vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (55) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (13) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (99) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (697) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (24) hot news (185) igra (33) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (202) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (20) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (88) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (641) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (211) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

Kisszériás gyártó: a Hädl Manufaktúra

2010.10.24. 19:49 RFeri

A TT-méret kedvelői a nagy Tillig mellett szerencsére egyre több kisszériás gyártó termékei közül válogathatnak. A Hädl neve ismerősen cseng már, hisz teherautókat (IFA, Tatra) és személyautókat régóta kínál, mégpedig igen jó minőségben. De az idei újdonságlapja nagy meglepetést tartalmazott: megjelennek az első vasúti járművei is, mégpedig kéttengelyes tehervagonok formájában.

Hädl 2010-es újdonságlap
 
A német TT-s fórumokon mindenesetre örömmel fogadták a hírt, mondván: tehervagonokból sosem elég. Dicsérték a szerencsés modellkiválasztásáért is, hisz ezek a modellek, noha igen nagy számban futottak a német vasutakon, az eddigi választékból hiányoztak. Ráadásul a vagonok eredetijei több ezres darabszámban gyártott DRG-s egységvagonok, amelyek a háború előtt és után, 3 korszakot átívelően DRG, DR és DB színekben egyaránt a tehervonatok gerincét alkották.
 
Szerencsés volt a választás a tekintetben is, hogy a Tillig az ilyen egyszerű, de alapvető vagonok gondozását az utóbbi időkben kissé mintha elhanyagolná. Nem is beszélve a már teljesen leszűkült DRG-s tehervagonpark vérfrissítéséről.
 
Speciális korszak a közvetlen a háború utáni (Ep. II.c vége), amikor még DR-es felségjellel, de már zónás besorolással közlekedtek egész Németországban a tehervagonok. A Tillig régebben már kiadott egy készletet ebből a korszakból, amit Hädl vagonjai remekül kiegészítenek.
 
 
Tillig tehervonat, zóna-feliratozással
 
Nyárra meg is érkeztek a boltokba az újdonságlapon szereplő modellek. A Hädl kiterjedt viszonteladói hálózattal áll kapcsolatban, akik természetesen a vagonjait is forgalmazzák, így azok hamar népszerűek lettek. A Spielemax természetesen mindjárt különkiadással jelentkezett, a magyar forgalmazók természetesen mélyen átaludták az eseményeket.
 
A német fórumon kezdetben panaszkodtak kicsit a minőségre, de ezek alighanem csak gyermekbetegségek lehettek. A birtokunkban lévő Hädl-vagonokon semmiféle hibát nem tapasztaltunk.
 
A vagonok rövidkinematikás kapcsolószerkezettel, az új Tillig-kuplunggal készülnek. A kinematika nem utólag rábiggyesztett, hanem része a vagon alvázának, így sokkal szebben néz ki. Kémiailag sötétített kerekeken fut, amelyek nyomkarimája kisebb a Tilligénél. A vagonok futása kifogástalan, súlyukat beépített lemez növeli. A feliratok élesek, tamponnyomással készülnek. Festése kifogástalan, az alváz kivételével szépen részletezett kidolgozású.
 
 
Őszre újabb meglepetésként egy tipikus olasz vagonnal jelennek meg, az F-sorozatú, csúcsos tetejű zárt tehervagonnal, két darabos készletben, II. és III. korszakos kivitelben. Ilyen vagonokban szállították a déligyümölcsöt Olaszországból a müncheni nagybani piacra a ’30-as évektől kezdve a ’90-es évek elejéig. Az NDK-s időkben pedig Nyugat-Berlinbe is, így a DR vonalain is megjelentek, nemzetközi tehervonatba sorolva. Nem véletlenül gyártja H0 méretben a Brawa is ugyanezeket a vagonokat, méghozzá nagy sikerrel.
 
A Hädl olasz F-sorozatú gyümölcsszállító vagonja
 
És a legfrissebb újdonság a Dresden típusú tehervagon, immár nyitható oldalajtóval.
 
Kisszériás gyártó – ténylegesen is kapható termékekkel, elfogadható áron, jó minőségben. Egy éven belül 7 formaváltozatban több mint 20-féle vagon. A kezdeti, érthetően óvatos témaválasztás után röviddel egy egzotikus vagon bevállalása… Mit is mondhatnánk mást: hajrá Hädl, csak így tovább!
 

Szólj hozzá!

Címkék: modell újdonság honlap

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr782395855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása