vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (55) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (13) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (99) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (697) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (24) hot news (185) igra (33) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (202) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (20) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (88) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (641) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (211) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

Különleges készlet jelent meg a Locótól!

2009.10.31. 23:15 RFeri

Előhang I.

Az 1970-es évek végén még zajlott az élet Rákosrendezőn. Metálsárga, négy sebességes szovjet Fecske típusú versenybiciklimen nyaranta gyakran karikáztam ki a Rákos-patak partján a gyalogos felüljáróhoz, amelyről órákig el tudtam bámulni az akkor még javában működő gurító és rendező forgalmát.

Szovjet Fecske típusú kerékpár

Ma már persze nincs sehol a Fecske, a gurításnak is vége Rákosrendezőn, de ha időm engedi és arra van dolgom, ma is szívesen ballagok át Zuglóból Angyalföldre azon a felüljárón. Ha gurítást már nem is, azért néha még lehet ott látni érdekes dolgokat… Például a sokszor hetekig ott tárolt önürítős vagonokat.

Előhang II.

Amikor a Modell&Hobby régi boltja még a Váci úton volt, nem ott, ahol most, hanem a Róbert Károly körúttól délre, a szuterénben a bejárattól jobbra volt az a vitrin, amelyben néhány sort a TT modellek foglaltak el. Ott tűnt fel egyszer egy igen érdekes modell… Egy önürítős vagon.

Előhang III.

A Tillig 1996-2002-ig forgalmazta a Loco által gyártott önürítős kocsi modelljét, sokféle kivitelben. Majd eltűnt a választékból, mígnem tavaly újra kiadta a Loco, átdolgozva, korszerűsítve. Hamarosan elkészült a DR-es változat is a sebnitzi bolt részére. Egy példány azonnal beszerzésre került. És akkor merült fel a homályból a gondolat, hogy mennyire hasonlít ez a kocsi a Rákosrendezőn látott vagonokhoz. Kis utánajárással kiderült, hogy gyakorlatilag ugyanarról a típusról van szó. Akkor viszont miért ne lehetne MÁV-os változatot is készíteni? Sőt, akár gyári kivitelben is! Sőt, akár több pályaszámon is!

Az elgondolást tett követte. A VasúTTmodell kis csapata, Ottó és Zoli megkereste az ötlettel Hovorka urat, akivel még a ’68-as szett kapcsán igen jó kapcsolat alakult ki. Hovorka úr azonnal pozitívan állt hozzá az ötlethez.

Ekkor következett az adatgyűjtés, a fényképek nézegetése, a pályaszámok kiválasztása. A Csehországba kiküldött adatszolgáltatásból elkészültek a feliratozás CAD-es tervei, megállapodtunk a részletességről és persze a kompromisszumokról is. Többszöri ellenőrzés után véglegesítettük a feliratokat, kiválasztottuk a színmintát, majd a vállalt határidőre pontosan…

...megérkezett a MÁV Faccpp 683 sorozatú teherkocsijának modellje.

Műszaki adatok:

Gyártó:ČKD Vagonka Studénka
Sorozatjel:Faccpp
Típusszám:683 6
Tengelyszám:4
Forgócsap távolság:7500 mm
Ütközők közti hossz:12740 mm
Legnagyobb magasság:4000 mm
Saját tömeg:24 t
Raktérfogat:35 m3

 

 

 

 

 

 

A Magyar Államvasutak 1980-ban 200 db önürítős teherkocsit vásárolt Csehszlovákiából. Eredetileg a 686 0 típusszám alá sorolták be őket, majd átszámozták a jelenleg is érvényes 683 60-61 típusszám alá.

A vagonok önürítős (Talbot) rendszerűek. Alkalmasak a zúzottkő, bányakavics, szén, koksz vagy egyéb ömlesztett anyag szállítására és a felhasználás helyén történő ürítésére. A kocsiszekrényből az anyag ürítése, a kocsik alján levő nyitható-zárható ürítőnyílásokon át, saját súlyánál fogva történik.

A modell

A kocsik modelljét a cseh Loco cég készítette el, egyedi megrendelésre. Összesen 30 készlet készült, mindegyik 3-3, különböző pályaszámú Faccpp sorozatjelű kocsit tartalmaz. A 30 készletből 10 cseh gyűjtőkhöz került, míg 20 magyar gyűjtemények féltve őrzött kincse lett. Minden készlet eredeti certifikáttal rendelkezik.

Loco MÁV Faccpp szett (katt a képre a galériához)

A modell nagyon részletesen kidolgozott. Az arányok és méretek pontosan leképezik az eredeti kocsit, és sok olyan apró részlet gazdagítja, mint például a raksúlyváltó vagy a bárcatartó. Filigrán korlátok és létrák, kidolgozott járóosztályok jellemzik a modellt. Különösen szépen mutatnak az ürítő rudazatok és fogantyúk. A forgóváz kialakításánál ügyeltek a rugókötegek, a csapágyfedelek, a féktuskók pontos imitálására. A féktuskók az abroncsok síkjában vannak, a fémből készült kerekek kémiailag sötétítettek. Tartozékként a négy fellépőt utólag lehet felszerelni.

A modellek egységesen MÁV-vagonvörös színt kaptak. Az eredeti vagonok színe a sötétbarnától a közlekedésvörösig a teljes színpalettát lefedte, ezért nem ragaszkodtunk mereven az eredeti színhez, hanem megpróbáltunk egy tipikus vagonvöröset találni, ami a legjellemzőbb lehet a magyar vagonokra. A Loco többféle egyedi színt kevert ki, amiből nekünk kellett kiválasztanunk a végleges árnyalatot. Külön ügyeltünk arra, hogy a futómű és az ütközők is megkapják a vagon színét. A lekötő horgok – a valóságnak megfelelően – sárga színűek.

A feliratozás tamponozással készült, mégpedig mindhárom vagonhoz teljesen egyedi tamponok készültek, nemcsak a pályaszám különbözik, hanem az eredeti vagonokon lévő feliratok és a MÁV logó helye és mérete is pontosan lett leképezve. A feliratozás gazdagságára jellemző, hogy még a forgóvázakon is van felirat (!) – látott már valaki ilyet TT modellen? – és nem lehet nem észrevenni a létrák tetejénél lévő, két színnel tamponozott, a felsővezetékre figyelmeztető piktogramot sem.

A modell fém kerekeinek és tűgörgőinek köszönhetően könnyen és szépen gurul a pályán. Billegésnek, imbolygásnak még nagyobb sebességnél sincs nyoma. A forgóvázak eléggé kifordulnak ahhoz, hogy még a legkisebb ívben is kényelmesen elférjen, a kitérőknél sincs semmiféle áthaladási probléma. A modellek közelkapcsolós kinematikával vannak ellátva, a szabványos befogókban az újfajta Tillig-kuplungot találjuk.

Loco MÁV Faccpp önürítős tehervagon (katt a képre a galériához)

A modellek sokrétűen használhatók. Képezhető belőlük önálló szerelvény, de besorolhatók bármilyen tehervonatba is. Futhatnak üresen, de készíthetünk hozzá különösen illő zúzottkő-szállítmányt is. Ezen vagonok öregbítése különösen hatásos. A modellek a jelenlegi állapotot képezik le, de teljesen autentikusak IV. korszakos gépek mögött is. Különösen jól mutat Szergej mozdony vontatásában.

Azért vigyázzunk a beszerzéssel, mert a MÁV D-2 utasításának 2.46. pontja szerint egy szerelvény legfeljebb 40 önürítős kocsiból állhat :-)

Zárszó

Reméljük, hogy ez a készlet sokak örömére szolgál majd, úgy gondoljuk, hogy mind a vitrinben, mind a pályán megállják a helyüket ezek a nagy gondossággal és sok szeretettel elkészített modellek.

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény modell újdonság

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr591489855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása