk a fentebb leírt romboló hatás miatt, az pedig nem nagyon zavar, hogy szegény ruhatáros néni az idei vásárt mínuszban zárja. :)

01.jpg

Jó helyen járunk!

02.jpg

A villanykígyó csak úgy hozza a tömeget

Az 5. részből már ismert, német profizmus vár minket a bejáratnál, természetesen lusta ember módjára éppen a nyitás pillanata előtt esünk be az űrállomás csodájával felérő üvegkupola-rendszerbe, ami önmagában is lenyűgöző és csodálatos, de hogy 9:57-kor, a nyitás előtt 3 perccel nem kell sorban állva közelharcot tolnunk a jegyünkért, az valami döbbenetesen jó szervezésre mutat! Rögtön uzsgyi a pénztárhoz, természetesen „Gutshein”, azaz kupon a kezünkben, olcsó jegy beszerez, és irány is a számunkra oly kedves csarnok felé, ahol a 10:00-át egy nagy kongatás jelzi: tárulnak a kapuk, tódul be a kíváncsi tömeg a modellezés és a vasútmodellek melegágyába.

03.jpg

A színhely

04.jpg

Kongattak, a csodanap elkezdődött

Mivel nagyjából már megismertük az elmúlt években a csarnok elrendezését és ez nem olyan, mint egy szupermarket, ahol mindig keresni kell, hogy most éppen hová dugták el a mustárt és a kakaót, így tudhatjuk, hogy a boltok standjai és a különlegességek irányába kell vegyük lépteinket. Lássuk is elsőnek a jó öreg, magyarszerű névvel ismert gyártót, aki méretünkben a közúti járművek színesítésének talán első számú úttörője. Itt az egyik kirakatban egy remek diorámát láthatunk a zwickaui Trabant gyárból, melyet biztosan sokan láthattunk már a neten fotón és meg is fordult a fejünkben, hogy na ezt, ezt meg kellene építeni TT-ben! No most Gabor úr megtette ezt, igaz N-ben, de igazán eredeti lett! :) Viszont sajnos nála idén nagy újdonságok nem kerítenek port, igaz: van is mit ledolgoznia a lemaradásából, hiszen számos modell évek óta csak ún. handmusterként áll a kirakatban. De itt viszont mindig akad másodosztályú, jóárasított túrni való: ebben az évben nagyon sok narancsszínű Skoda kukáskocsi hever az asztalon, gyerekkorunk szép emlékei!

05.jpg

Fényképen már láttuk, de így szép

Természetesen első-második utunk mindig a szeretett SpieleMaxhoz vezet, most épp csak beugrottunk Gaborhoz, útba esett. Azért ide, e nagy bolthálózat standjához érdemes jönni az elsők között, hiszen ennél a nagy forgalmazónál mindig akad a vásáron újdonság, formaújdonság és egyben szemtelenül olcsó árak is. Saját gyártójukról, a Herisről pedig ne feledkezzünk meg: idén sincs csalódás! Bár több újdonságot és érdekes egyedi modellt vártunk e jeles ünnep alkalmából, de vásárolni itt aztán lehet – már ha valaki azt a kb. 15-20 méteres sort kivárja. Viszont érdemes türelmesnek lenni, mert igazán kis példányszámban legyártott, egyedi festésű teherautók és vagonok kaphatóak, nem beszélve az akciós árakról! Végre újdonságként megérkeztek TT-ben is a szovjet személyszállító vagonok különböző variánsai, igazán szép minőségben! Ha jól megnézzük, van itt egy-két mesterpéldány a készülő „kinowagenekből” is, amik aztán kinyithatják a különböző eilzugwagenek előtt a kaput gyártásban. Hátha! Van itt még egyedi festésű IFA és más finomság! A hihetetlenül hosszú sor miatt többször visszatérünk ide, de az csak nem csökken 1-2 óra elteltével sem, ezt bizony végig kell állni! Vegyünk hát egy-két egyedi darabot, ami jól mutat majd a gyűjteményünkben és mi több, büszkék lehetünk rá, hogy Magyarországra is jutott a limitált példányokból! :)

Spiele Max csodák és csodás akciók

Sajnos idén itt a standsor másik oldalán rendszeresen megjelenő, a legnagyobb e- és „világi” bolttal rendelkező cég, aki anno a gyártói kistestvér volt, nem hozott ki szinte semmi újdonságot TT-ben. Viszont a közel 40%-os, vásári akcióikból itt azért lehet egy-két nejlonszatyorba valót beszerezni. Ha tovább igyekszünk, az értékesítési versenyben egyre inkább előre törő, másik hasonló és nagy múltú bolt standjánál újra érdekes mesterdarabok tekinthetőek meg és a gyönyörű Beckmann tűznélküli gőzősök is újra láthatóak. Sajnos ezek már évek óta csak vágyálomként szerepelnek a bakancslistánkon, hiszen áruk nagyon borsos, akcióban pedig nem szerepelnek sohasem. Így legalább marad még remény, hogy ha egyszer mégis elszánjuk magunkat, akkor lehet rá esélyünk, hogy vegyünk belőlük.
Menjünk is tovább, immár a 2-3 zsákmányolt zacsival a kezünkben! Hagyjuk pihenni a pénztárcánkat és nézzünk a standok között most egy-két érdekességet! Legyen ez például a Luetke föld alatti világa, vagy éppen az Arnold érdekességei. Utóbbinál a járműfejlesztések után az elmúlt hetekben már megjelentek a múlt évben meghirdetett épületek, de ki gondolta volna, hogy ezeket kézbe fogva az ember inkább úgy érzi magát, mintha egy városi turista boltban lenne és gagyi, porfogó biz-baszokat szeretne hazavinni, ami helyi emlék, de persze Kínában készült műgyanta gagyi. Viszont ebben az esetben – sajnos – az ára miatt az ember egy percig sem gondolkodik legalább, hogy megvegye… Ez nem pozitív visszajelzés lesz a gyártónak… Előre is sajnáljuk, pedig a kezdeményezés olyan jó ötlet volt és összeépíthető műanyagban olyan jól működhetett volna… Nyilván így nagyobb az árrés…

Ezek után forduljunk most a még nagyobb szortimenttel rendelkező gyártók irányába!
Legyen az első itt a sorban az egyre nagyobb nevű KRES! Évek óta már megbízhatóan szállítja TT-ben a meglepetéseket és nagyon szimpatikus üzletpolitikájuknak köszönhetően ők kevésbé ígérgetősek. Egyszerűen minden megjelenésükkor terítik az ászokat az asztalra: nagyon megnyerő taktika ez! A korábban bemutatott – és méregdrága – poggyászkocsik különböző változatait újra láthatjuk, és számos, már elérhető modellt szintén. Viszont ezen a vásáron a KRES jó szokásához híven ismét ledöbbentett mindenkit, aki erre járt és nem is akárhogy! Két hete történt megjelenésükön – reményeink szerint erről is majd beszámolunk – még híre-hamva sem volt, most pedig olyan „triplaászt” dobtak le az asztalra, hogy sokan csak pislognak! Hiszen bejelentik a DB „signaldienst” motorkocsiját, és láthatjuk a már rögtön meg is vásárolható oldalkocsis motort TT-ben, majd megismerhetjük a Spiele Max különkiadás motorvonatát, különleges festéssel és belső berendezéssel, illetve ledöbbenhetünk azon a kultikus csodán, ami talán az egyik utolsó lehelete volt az NDK vasúti járműgyártásának, ennek következtében pedig biztosan szinte minden terepasztalon meg fog jelenni. Ha csak az ár nem fogja ezt felülírni, no meg az, hogy egyelőre úgy néz ki, hogy nincs benne hajtás, de várjuk csak meg a végét! :)

Nagyon érdekes a vásáron, hogy újra vannak régi, nosztalgikus, de szinte új állapotban lévő modellek is. Valahogyan érdekes módon, minden lipcsei vásáron előkerülnek az évtizedekkel korábbi, makulátlan állapotban lévő kiegészítők, vagy gördülő csodák. Most is így van ez, néha olyan dobozokban olyan modelleket lehet megcsodálni és megvásárolni, hogy az ember csak ámul-bámul és rögtön a békebeli nyolcvanas években érezheti magát.

Mintha időutaztunk volna!

A ROCO standján sajnos hiába várjuk a TT méretben is elkészülő háromtengelyes személyvagonokat, sajnos csak H0-ban mutatják be mesterdarabként. Sőt! TT-ben még csak a szortimentet bemutató darabokat sem láthatunk kiállításként, egyedül a digitális bemutató asztalon mozognak TT-s ROCO mozdonyok.
Viszont az MTB standján láthatunk újdonságot: egy lengyel mozdony és CD/ZSR motorkocsik bemutatójával.
Szokásához híven a TILLIG is hoz néhány újdonságot és ők még előadást is tartanak, ahol hallhatunk az új formavariáns személykocsikról, továbbá a várt VECTRON-ból is bemutatásra kerül egy, még festetlen példány.
A nagyok közül azonban a valódi nagy dobás mégiscsak a PIKO-tól jön! Nagy csodálatra méltó az elkészült és működő, mindenki által annyira várt szerkocsis gőzös, amely a PIKO első TT-méretű gőzöse és a jelek szerint nagyon jól sikerült gépről van szó, nagyon szép kivitelezésben! Nem hiába várjuk nagyon epekedve, a legtöbb asztalon biztosan szépen fogja róni a kis köreit!

A bemutató körön is gyönyörűen járt, tökéletes lassúmenetet produkálva! Díjazva a gyár törekvéseit, támogassuk is őket hirtelen egy PIKO bögre megvételével! Hajrá! :)

A további gyártók közül a Beckmann manufaktúra kis gőzöse továbbra is csak 3D nyomtatott verzióban várja a sorsát. A KUEHN standján viszont bemutatkozott a már kész tartálykocsi, amit az 5. részben említettünk, most pedig számos színvariánsban láthatjuk. Ugyanitt az új villanymozdony pedig már handmusterként forgott a KUEHN bemutató diorámáján. Az látszik, hogy már egyértelműen utolérte magát a gyártó, és ütemezetten adja ki az újdonságokat. Mivel tavaly ilyenkor láthattuk a tartálykocsit először, és idén már készen is vannak, így várhatóan a jövő évben érkezhet meg ez az új mozdony is. A svájci gépekről viszont sajnos nem volt újabb hír. A Gützold/Fischer-modell standján viszont maga a döbbenet jelent meg! TT-ben egy olyan minőségi színvonalat dobtak meg, amitől fényévekre van a többi gyártó, legyen az kicsi, vagy nagy. Ki látott már szervizlámpákkal (és szerszámokkal) felszerelt gyári gőzöst TT-ben? Ez igen! Futása pedig ledöbbentően pazar!

Nem ilyen kedvező sajnos a helyzet az NPE új gyártó háza táján TT-ben. H0-ban ugyan megjelentek a tavaly előtt bejelentett, Wartburg aszfaltszaggatói, de TT-ben a tavaly ígértek idén nem következtek be, azaz ezen a vásáron nem lehet még mindig őket megvenni. Sőt! A gyártó a kérdésre kevéssé meggyőzően jelezte, hogy jövőre e vásár alkalmával lesz majd megvásárolható a TT-s verzió. Talán velük is játszanak a kínaiak? Mindenesetre várjuk az apró példányokat!

És még egy érdekes és még egy fontos dolog! Természetesen a kicsiny gyártókat is nagyon szeretjük, hiszen számos modellt ők hoznak el az asztalunkra: köszönjük meg és ismerjük el a munkájukat, miáltal színesebb lehet mindannyiunk 120-as világa!
Érdekességként jegyezzük meg hát az orosz gyártó, TT-Modell Drezdában már bemutatott rakétahordozó vagonjait! Igazán izgalmas téma!
Viszont azt hiszem, eltörpül mellette a számunkra, magyarok számára fontos dolog! Mi is az? Azt gondolom, erre áldozni kell pénzt, ha megtehetjük, hiszen a nagyon szép 3D nyomtatásairól ismert, viszont borsos árakat elkérő ecthIT nem akármit lépett meg! Nézzünk csak be ebbe a vitrinbe! Mitől marad tátva a szánk hirtelen, és mitől mordulunk fel óhatatlanul, mintha lenne mellettünk valaki, akinek jelezni szeretnénk a meglepődésünket, hogy Ezt NÉZD! Ez a gyártó bizony életre keltette 1:120-ban mindnyájunk szeretett Kázmérját! Bizony! Ez egy igazi, magyar, messze földön híres és kedvelt, üzemanyagpusztító óriás, egy Csepel teherautó!!! Lehet ennek ellenállni???

Ha tovább indulunk büszkén a zsákmányunkkal, akkor láthatjuk, hogy a gyártói „élmények” nyújtotta eufória mellett a modellezők és a klubok is megannyi különlegességet adnak át a közönségnek terepasztalaikon, tematikus moduljaikon, standjaikon. Láthatunk itt abszolút valósághű városka-részleteket a franciáktól, ahol a kedvesség és romantika járja át az utcák hangulatát, de belgák és más nemzetek is megmutatták precíziós tudásukat. Sajnos magyar terepasztalt ebben az évben nem találunk, de lehet, hogy csak a figyelmünket kerülte el. Pedig az idei évben különösen sok a terepasztal és a dioráma, melyet megcsodálhatunk! Megtudhatjuk viszont, hogy a modellvasút igenis tud lépést tartani a fejlődéssel, hiszen nem csak korabeli képcsöves TV-ben tud üzemelni, hanem immár laposTV-ben is. )

Reméljük, hogy ez a kis vásár-túra minden olvasónak tetszett és ezáltal újabb terveink lehetnek, hogy miket szeretnénk akár már az idei, vagy a jövő évi Karácsonyfa alá kívánni. Hiszen: ha hisszük, ha nem, lassan itt a Karácsony! Ezt bizonyítják a boltok polcai, a beszerzés pedig már elkezdődött! Vigyázzunk hát arra, akit szeretünk, hiszen ha elveszítjük Őt, nincs ki velünk sétáljon a vásár sorai között és megosszuk vele az élményeinket, lássa még egyszer rajtunk az örömet, még ha nem is mondjuk neki, hogy – persze a modellvasút mellett – Ő jelent nekünk Mindent! :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás gabor mtb piko heris tillig beckmann kühn kres gützold tt-modell ecthIT luetke

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr4814301389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása