vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (55) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (14) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (99) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (698) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (24) hot news (185) igra (33) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (202) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (20) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (88) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (641) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (211) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

Élménybeszámoló - Nyílt nap a Gyermekvasút fűtőházában

2013.04.29. 19:40 HOttó

Az elmúlt hétvégén nyílt nap volt a Gyermekvasút hűvösvölgyi végén, a fűtőházban és a vasútmodell szakkör is kitett magáért ismét! A vasárnap délutánt szántuk a látogatásra, s nem bántuk meg.

Első utunk a fűtőházba és a környezetében elterülő fordítókoronghoz, és tároló vágányokhoz vezetett. Jártatok mostanság olyan helyen, ahol mindenki kedves, mosolygós és a vasárnap délután ellenére is szívesen válaszol a **** érdeklődők még****ébb kérdéseire? Nos ez ilyen volt! A Gyermekvasút megőrizte az úttörővasút hangulatát, a gyermekvasutasok táborával, a vendégekhez való hozzáállással együtt. Az egész rendezvény ingyenes volt. Lehetett gőzmozdonyt pörgetni a hídon lévő fülkében állva, hajtányozni, és egy C50-es erőgép mögé kapcsolt házi gyártású nyitott kocsiban száguldozni fel-alá. A fűtőházban a kisvasút nagyvasai mellett elhelyeztek pár vitrint a Csehmodell kisvasúti modelleivel (sajnos a vitrinben nem sikerült jó fotókat lőni), és megnézhetők voltak a karbantartás alatt álló gépek is. Óránként tartottak idegenvezetést a fűtőházban - erről sajnos lemaradtunk, mert indult a vonatunk Széchenyi-hegyre.

kisvasut_fordito.jpg

Csoda hogy nem szédült el egész napos forgatásban a 490 039-es gőzös (társa folyamatosan nosztalgia vonattal ingázott)

kisvasut_sinauto.jpg

Lada motoros Skoda 1101 típusú kéttengelyes sínautó - 1949 óta vasúti jármű, mely ma is működőképes

kisvasut_kocsik.jpg

Különvonati kocsik sorfala a műhely előtt

kisvasut_fektuskok.jpg

Azt is megihlette egy-egy részlet, akit az egész rendezvény csak a lökött férje és a fia miatt érdekelt :)

kisvasut_zartteher.jpg

Nem is tudtam korábban, hogy teherkocsik is jártak/járnak a gyermekvasúton

kisvasut_Mk49.jpg

A legendás Mk49 itt épp darabokban - aki végigolvasta a járművekre ragasztott info táblákat, sok fontos dolgot megtudhatott

kisvasut_szurke.jpg

Pályafelújítás zúzalékos kocsijai - őket se látni túl gyakran...

kisvasut_Mk45.jpg

A jellegzetes festésű Mk45-ök is feltűntek mindenfelé

A fűtőház után a végállomásra siettünk, hogy elérjük a hegyre tartó vonatot. A sietség mint kiderült fontos is volt, mert sokan bizony állni voltak kénytelenek, olyan sokan választották vasárnap délutáni programnak a Gyermekvasutat. Nem is emlékszem rá, hogy korábban végigmentem-e a teljes vonalon, de ezt most megtettem és nagyon élveztem. A pálya menti táblák és jelzők (ez igaz mind a karos, mind a fényjelzőkre) makulátlan állapotban vannak, nincs lepattogzott festék, az épületek és környezetük rendezett, látszik, hogy szeretettel űzik ezt a tevékenységet az itt szolgálatot teljesítők. A gyerkőcök példás rendben teljesítették a feladatukat, a váltó állításokat, vonat menesztéseket. Egyedül a sok vonat keresztezésre várakozás volt kissé unalmas - de legalább elcsühögött mellettünk egy gőzös vontatta nosztalgia menet. A fotóim sajnos nem lettek túl jók a ringó szerelvény és a mozgó célpontok miatt.

kisvasut_csilleberc.jpg

Kereszt Csillebércen - a nyitott kocsik kissé hűvösnek bizonyultak az erdő adta árnyékban, elkelt egy pulóver

kisvasut_alagut.jpg

Alagútból kifelé - a vonat végére sorozott harmadik kocsiban a késő délutáni időpontra tekintettel a szolgálatukat leadó gyermekvasutasokat vittük vissza Hűvösvölgybe

A nap végére hagytuk a modellvasút kiállítást, gondoltam, hogy ott töltjük a legtöbb időt (főleg, hogy kicsit VIP vendégnek is érezhettük magunkat, beláthattunk a kulisszák mögé, sőt kisfiam még vonatot is vezethetett - köszi ezúton is! :)). Külön öröm a szívemnek, hogy csupa TT-s asztal volt kiállítva, a szakkör nem is épít más méretben napjainkban. Korábban volt H0-s moduljuk és LGB rendszerük is, s bár még megvannak, ma már nem igazán használják őket. A kiállított 3 asztalból ez egyik egy modul rendszerű volt. Mivel a terep kialakítása még várat magára, ezért betekinthettek a laikusok, hogyan is épül fel egy terepasztal váza fából, műanyag és papír lapokból. A középső asztal (amely egyébként eladó) Zeuke/BTTB sínrendszerű, akár 3 vonat is függetlenül közlekedhet rajta (jelenleg 2-re van kidolgozva a vezérlés). A jobb szélen állt az L alakú, Tillig vágányos közel 10 éves asztal, amin hegyi szakasz is van, valamint városi állomás járműteleppel és két állásos fűtőházzal. Mindhárom asztalon élénk vonatforgalom volt, még a zárás előtti 10 percben is. S hogy egy 6 évesnek mi tetszett legjobban? Az, hogy az asztal oldalán kialakított nyílásokon belátott az alagút belsejébe is. Sajnos itt sem sikerültek a fotók, ezúttal a fények miatt :)

kisvasut_terep.jpg

Bal felső sarokban a kapcsolgatható jelző részlete, előtte a vár romja, egy dolgozó Búvár és egy LVT

Az interaktív fényjelző kapcsolgató panel szenzációs ötlet. Apukák vadászták a jelmagyarázatot, míg a csemeték nyomkodták a gombokat, kapcsolgatva ezzel a fényeket. Ilyen dolgok kellenek ahhoz, hogy egy kiállítás valódi élmény legyen a kicsiknek.

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr525252225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása