vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (55) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (14) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (99) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (698) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (24) hot news (185) igra (33) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (202) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (20) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (88) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (641) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (211) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

Erlebnis Modellbahn Dresden, 2018

2018.02.13. 11:45 HOttó

Modellezőtársaink, és elsősorban a TT méretarány kedvelőinek szeretnénk ezúton ismét egy érdekes kiállításhoz rövid, képes „étvágycsinálót” adni.

A pirnai modellezőklub által évente, februárban megrendezésre kerülő rendezvényt kicsit a hazai Temofeszthez lehetne hasonlítani. Az egy nagy és egy közepes pavilonban, valamint számos kisebb kiállítótérben megrendezett esemény csak a vasútmodellezésről szól. Szászországban pedig – ha nem is kizárólag – de meghatározó jelleggel a TT  méretről. Egy héttel Nürnberg után, a TILLIG-en kívül (és az őszi lipcsei kiállítás mellett) itt képviselteti magát a kisebb modell és kiegészítő gyártó cégek színe-java.

A TILLIG standján – a Nürnbergben már bemutatottakon túl – magyar vonatkozású újdonság volt a GySEV Raabercity készlet „muster” változata.

2-01.jpg

Más nagyobb gyártó – mint például a ROCO két évvel ezelőtt – ezúttal nem volt jelen. Leszámítva persze az Uhlenbrockot, amely újra a TILLIG standján mutatta be elektronikai termékeit. Szintén érdemes kiemelni a KRES modellcéget, ami teljes TT-s szortimentjét felvonultatta.

A Fisher-modell cégvezetője büszkén mutatta be, hogy az átvett Gützold cég milyen átdolgozott (és elektronikailag fejlesztett) modelljeire számíthatnak az érdeklődők.

2-02.jpg

TT méretben először a BR37-es és a BR65-ös modellt adják újra ki, előbbi vélhetően már az év második felében kapható lesz – sajnos immár bőven 300 EUR feletti áron. Az Re4/4 villanymozdony-projekt emiatt is további késedelmet szenved, még legalább egy évet, de inkább többet kell rá várni.

Ausztriából az osztrák és német villamosok H0 méretben hatalmas választékban kellették magukat a a Ferrotrain és társult cégei standján. 

2-03.jpg

A teljesség igénye nélkül a jelenlévők között találhattuk még a Beckmann modellt, a tolópadjáról és modulelemeiről ismert rbs-modellbau-t, az elsősorban digitális kuplungjairól híres sd-modellt, akiktől – főleg ZIMO – hangdekóderek is beszerezhetők. Régi és állandó kiállítók a Hädl, a Karsei, a TT-Modell, a TT-Club. Modelljeivel az exkluzív kategóriába tartozik a stromlinie.de.

A fentieken kívül is számos lézervágott és elektronikai terméket áruló kisebb cég volt jelen, hogy az egy „óriási” és több apró modellboltról ne is beszéljünk. Hatalmas választékban találhattak az érdeklődők modellező szerszámokat, más modellezési kiegészítőket is.

Egyedi gyártója a TT méretaránynak Matthias Kehrer, akinek kézi modelljei a német vasúti történet majd valamennyi korszakát képviselik. Elsősorban hiánymodellek – a mozdonyok esetében minőségi saját hajtással –, amelyek kicsit kifinomultabb kidolgozással és pontosabb ragasztással sokkal igényesebb termékek lehetnének. Ennek hiányában szerencse kérdése, hogy egy-egy megrendelt modell végül mennyire szerez örömet a megrendelő(k)nek. 

A kiállított terepasztalok közül néhány ínyencség:

  • a „Tramstraat” villamosüzem modellje, az eredeti részletes leképezése,

  • egy fantasztikus N-es modulrendszer, aminek csúcspontja a vasúti kompot is üzemeltető kikötő, de számos egyéb remekbe szabott modul is tartozott hozzá (pl. a zsilipes részlet),

  • egy francia kisvasúti asztal.

Utóbbi kettőről (és pár más érdekességről) egészen rendkívüli képek is találhatók a TT-Board német oldal vonatkozó fórumán, itt: https://www.tt-board.de/forum/threads/erlebnis-modellbahnmesse-dresden-2018.53201/page-4 (a képeket csak regisztrált tagok láthatják, belépés után)

Visszatérő kiállítási elemként az amerikai 0 nyomtávú modulrendszert is megcsodálhatták a látogatók, de a már fent említett különleges asztalok mellet a legnagyobb érdeklődés a H0-ás norvég asztalt, valamint a vízvételes H0 megoldást övezte.

Nagyobb TT-s asztalként idén – Drezdában először – a hamburgiak jelentkeztek egy kidolgozott, nagy modulrendszerrel. ROCO Z21-es központ mellett Wlan-os Multimaus-okkal irányították a forgalmat, ez a „modern lazaság” egy kis figyelmetlenséggel párosulva (távolból vezetve és mással beszélgetve) sajnos néhány karambolt is okozott.

Szintén TT méretben állította ki a MEC Oranienburg a még bőven építés alatt álló, ám impozáns „Hoppenstedt” asztalát.

4-06.jpg

Méltán számított komoly érdeklődésre a „DDR - BRD” asztal is. Ez az egykori NDK és Nyugat-Németország egy határszakaszát mutatja be – szép részletekben is gazdagon –, egy keleti és egy „ellenoldali” állomással.

Fentieken túl is több más – elsősorban N vagy H0 méretű –, moduláris vagy hagyományos asztalt állítottak még ki.

A gyerekek és sok felnőtt kedvence minden évben a kisebb teremben berendezett minivasúti kiállítás és vonatozási lehetőség.

6-01.jpg

A kiállítás népszerűségét jellemzi, hogy a rendezvény 3 nap alatt a Temofeszt látogatottságának a dupláját éri el, és több játszótér és „modellező/makettező” tanítási program várja a gyerekes családokat. Fontos, hogy a belépő ára sem több, mint egy hazai eseményé, viszont 8-10 kulturált, olcsóbb vagy kicsit igényesebb vendéglátó-létesítmény várja egész nap az éhes-szomjas látogatókat.

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr913663766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása