vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (49) apmodely (10) arnold (26) artitec (1) asprojekt (6) auhagen (6) barkács (104) barkas (1) beckmann (16) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (51) digitális (3) digitalzentrale (2) dk-model (1) ecthIT (1) es-pecky (10) farkas-transz (1) fischer-modell (4) fólió (1) framo (1) gabor (2) gützold (4) gysev (2) h0 (1) hädl (72) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (66) hétfői kép (448) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (1) hot news (162) igra (15) kalomodell (6) karácsony (4) karsei (26) katalógus (22) keskeny nyomköz (1) kiállítás (45) kifutó modell (13) kres (33) kühn (66) lemke (3) lenz (8) loco (9) lorenz (8) ls models (2) Luetke (1) marionzeller (1) máv (4) mehano (2) miniatur (5) modell (264) modelltec (3) modist (6) modmüller (2) modul (56) mtb (16) nagyvasút (6) noch (4) nohab (1) nyereményjáték (2) paksinuti (1) peho (1) peresvet (2) piko (126) pmt (15) preiser (3) programajánló (44) psk (15) rakomány (4) revell (1) rietze (6) roco (79) schirmer (44) Sikulove (4) sonjaplastic (1) temofeszt 2014 (3) terepasztal (4) tillig (445) tillig club (32) tillig h0 (3) tomix (3) történelem (10) tt-modell (2) uhlenbrock (3) újdonság (402) újság (8) v&v (5) vasuttmodell (142) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (8) zeuke (1) zimo (2)

Figyelem!

Az oldalon és linkeken szereplő fotók kizárólag módosítás nélkül, a forrás feltüntetésével használhatóak fel!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

IPT - Ipartelep mh.

2019.06.26. 13:15 HOttó

Ismét itt a kánikula, ismét eljött a modul "faragás" ideje! :)

Több modulos játék alkalmával is előfordult, hogy a menetrend tervezők gondoltak IPT dolgozóira és egy-egy személyvonatot indítottak ide a hajnali munkakezdéskor és a délután, a munkaidő végén. Ilyenkor felmerült a kérdés, hol álljon meg a vonat, hogy a dolgos aprónép le és fel tudjon szállni. Jelentjük, ennek vége, a vasúttársaság kijelölte a megálló helyét, a gyorsított-meghívásos közbeszerzést megnyertem, így már épülhetett is az új megálló. Persze a befejezési határidő is kellően közeli volt, mégse utazhat a modul Bielsko Bialába a jövő héten feltúrt résszel.

ipt_01.jpg

Első lépésben, ahogy az lenni szokott mifelénk, kiirtottam a növényzetet a megálló helyén.

Ezt követte az árok befedése. Nem betömése, a csapadékvíz elvezetésre nagyon figyeltünk, ezután is el kell lássa a feladatát az árok. Jó néhány egyvágányos kis megállóhely fotóját átnézve ide is vasbeton keresztaljakból készült a "peron" széle, hogy azután gyöngykaviccsal (homok persze) terítsük be azt. Néhány Vulcan modell vasbeton lábas pad és Pecky szemétgyűjtő került még elhelyezésre. (Igen, tudom, a Vulcan féle pad H0, ezért arányosan meg lett kurtítva a deszka része és 1mm le lett csípve a lábakból.) A megállás helyét jelző táblák akár Papírbakter csomagjából is kikerülhettek volna, de két Á betű miatt nem bontottam fel egy tábla készletet. Főleg, hogy megállóhely-név tábla is kellett és egy parkoló tábla is az üres placchoz, így magam készítettem el ezeket. Apropó parkoló, igencsak jó átszállási kapcsolatot sikerült kialakítani, a parkolótól kevesebb mint 10-modell-méter a vágány távolsága. (Ölni tudnának a közlekedés tervezők ilyen helyekért manapság! :) )

ipt_02.jpg

Elkészült az új megálló, könnyebben juthatnak el a munkások Ipartelepre

Persze a fákat vissza kellett ültetni! Szerencsések vagyunk, hogy kapásból kifejlett egyedeket tudunk telepíteni, míg a valóságban több év kell, hogy árnyékot adjon egy-egy csemete.

ipt_03.jpg

Az első vonat az új megállóhelyen

ipt_04.jpg

Bőséges a hely a parkolóban

Ezzel egy időben az Ipartelep kapuját is bővíteni kellett, egy személy bejáróval. Erről nem készült fotó, de még nincs is készen teljesen, szükséges egy portás fülke (egy átalakított IGRA trafikból például) és egy korlát még a bejáróhoz, az árokpartra. Persze a megállóba egy esőbeálló is jó lenne még, a helye megvan, a következő közbeszerzést reméljük hamarosan kiírják a szállításra!

Nagyjából 4 óra munka volt az egész (plusz ragasztó száradási idő) mindent együttvéve, munka utáni pár estét kellett csak rááldozni, hogy funkcionális részlettel bővüljön a modul, még több látnivalót is adva.

IPT - Ipartelep modul-kvartett legközelebb Július 5-7 között, Bielsko Bialában, a BBOSIR sportcsarnokban  tekinthető meg működés közben.

Szólj hozzá!

Címkék: barkács modul es-pecky

Hogy jól induljon a hét - 2019.06.24.

2019.06.24. 03:00 HOttó

190624_cokoliv_kamkoliv_k.jpg

Mi a kapcsolat a két jármű között? Csak annyi, hogy csehek. A mozdony a DS-Model különkiadása, amit a Kühn készített el, a tartálykocsi az IGRA újdonsága.

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép kühn igra

25 éves a Tillig - ráadás nap, Zittauer Schmalspurbahn

2019.06.21. 11:35 HOttó

Ha valaki többet vár egy hosszú utazás végén, mint egy egynapos kaland, az számtalan témába vágó érdekességet találhat Sebnitz környékén. Mi Csehországban szoktunk megszállni, így most is inkább kelet felé tekintettünk a nyílt nap utáni vasárnap és Zittaut vettük célba, hogy utazzunk egyet a Zittauer Schmalspurbahnon.

Idősebb olvasóinknak, akik emlékeznek még az NDK-s időkre, biztosan ismerősen cseng Zittau neve. Itt működött ugyanis a Robur gyár, ahonnan számos formában gurultak hozzánk is teherautók és buszok. Az épület ma is áll, de kihasználatlanul, romosan, növényekkel benőve. A régi szép időkre a házfalon lévő felirat helye és egy kirakat emlékeztet, amiben fotók, gépkönyvek, alkatrészek kerültek kiállításra. Nagyjából 100 méterre lehet a zittaui vasútállomás az egykori Robur gyártól

25_jahre_tillig_3_01.jpg

Na de mi is ez a Zittauer Schmalspurbahn? Egy keskeny nyomközű, a mai napig is java részben gőzmozdonyos vontatással dolgozó vasútüzem, ami Zittau vasútállomástól Bertsdorfig, onnan pedig két irányban Jonsdorfig és Oybinig közlekedik. A teljes vonal hossza kb. 8 + 3 + 3 km, a vonatok nagyjából órás ütemes menetrend szerint közlekednek, 40-45 perces utazási idővel. Mindkét település a felső végállomásokkal a hegyek között bújik meg és pihenő - gyógyhelyként funkcionálnak.

Zittauban hatalmas járműtelepen, fedett csarnokban tárolják a szerelvényeket (nem csak a mozdonyokat, a kocsikat is, komplett szerelvényként). A kisvasúti állomás igazából két indító vágány, amiből az egyiket csak a körüljárásra használják. A harmadik, csonka vágányon egy tehervonat áll félreállítva, jó fotótémát szolgáltatva a várakozás idejére. A szobor - tehervonatban (ami természetesen kifogástalan állapotban van) keskeny nyomközű és rollbockon álló nagyvasúti kocsik is fotózhatók, a vonó gőzösükkel. Az állomás épületben váróterem, ajándékbolt (póló, sapka, vasúti zománc táblák és a kisvasúti járművek modelljei is vásárolhatók) és jegypénztár működik, bár a jegyünk a vonaton is megváltható a kalauztól.

25_jahre_tillig_3_02.jpg

Mire összeverődött a csapat, és elállt az eső, dél lett. A kis motorkocsi és egy személykocsi alkotta vonatunkat Bertsdorfig, hogy azután ott átszálljunk egy részben DRG festésű kocsikból kiállított gőzmozdonyos szerelvényre. Az átszállás villámgyors, közös peronnál áll az érkező és az induló vonat, és pár percet hagynak csak az utasoknak a műveletre.

25_jahre_tillig_3_03.jpg

Keresztre várva Olbersdorfban, érkezik a szembe vonat, Zittau felé. Az órás menetrend azt jelenti, hogy a teljes szakaszon 3 vonat pendlizik egész nap, megállás nélkül.

25_jahre_tillig_3_04.jpg

Bertsdorf komoly nagy állomás, több vágánnyal, fedett peronokkal, fűtőházzal, kiszolgáló épületekkel.

25_jahre_tillig_3_05.jpg

Oybing állomása is komoly forgalomra épült, vízházzal és irodákkal - ami ma kibérelhető apartman, áru raktárral - ami ma múzeum. Sőt, a vízházzal szemben két lakássá alakított személykocsi is áll, ők is kibérelhetők, ha nem a környék hoteljeinek valamelyikében akarunk megszállni.

25_jahre_tillig_3_06.jpg

A vonalat számos híd, közúti átjáró keresztezi, itt épp egy Desiro halad Liberec felé a nagyvasúti viadukton. Zittau vasútállomásától sokáig fut egymás mellett a nagy és a kisvasút, hogy azután a keskeny nyomköz egy éles jobb kanyarral beforduljon a nagyvasút alá és eltávolodjanak egymástól.

25_jahre_tillig_3_07.jpg

Ahogy beér a vonat Oybingba, a gőzös szinte azonnal körbe is jár, hogy aztán pár perc várakozás után visszainduljon. Ugyan ezt láttuk Zittauban is, a személyzetnek épp csak szusszanásnyi ideje maradt a megérkezés és az indulás között.

Amikor itthon a "kisvasút" jut eszünkbe, akkor egész másra kell gondolni, mint pl. ezen a vasútvonalon. A tökéletes minőségű pályán, döccenők nélkül siklik a vonat, fapados, szalon, nyitott-panoráma, sőt, a jelölt vonatokban étkezőkocsival. A kisvasúti hangulatot a járművek mérete adja inkább és nem az utazási komfortban érezzük azt. 

Miután visszaértünk Zittauba, sétáltunk egy nagyot. Vegyes képet mutatott nekünk a város. Rengeteg épület áll üresen, kiadó üzlethelyiségek sorakoznak, ahogy ez a teljes régióra jellemző. Akik nem vándoroltak el a jobb élet reményében, azok viszont pedáns rendben tartják a környezetüket, érződik, hogy a "németeknél járunk". A klasszikus belváros, főtérrel, templommal itt is megtalálható, a kockaköves utak és járdák az elmúlt pár évben készülhettek el.

25_jahre_tillig_3_08.jpg

A belváros melletti modern társasházak is nyújtottak látnivalót, két utcában is szobrok díszítik az épületeket.

Összességében jó kis kirándulás volt, a vasútmodelles és vasutas programok mellett családunk nem vasútbuzi tagjai is remek élménnyel gazdagodtak, csak ajánlani tudom mindenkinek a hasonló túrákat.

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló

25 éves a Tillig - beszámoló a nyílt napról 2. rész

2019.06.20. 10:40 HOttó

Ahogy az előző cikkben írtuk, az idei, jubileumi Tillig nyílt nap két helyszínen zajlott. Pirnában jártunk ismét (ahol 3 éve is), a Captrain/ITL jármű karbantartási telepen, ahol a házigazdák nagy vasparipái közé épültek be a modellvasúti asztalok, és a kapcsolódó kiállítások.

A parkolást ezúttal is az AGRO-Terminal telepén oldották meg a szervezők. Biztosan nem a véletlen műve volt, hogy AGRO-Terminal + Captrain + Ermewa festésű gabonás vagonok álltak amerre csak néztük. Igaz, a Tillig által kiadott kocsi nem pont így néz ki, mint a nagyvasútiak, de sok gyűjtemény megbecsült darabja lesz ez is.  Ezúttal nem "Malactaxi", hanem egy Stadler RS1 motorvonat hordta a látogatókat a járműtelepre. Ez a motorvonat ugrott el a pirnai állomásra is, ahová a Sebnitzből vonattal útnak indulók érkeztek.

A telep lenyűgözőbb volt, mint vártuk, a korábbihoz képest még több érdekességgel várták a nagyvasúti és a modellvasúti rajongókat. A THW vagon mentési bemutatója mellett nosztalgia és modern járművek, javítás alatt álló mozdonyok, modul terepasztalok is a show részét képezték. Emellett több kis gyártó és kereskedő portékái közül is lehetett választani. Az egyik standon élő 3D nyomtatás ment, rengeteg érdeklődőt vonzva, a házigazdák teszttel kedveskedtek, a helyesen válaszolók apró ajándékokat kaptak. De, lássuk a fotókat!

25_jahre_tillig_2_01.jpg

Na, melyik mozdony tetejénél álltunk?

25_jahre_tillig_2_02.jpg

Az tippelt jól, aki Vectront válaszolt az előző kérdésre.

25_jahre_tillig_2_03.jpg

Nem tudjuk mi lehet a Blue Tigerekkel, de látszólag dögrováson vannak. Ennek nincsenek forgóvázai, a telep túlfelén pedig egy  ennél is rosszabb állapotú, a gépterétől is megfosztott nagyvad árválkodott.

25_jahre_tillig_2_04.jpg

Újabb kérdésünk. Ki tudja hány autó szállító ikerkocsit rángatott a Sulzer, a gubini klub modulján?

25_jahre_tillig_2_05.jpg

A helyes válasz: 21. Kocsinként 8 pickup, az annyi mint...   ... nagyon sok. :)

25_jahre_tillig_2_06.jpg

Egy másik asztalon klassz ipartelepet láttunk, természetesen Captrain vasakkal.

25_jahre_tillig_2_07.jpg

Kis-krokodil  nagy becsben tartva. A gépre fel is lehetett mászni, ahogy több másikra is, mint pl. a kis rendező gépükre, a Rudi névre keresztelt ASF-re, de akár a Vectronon/ban is lehetett barangolni.

Ahogy Sebnitzben, úgy itt is nagy hangsúlyt helyeztek a vendégek etetésére és itatására, a 30 fokos hőségben szépen fogyott a sör. Fél három táján kezdtek gyülekezni a felhők, amikből később hatalmas felhőszakadás - és jégeső :( - csapott le, csaknem elmosva ezt a remek napot.

Mit csinál az egyszeri TT modellező a nyílt nap utáni napon? Következő cikkünkből ez is kiderül majd.

Folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: tillig

25 éves a Tillig - beszámoló a nyílt napról 1. rész

2019.06.19. 21:02 HOttó

Idén ünnepli a 25. évfordulóját a Tillig Modellbahnen GmbH. Ebből az apropóból az idei nyílt nap kicsit más volt, mint a korábbiak, több látnivalóval, két helyszínen várták a TT és persze a H0 rajongókat, hiszen ebben a két méretben készít modelleket a sebnitzi gyártó. Egyúttal a Tillig-TT-Club tagok találkozója is lezajlott, ami java részben a különkiadású klubmodellek átvételében és a Workshop mozdonyok összerakásában merült ki.

Kirándulásunkat Sebnitzben kezdtük. Nyitás után negyed órával már csak nagy szerencsével lehetett parkolót találni, ez már előre jelezte, hogy sokan lesznek. Azután a gyárkapun belépve már láttuk is a tömeget, minden attrakcióhoz hosszú sorok kígyóztak.

25_jahre_tillig_1_01.jpg

25_jahre_tillig_1_02.jpg

Első utunk az alkalomra megjelent különkiadásokért vezetett, ennyi ember láttán félő volt, hogy hamar elkapkodják.

Az akciós sátorba meg sem próbáltunk bejutni, a délelőtt folyamán egyre csak nőtt a sorban állók száma. Letudtuk a kötelező köreinket, köszöntünk annak a pár dolgozónak, akik a munkánkat segítik nap, mint nap. Azután irány a gyári körtúra, felkapni egy Donnerbüchse kasznit a fröccsöntő gép alól, hogy az emeleten rátamponozzák a jubileumi feliratokat. Átlagos kocsi volt az idei ajándék, így ezúttal eltekintettünk a készre szerelésétől, majd otthon... A múzeum részlegen a 25 évnek állítottak emléket egy fotó kiállítással, megtekinthetők voltak az épületbe költözés, a felújítás, a jelentős események, mint pl. a 2010-es árvíz fotói.

A számunkra legizgalmasabb dolgok a fröccsöntő gépek terme után következtek, ahol az újdonságok aktuális állapotait szoktuk látni. Most igazán meglepő dolgok fogadtak, számos olyan újdonságot láthattunk, ami a következő években kerül kiadásra, de eddig nem publikáltak róluk semmit. Fussuk át most ezeket!

25_jahre_tillig_1_03.jpg

2019-es Tillig-TT-Club szettben jelennek meg még a nyáron az Umbau wagenek, elsőként 6. korszakos DB-Bahnbau festéssel, hogy azután hamarosan a polgári változatok kövessék majd.

25_jahre_tillig_1_04.jpg

Októberben jelenik meg a Tillig-TT-Club tagok idei grátisz modellje, egy folyékony gáz szállító kocsi.

25_jahre_tillig_1_05.jpg

Handmuster állapotban van az olasz típusú, sátortetős fedett kocsi. Először az idei őszi újdonság katalógusban láthatjuk majd viszont.

25_jahre_tillig_1_06.jpg

Gondoljuk, mindenki emlékszik a régi klasszikus szürke fedett start kivitelű teherkocsira. Megújultan - ami első sorban az alvázra és futóműre vonatkozik - jelenik meg ő is nemsokára.

25_jahre_tillig_1_07.jpg

Az E kocsik népszerűsége és az NDK nosztalgia töretlen a TT gyűjtők körében, ezért hamarosan (tervek szerint már jövőre) bővül a két tengelyes nyitott kocsik palettája.

25_jahre_tillig_1_08.jpg

Eljött az idő, hogy a vasuTTmodell után a Tillig is előrukkoljon a nyitható fedeles kocsikkal :). Több variációban, fékházzal, eltérő ajtókkal 2 év múlva találkozhatunk majd velük.

25_jahre_tillig_1_09.jpg

Tavaly nyárra ígérték, aztán eltolták idén nyárra a töltéses angol váltó kiadását. Látszik, hogy készül a dolog, de szerintünk ebből a nyáron még nem lesz piaci termék. Bárcsak tévednénk!

Fotónk ugyan nincs róla, de a közeljövő újdonságai lesznek még a megújuló BR250 villamos mozdony, és az UIC 4,5 méteres vasúti teherkocsi modelljének alváza, ami több kocsi alatt is fut.

Délután, a pirnai kitérő után bejutottunk az akciós sátorba. Korábban több honfitársunk is említette, hogy az idei felhozatal gyenge, de volt aki talált olyan dolgot, amiért jött. A kínálat megítélés szubjektív volt tehát, de abban azért volt egyetértés, hogy az árak igencsak emelkedtek a korábbiakhoz képest.

Következő cikkünkben a pirnai kitérőről is írunk, a rendezvény másik helyszínéről, a Captrain/ITL telepről is hoztunk jó pár fotót.

Folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: tillig tillig club

Hogy jól induljon a hét - 2019.06.17.

2019.06.17. 03:00 HOttó

190617_jubileumi_vectron_k.jpg

A hétvégén zajlott a Tillig nyílt napja, ami a gyár 25 éves fennállása kapcsán kicsit ünnepibb volt mint szokott. A képen látható Vectron is a jubileumra készült, és bár már egy hónapja megjelent, még most is aktuális.

Szólj hozzá!

Címkék: tillig hétfői kép

Hogy jól induljon a hét - 2019.06.10.

2019.06.10. 03:00 HOttó

190610_jubileum_k.jpg

Már csak pár nap és TT modellezők hada indul meg Sebnitz felé, a Tillig idei nyílt napjára. A gyártó a 25 éves jubileum kapcsán adta ki az eltolható falú kocsit, az oldalára a cégtörténet mérföldköveit és jelentős eseményeit festve (501877 cikkszám).

Szólj hozzá!

Címkék: tillig hétfői kép

Hogy jól induljon a hét - 2019.06.03.

2019.06.03. 03:01 HOttó

190520_traktoros_k.jpg

TT egyveleg. Az MTZ és a Nysa kis szériás érdekességek, a tartálykocsik Tillig újdonságok (95859 és 95860).

Szólj hozzá!

Címkék: tillig hétfői kép

Májusban megjelent TT modellek

2019.06.01. 08:47 HOttó

Májusban Tilligék igencsak felpörögtek, viszont a többi TT gyártó alig mutatott fel valamit...

Tillig
01778 - Személykocsi szett, Salonwagenzug 2., DR Ep. IV.
02627 - Dízelmozdony V75, DR Ep. III.

ti-04244.jpg
04244 - Gőzmozdony T312 (BR89), CSD Ep. III. - újra kapható, új dekóderrel szerelve!
04595 - Dízelmozdony V100 001, Nordic Rail Service Ep. V.
04996 - Villamos mozdony BR 156 (156 004-4), DB AG Ep. V.
13151 - Oldalajtós, 3 tengelyes személykocsi, DB Ep. III.
13365 - Személykocsi Eilzug, 1. osztály, ÖBB Ep. III.
13366 - Személykocsi Eilzug, 1. osztály, PKP Ep. III.

ti-13393.jpg

13393 - Poggyászkocsi Rheingold-Express, DRG Ep. II.
13396 - Poggyászkocsi Eilzug, PKP Ep. III.
13479 - Tehervonati poggyászkocsi, DRG Ep.II.
13480 - Tehervonati poggyászkocsi, DR Ep.III.
13596 - Személykocsi Halberstadti, 1/2. osztály, DB AG Ep. V.
13597 - Személykocsi Halberstadti, 2. osztály, DB AG Ep. V.
15275 - Nyitott teherkocsi Eas, DR Ep. IV.
15691 - Nyitott teherkocsi Eanos, AAE Ep. VI.
15692 - Nyitott teherkocsi Eanos, PKP-Cargo Ep. VI.

ti-16042.jpg
16042 - Személykocsi 2/3. osztály, DRG Ep. II.
16043 - Személykocsi 3. osztály, DRG Ep. II. 
16046 - Szolgálati kocsi, Bauzug, DB Ep. III.
16047 - Személykocsi 3. osztály, PKP Ep. III.
16048 - Személykocsi 3. osztály, CSD Ep. III.
17341 - Vonatpostakocsi, DRP Ep. II.
17382 - Fedett teherkocsi, Stiegl, ÖGEG Ep. VI.

ti-501872.jpg
501872 - Hűtőkocsi, Krakonos, CSD Ep. III. - 25 éves a Tillig, jubileumi modell
501876 - Dízelmozdony BR 247, Vectron, D-TTC Ep. VI. - 25 éves a Tillig, jubileumi modell
501877 - Eltolható falú teherkocsi, D-TTC Ep. VI. - 25 éves a Tillig, jubileumi modell
95859 - Tartálykocsi, Ölwerke J. Schindler, DRG Ep. II.
95860 - Tartálykocsi, H. Th. Böhme, DRG Ep. II.

Busch
31408 - Billenőszekrényes teherkocsi, Wiebe Ep. V. - a sorozatban a 3.
31409 - Billenőszekrényes teherkocsi, Wiebe Ep. V. - a sorozatban a 4.

Piko
47503 - Dízelmozdony BR102.1, DR Ep.IV.

Karsei
23260 - Fedett teherkocsi GG, DRG Ep. II.
23261 - Fedett teherkocsi GG, DR Ep. III.
23262 - Fedett teherkocsi GGw, DR Ep. IV.
23263 - Fedett teherkocsi, Bahndienst, DR Ep. IV.

Gützold
31072090 - Gőzmozdony BR65 1005, DR Ep. III. - Külön érdekessége a modellnek, hogy hamarosan digitális és digitális + hangos verzióban is megjelenik, sőt, egy 50 darabos különleges szériát is kiadnak, amelyek konyha világítással és személyzettel jelennek meg.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság piko busch tillig karsei gützold

Már csak ez hiányzott! :)

2019.05.31. 21:57 HOttó

Bevallom, felnevettem amikor értelmeztem az ES-Pecky értesítő e-mailjében (amit ékes cseh nyelven kapunk persze) az újdonságokat. Ilyen még nem volt TT-ben! Egy igazi újdonság végre! WC kagyló! Na jó, kissé árnyalja a képet, hogy TT/H0 az ajánlott méretarány, de akkor is. Hiánypótló, na.

es-65040.jpg

Jól mutathat egy szaniter üzlet előtt, végülis falikút már régóta van a kínálatukban ami szintén mellé biggyeszthető.

Egyéb új rakományok is érkeznek tőlük, fémhulladék raklap méretű rekeszben és Es (Ky) kocsiba, valamint fa ládák raklapon és anélkül.

A gördülő állomány építőkészletek fajtája is bővül, ezúttal egy 4 tengelyes nyitott, Vas (Eas) típusú teherkocsival, amit a CSD felirataival árulnak de ma már egy vizes matrica elkészítésével bármilyen vasúttársaság egyszerűen felkerülhet az oldalfalra.

Az újdonságok már rendelhetők webshopunkban, klikk ide.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság es-pecky

Új dekóderek a BR89 gőzmozdonyokban

2019.05.29. 12:24 HOttó

A Tillig a 2017-ben debütált BR 89-es sorozatú gőzmozdony modelleket az áramköri lapra integrált dekóderrel (kooperációban az Uhlenbrockkal) szállítja már a kiadástól,  mostantól azonban egy bővebb funkcionalitású chip kerül beültetésre a vezérlő panelre. A legnagyobb újítás, hogy az új dekóder ismeri az ABC fékezést, egyébként tulajdonságai megegyeznek a 66035 cikkszámú dekóderével. A modellek dobozán, a cimkén egy "Dec neu" felirat jelzi az újdonságot.

A CV 7 segítségével a szoftver verziója kiolvasható. A régi szoftververzió száma "5", az új, kiterjesztett funkcionalitással rendelkezőé "26". Ezen kívül a fékjel beállítása a CV 27-ben tárolódik (a CV 27 csak az új szoftver verzióban érhető el).

ti-04244_3.jpg

Az első új dekóderrel kiadott változat a 04244-es cikkszámú CSD 312.8500-as gőzmozdony

A gyári készletről jelenleg elérhető modellek még a régi dekóder funkcionalitással rendelkeznek, de a jövőben kiadásra kerülő változatok már az új lapkát kapják. A gyári készleten lévő modell cikkszámok:

01752 vegyesvonat szett BR89 gőzmozdony két személy és három teherkocsival, DR Ep.III.
04241 BR 89.10 gőzmozdony, DB Ep.III.
04243 Tkh1 gőzmozdony, PKP Ep.III.
04245 89 7411 gőzmozdony, BBÖ Ep.III.

 

Szólj hozzá!

Címkék: uhlenbrock tillig

Piko akció!

2019.05.28. 13:45 HOttó

Egy kis akcióval igyekszik a Piko a június 22-i, 70 éves jubileumi nyílt napra kedvet szerezni a TT rajongóknak? Vagy csak a szokásos raktárkészlet kisöprésnek lehetünk ismét tanúi? Nem tudjuk, de a lényeg, hogy néhány modellt akciós áron kínálnak, amíg a készlet tart. Vannak itt kérem dízel és villamos mozdonyok (Vectronok!), teherkocsik, 10-20% kedvezménnyel.

Persze nem csak a Piko akció miatt érdemes felkeresni akciós kínálatunkat, találhatók ott Hobbytrain konténerek, Herpa autók, Noch figurák, Kühn MÁV vagonok is jóárasítva.

A teljes lista elérhető webshopunk akicós kínálatában, klikk ide.

pi-47228_1.jpg

Egyszer már kongatták a vészharangot a Mak 1206-os Lanxess festésű változata fölött, de úgy néz ki van még mindig belőle...

Szólj hozzá!

Címkék: akció piko

Hogy jól induljon a hét - 2019.05.27.

2019.05.27. 03:00 HOttó

190527_p8_kpev_k.jpg

Formavariánsként jelent meg április végén a KPEV P8-as gőzmozdony a Tilligtől (02029 cikkszám)

Szólj hozzá!

Címkék: tillig hétfői kép

Hogy jól induljon a hét - 2019.05.20.

2019.05.20. 03:00 HOttó

190520_marta_pista_k.jpg

Ezúton kívánunk kedves TT gyűjtő, modell alkotó klubtársunknak hosszú boldog nyugdíjas éveket!

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

Hogy jól induljon a hét - 2019.05.13.

2019.05.13. 03:00 HOttó

190513_csorgok_k.jpg

Indulhat a csörgés? :)

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

Hogy jól induljon a hét - 2019.05.06.

2019.05.06. 03:00 HOttó

190506_utellenorzes_k.jpg

Valami komoly útellenőrzés folyik itt, vagy csak érdekli őket is az a két szép BHÉV teherkocsi ott a háttérben?

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép vasuttmodell

Áprilisban megjelent TT modellek

2019.05.01. 20:21 HOttó

Áprilisban két vasuTTmodell különkiadás is megjelent, de egyebeknek is örülhettünk, lássuk:

vasuTTmodell
2019-2 Nyitott teherkocsi El, BHÉV Ep. IV. (elfogyott)
2019-3 Tartálykocsi R, BHÉV Ep. III.

Tillig

ti-01801.jpg
01801 - Páncélos szállító szett T34 harckocsikkal, DR Ep. III.

ti-02029.jpg

02029 - Gőzmozdony P8, KPEV Ep. I., formavariáció
04470 - Villamos mozdony BR189, DB Cargo Ep. VI.

ti-04599.jpg

04599 - Dízelmozdony BR111, Start kivitel
04939 - Dízelmozdony BR285 Traxx, Pressnitztalbahn (PRESS) Ep. VI.
04995 - Villamos mozdony BR 252 (252 003-9), DR Ep. IV.
05031 - Dízelmozdony BR285 Traxx, Captrain Ep. VI.
13152 - Oldalajtós személykocsi 2. osztály, DB Ep. III.
13353 - Eilzug személykocsi, ÖBB Ep. III.
14697 - Hűtőkocsi, DR Ep. IV.
15325 - Hűtőkocsi "Mrazrny", CSD Ep. III.
16210 - Személykocsi poggyásztérrel, 2. osztály, DB Ep. IV.
16275 - Személykocsi 1. osztály, PKP Ep. V.
501848 - Személykocsi poggyásztérrel, 1/2. osztály, DBAG Ep. V.

Busch
31318 - Önürítős teherkocsi (Fal-zz), psz.: 5171-1, DR Ep. IV.
31319 - Önürítős teherkocsi (Fal-zz), psz.: 5230-5, DR Ep. IV.

Piko
47387 - Villamos mozdony BR193 Vectron, ZSSK Cargo Ep. VI.
47397 - Dízelmozdony BR247 Vectron, Infra Leuna Ep. VI.

KRES
7403 - Jelző karbantartó motorkocsi BR740 DBAG Ep. V.

MTB
T458-1190 - Dízelmozdony T458, CSD Ep. IV.

Szólj hozzá!

Címkék: mtb piko busch tillig kres vasuttmodell

Hogy jól induljon a hét - 2019.04.29.

2019.04.29. 03:00 HOttó

Mára két fotó is jutott, variációk BHÉV tartályos párosokra:

190429_mav_bhev_1_k.jpg

Áprilisban két BHÉV kocsit is kiadtunk, jól néznek ki együtt.

190429_mav_bhev_2_k.jpg

BHÉV és MÁV tartályok együtt. Távolról egyformák, közelről eltérőek, pont mint a nagyvasúton.

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép vasuttmodell

Megszűnik a Hobbex gyártója

2019.04.23. 12:36 HOttó

Gyorshír! Szomorú hírt kaptunk ma. Megszűnik a Hobbex felsővezetékek gyártója, a Feinwerktechnik Plauen GbR, 2019. május 31-el. A rendelkezésre álló készletek természetesen értékesítésre kerülnek, akik Hobbex felsővezetéket szeretnének a terepasztalukra, azoknak azt javasoljuk, ne tétovázzanak, rendeljenek mielőbb.

Webshopunkban (még) megtalálhatók a Hobbex felsővezetékek, klikk ide a rendeléshez!

Szólj hozzá!

Címkék: hot news hobbex

Hogy jól induljon a hét - 2019.04.22.

2019.04.22. 03:00 HOttó

190401_wiebe_k.jpg

Mutatósak a H.F. Wiebe festésű modellek. A mozdony egy korábbi Piko különkiadás, a billenő-szekrényes kocsik viszont egész frissek, a Busch adta ki őket 2018-ban, két pályaszámmal. Az idén érkezik hozzájuk újabb kettő, hogy élethűbb hosszúságú legyen a szerelvény.

Szólj hozzá!

Címkék: piko busch hétfői kép

Indulhat a répakampány!

2019.04.16. 19:23 HOttó

Alap esetben, úgy általában a hétköznapokon, egyszerűen készül a cukorrépa. Elvetik, kikel, felszedik. Na de hogyan van ez TT-ben? Régebbről van Bachmann gyártotta cukorrépa rakományom Tillig Eas kocsiba, 2db, de úgy gondoltam kellene még pár, főleg, hogy a nyáron Bielsko Bialában a mezőgazdasági szállítások lesz a modultalálkozó fő témája. Meg akkor már az újabb, hosszabb nyitott kocsikhoz (Eanos) is jó lenne néhány rakomány.

cukorrepa_1.jpg

Így készül a répa. XPS, sniccer, vonalzó, filctoll, vagonok, no és persze az etalon rakomány.

Miből készült a Bachmann féle répa? Ahogy nézegettük, úgy találtuk, kölesből. Az filléres tétel, pinty eleségként kellően apró szeműt kapni, irány a díszállat kereskedés, így az első lépés kipipálva. Hogyan tegyük tartóssá? Többen mindenféle vegyszerbe áztatják a magokat, ha rakományként, vagy terepasztalon akarják használni őket, rágcsálók és egyéb kártevők elleni védelemként. Mivel nekem egy zárt dobozban várja majd, hogy néha-néha elővegyem egy kis használatra, így nem gondoltam ilyen drasztikus csírátlanításra, inkább csak megsütöttem a köles szemeket. Ez jó színt is adott neki, a "tartósításon" kívül.

A vagonokba XPS táblából vágtam egy-egy darabot, ezeket megformáztam, hogy a tetejükön kis dombok keletkezzenek, majd az összes barna alap színt kapott.

cukorrepa_2.jpg

Domborodnak...

Ezután megkentem a felső részt faragasztóval és megszórtam a kölesemmel. Hagytam 2 napot száradni a ragasztót, egy kifejezetten meleg helyen, hogy a lehető legtöbb nedvesség távozzon a rakományból. Itt-ott kiperegtek a szemek, ezeket pótoltam és becsepegtettem hígított faragasztóval a rakományt. Újabb 2 nap száradás következett. 

cukorrepa_3.jpg

A műveletsor végén matt lakkal fújtam le a cukorrépákat, hogy ellenálljanak a nedvességnek és a köles fényességét is tompítsam. 

cukorrepa_4.jpg

Száradás után már használhatók is!

Szólj hozzá!

Címkék: barkács rakomány

Hogy jól induljon a hét - 2019.04.15.

2019.04.15. 03:00 HOttó

190415_porsche_k.jpg

Porschék felvonulása. A vágányok túloldalán eközben folyik a munka (ahogy azt múlt héten láthattuk). 

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

Építési törmelék szállítását vállaljuk!

2019.04.14. 19:37 HOttó

Idei újdonság az A&S Projekttől egy sittkonténer lézervágott papír építőkészlete. Az első példányok már megérkeztek hozzánk, gyorsan össze is raktunk egy párat.

as_kontener_01.jpg

Így érkezik a lapra szerelt konténer. Első blikkre nem tűnik sem bonyolultnak, sem nehéznek az összeépítése.

as_kontener_02.jpg

Az egyes elemeket leválasztva a hordozó keretekről, hamar összeáll a fejünkben a kép, hogyan is kell összerakni a makettet. 

as_kontener_03.jpg

Idáig nem volt nehéz. A gyártó honlapján ajánlja, hogy itassuk át a papírt egy oldott műanyag szmötyivel. E helyett használhatunk pillanatragasztót is, a legolcsóbbat, már ez is vízhatlanná teszi az összeépített makettet. Száradás után úgy kopog, mintha műanyagból lenne.

Az egyetlen nehézség az emelő láncnak kialakított bakok leválasztása a keretről. Én átitattam pillanatragasztóval, hogy keményedjen meg és utána vágtam szét körülötte a tartó keretet. Előtte egyszerűen szétestek a milliméternél is kisebb hengerek ha csak megközelítettem őket a sniccerrel.

as_kontener_04.jpg

Miután megszáradt a sok-sok ragasztó kék modellfestékkel kentem át kívülről, belülről pedig rozsda barnával, mert ott már lekoptatta a sok használat a festéket. Persze lehetne még koszolni, öregíteni, de egyelőre ennyi elég most.

A sitt konténert 600Ft-os darabáron lehet beszerezni a vasuTTmodellnél.

3 komment

Címkék: barkács asprojekt

Íme az első BHÉV kocsink!

2019.04.09. 20:41 HOttó

Elkészült a vasuTTmodell idei következő különkiadása, a 2019-2 cikkszámú, BHÉV festésű nyitott, El sorozatú, 4. korszakos teherkocsi. A modellt az eredeti fotója alapján, a Hädl Manufaktur készítette el, 50 darabos egyszeri, limitált kiadásban, tamponozott feliratokkal.
vm-2019-2_1.jpg
A modell megrendelhető webshopunkban, klikk ide!
S ha már úgyis küldött a Hädl egy csomagot, hát tetettünk bele jópár IFA-t, különféle felépítménnyel,
pótkocsikat (idei újdonságokat is!), tűzoltó autókat, modell építő alkatrészeket.

Szólj hozzá!

Címkék: modell újdonság vasuttmodell

Hogy jól induljon a hét - 2019.04.08.

2019.04.08. 03:00 HOttó

190408_targonca_k.jpg

Tillig kocsiból, egy Preiser emberke, Miniatur targoncával, Pecky rakományt rakodik. :)

Mindeközben a vágányok túloldalán...  (jövő héten kiderül)

Szólj hozzá!

Címkék: tillig hétfői kép miniatur es-pecky