vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (46) apmodely (9) arnold (25) asprojekt (5) auhagen (5) barkács (99) barkas (1) beckmann (14) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (40) digitális (3) digitalzentrale (2) dk-model (1) es-pecky (6) farkas-transz (1) fischer-modell (4) fólió (1) framo (1) gabor (1) gützold (2) gysev (2) h0 (1) hädl (66) harrybarth (1) heki (1) heris (12) herpa (64) hétfői kép (408) hobbytrain (7) honlap (13) hot news (157) igra (12) kalomodell (6) karácsony (4) karsei (24) katalógus (22) keskeny nyomköz (1) kiállítás (42) kifutó modell (13) kres (27) kühn (55) lemke (3) lenz (8) loco (8) lorenz (8) ls models (2) marionzeller (1) máv (4) mehano (2) miniatur (4) modell (254) modelltec (2) modist (5) modmüller (2) modul (53) mtb (12) nagyvasút (6) noch (4) nohab (1) nyereményjáték (2) paksinuti (1) peho (1) peresvet (2) piko (115) pmt (15) preiser (3) programajánló (40) psk (14) revell (1) rietze (5) roco (73) schirmer (42) Sikulove (4) sonjaplastic (1) temofeszt 2014 (3) tillig (411) tillig club (30) tillig h0 (3) tomix (3) történelem (10) tt-modell (1) uhlenbrock (2) újdonság (372) újság (8) v&v (5) vasuttmodell (124) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (7) zeuke (1) zimo (2)

Figyelem!

Az oldalon és linkeken szereplő fotók kizárólag módosítás nélkül, a forrás feltüntetésével használhatóak fel!

Közúti jármű akció

2018.09.20. 14:31 HOttó

Jó kis TT akciók indultak! Herpa és Roco közúti járművek, Noch világítós figurák készletről elérhetők. (Ami esetleg kifogyott, az is rendelhető továbbra is.) Sőt, a Piko vasúti jármű akció is folytatódik, mégha a választék folyamatosan csökken is...
Kattints a képre az akciós modellekért!

akcio.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: akció piko herpa roco noch

Ha eltört a Siba jelző árboca...

2018.09.18. 19:21 HOttó

Tegye fel a kezét, akinek volt a terepasztalán SIBA alak jelző, de sikerült azt/azokat letörnie. Magasabbra, had lássuk! Hmmm, igen vannak jó páran. Nos jó hírünk van számukra, a probléma orvoslására jó megoldások lehetnek a DK Model jelzői, amik ráadásul egészen hasonlítanak is a magyar jelzőkre. Egy és két karos kivitelben is létezik, TT és H0 mérethez is, és simán berakható a régi jelző állítóművébe. A jelzéskép ugyanúgy, egy (vagy kettő) vékony drót segítségével változtatható. Az asztalhoz rögzített állítóművet lehet használni tovább/ismét. És még egy jó hír a végére, ez a jelző már nem fog eltörni egy véletlen könyök mozdulattól, ugyanis fémből van az árboc.

dk_jelzok.jpg

A drótok elhajlítás után az állító karokba dughatók, a végük levágható. Szinte gyorsabban elvégezhető, mint ami alatt ezt a mondatot leírtam...

 

Szólj hozzá!

Címkék: barkács dk-model

Hogy jól induljon a hét - 2018.09.17.

2018.09.17. 03:00 HOttó

180917_obb_krokodil_jaffa_k.jpg

Frissen megjelent IV. korszakos ÖBB Krokodil Eilzug kocsikkal. A Krokit már felújították, a kocsik átdolgozása folyamatban van a Tillignél.

Szólj hozzá!

Címkék: tillig hétfői kép

Ha kánikula, akkor modulépítés - 5. rész

2018.09.13. 12:09 HOttó

Most, hogy elmúlt a nyári hőség, valahogy a modul építési tempó is alábbhagyott. Persze ebbe belejátszik, hogy már majdnem készen van, meg hogy elfogyott a tépőfű és hogy a ház körül is akadtak feladatok az elmúlt hetekben. Meg egyéb dolgok is, de azért történt haladás is (mégha kevésbé látványos részekkel is mint eddig) és ez a lényeg.

180913_1_pult.jpg

A korábbi vezérlőpultba sikerült beletuszakolni még 2 kapcsolót és pár LED-et, így az új szakasz miatt nem kellett ezt teljesen átépíteni. A korábban is használt szalagkábelen pedig bőven van még annyi szabad ér, hogy 3 váltót, amiből ráadásul 2 közös állítású, bekössek.Az új váltókat már bekötöttem, készen van a polarizálás is és a szomszéd moduli elosztó pontig is elérnek a kábelei. Igazából már csak ez, a szalagkábel bekötése van hátra, hogy összeálljon az egész és mehessek vele játszani. Persze a terep még ezután is sokat fog változni!

180913_2_terep.jpg

Megkapta a modul "túlsó fele" is a maga szórását, a telepeknél szitált sóderből, a többi helyen a korábban is használt keményfa fűrészporból. Sajnos a most vett ragasztó (Technobond) nem úgy viselkedik ahogy a korábbiak. A felületén, még lenyomkodással sem sikerül megtapasztani a szórást. Ami belesüllyed a ragasztóba az masszív és a helyén marad, de a felület kisimul, az eddig megtapasztalt érdes, homok szerű felület viszont nem jön létre. Illetve az egyéb ragasztásoknál kiváló anyag, erős kötést ad, de ez a felületi megjelenés csak "felületes", sajnos.

Ahogy említettem, a tépőfű is kifogyott. A Heki 1575 és 1855 eddig nekem nagyon bevált, könnyű és gyors vele dolgozni, és az eredmény is nagyon tetszik. Rendelés alatt van a következő kis csomag, pár nap és megérkezik, remélem ez már elég lesz. Ha felkerült a füvezés, akkor jöhet a telep berendezése és a fásítás.

Az egységes kinézethez fontos, hogy megkapja a sötétbarna festést a modul oldala, ezen is túl vagyok, már a második réteg is megszáradt az éjjel.

Folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: barkács modul

Hogy jól induljon a hét - 2018.09.10.

2018.09.10. 03:00 HOttó

180910_merleg_k.jpg

Rakott vagon mérlegelése az Ipartelep modulon.

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép vasuttmodell igra

Tillig-TT-Club 2019. évi modelljei

2018.09.03. 11:16 HOttó

Beköszöntött az ősz, meghirdette a Tillig-TT-Club a jövő évi grátisz és exclusive klub modelleket.

Kezdjük a grátisz modellekkel.

junior_modell.jpg

A junior tagok tovább gyűjthetik a tűzoltóvonat vagonjait, ezúttal egy konténer rakományt szállító alacsony oldalú kocsit kapják a tagságért cserébe.

clubmodell.jpg

A felnőttek egy formaújdonság, második korszakos, folyékony gáz szállító kocsinak örülhetnek majd. 

Jövőre folytatódnak a korábban megkezdett sorozatok, az Eisenwerke West további szürke teherkocsikat, a 4. korszakos Bauzug sorozat egy iroda-vagont, a mai vasútépítők egy Modwagen kocsi szettet, a TTC ezüst sorozat egy étkező kocsit, a rövidke DRG lapos kocsik egy újabb jármű rakományt kapnak. "Természetesen" a frissen megjelent Krokodil lesz a Workshop mozdony, a BKK Bitterfeld színeiben. Milyen jó lett volna összegyűjteni a Modellbahn Galerie különkiadásaiban megjelent BKK önürítős kocsikat az elmúlt években...

ti-502106.jpg

További formaújdonság is vár a klubtagokra. Az idei klubtalálkozón debütált postakocsi kis kiegészítéssel, egy fékbódéval, KPEV színekben kerül kiadásra.

ti-502098.jpg

Egy érdekes festésű BR01 a Második Világháború utánról. A megszálló szovjetek egyes mozdonyokat kékre festettek, fehér dísz csíkokat és fehér abroncsokat kaptak. Némi átépítésen is átestek akkoriban ezek a gőzmozdonyok, a klubmodell az Altbau verzióból készül majd.

A klubtagok már leadhatják előrendeléseiket a modellekre (a nem klubtagok pedig elgondolkodhatnak, belépjenek-e jövőre a Tillig-TT-Clubba :)). Klikk ide a 2019-es klubmodellekért!

Kérjük a klubtagokat, hogy rendeléseiket október 31-ig adják le, a későbbi rendelések esetén már nem garantált, hogy jut is az adott modellből!

Szólj hozzá!

Címkék: tillig club

Ha kánikula, akkor modulépítés - 4. rész

2018.09.03. 09:20 HOttó

Mi kerüljön a modulon a sínek másik felére, azaz az Iparteleppel szembe? A másik három részen sok fű van, kevésbé megtörve azt. A "bejárati" modulon egy Őrház és egy felhagyott megállóhely, a hozzájuk vezető úttal. Az eddig középső, jelzőaknás modulon egy út részlet buszmegállóval. A harmadik (korábban második, ezután negyedik :)) szakaszon egy épület rom, egy kiszáradt kis tóval (tócsával, belvíz gyűjtő gödörrel). Ide valami nagyobb dolog kell, gondoltam, de figyelve rá, hogy ne legyen magas, a szállíthatóság miatt. Mivel keresztül szeli az út az új modult, adja magát, hogy az egyik, vagy akár mindkét felén legyen valami. Ez egy bekötő út az ipartelepre, ezért nem élethű ide tenni egy benzinkutat, de lakóházat sem (legalábbis én nem laknék ilyen helyen :)). Marad a "telep" mint lehetőség, esetleg egy parkoló, ahol a melósok hagyhatják az autóikat. Legyen itt egy Tüzép! Találtam is az Igra választékában egy épület-együttest, ami jó lehet ide kis módosításokkal, a Pecky és a Miniatur pedig számos olyan apróságot gyárt, ami berakható az udvarra.

01_si-160004.jpg

Az Igra 160004-es készlete. Sajnos a gyári fotók ellenére nem teljesen a 160001 + 160002 + 160003 készletek együttese, mivel hiányzik belőle két fal (a 160003 két oldala) és a fészer (160001) deszka-csíkozásán is spóroltak. Pedig ár-érték arányban jobb, mint külön venni a három csomagot. Nekem most ez mindegy is volt, úgyis másképp akartam megépíteni az építményeket. Fontos eltérés még, hogy a nagyobb csomagban egy közös alaplemezre kerül minden, így azt is darabolni kellett.

02_eredeti.jpg

A gyári elképzelések szerint így állnának a falak.

03_alap.jpg

Alaplap darabolás után

04_feszer.jpg

A fészeren nem változtattam, csak becsíkoztam, bekarcoltam a deszkázatot az elülső falára. Ő lesz az iroda (ide került az online pénztárgép is :)). Majd kémény még kell rá, hogy télen is nyitva lehessen a tüzép.

05_wc.jpg

A wc nálam fűrészáru raktár lesz, az apáca rácsos felső szellőzők jól jönnek ehhez, hogy száraz maradjon az áru. Annyi módosítás történt, hogy az ajtókat elválasztó oszlopot kivágtam, és a gyártó terve szerinti két ajtóból egy dupla szárnyú lett. (Megmaradt két cseh nyelvű "hölgyek" és "urak" tábla.)

06_garazs.jpg

A legtöbb módosítást a melléképület+kocsibeálló trió szenvedte el. A kocsibeállót megfordítottam, ide kerülhetnek az esőtől védendő termékek. Ehhez a kocsibeálló részt le kellett vágni az épület sor elő- és hátoldaláról. Mivel a korábbi bejárat alacsonyabb volt, itt be kellett toldani (ezen még szépíteni kell), a hátfalból pedig le kellett vágni. A bal szélső kis kamra átlényegül WC-vé, mivel kapott a maradékokból kivágott oldalfalat.

Ezzel tulajdonképpen el is készültek a kívánt formára az épületek, még megfelelő táblákat kell kapniuk, és a helyüket kell kialakítani a terepen...

Folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: barkács modul igra

Hogy jól induljon a hét - 2018.09.03.

2018.09.03. 03:00 Bzoli

180903_t334_k.jpg

Kicsi mozdony rövid tehervonattal a harmadik korszakból.

Szólj hozzá!

Címkék: tillig hétfői kép karsei

Augusztusban megjelent TT modellek

2018.09.01. 19:37 HOttó

Az augusztus is elmúlt, nyakunkon a Karácsony! :) 
A nyári hőség, a szabadságok meglátszanak az újdonság megjelenéseken is, erre a hónapra mintha kevesebb jutott volna, bár a Tillig a hó végére belehúzott.

vasuTTmodell

vm-2018-4.jpg

2018-4 Poggyászkocsi Dn 0181, Ep. III. GySEV

Roco
35022 Digitális startszett (z21) BR112 dízelmozdony és 3db nyitott teherkocsi, DR Ep. IV.

Busch
8699 - Fortschritt ZT300 traktor hótoló lappal és homokszóróval
31170 - Alacsony oldalú teherkocsi (Samm) 2db Fortschritt ZT300 traktorral, DR Ep. IV.

Hädl
113713 - Tartálykocsi (ZZw), DR Ep. III.

Piko
47345 - Dízelmozdony, BR119, DR Ep. IV. - digitális, hangos
47454 - Villamos mozdony, BR187, Traxx3, IC festés, DBAG Ep. VI.

Tillig

ti-01785.jpg

01785 - Személykocsi szett, Raaberbahn, GYSEV Ep. VI.
02674E - Dízelmozdony BR 118 (118 548-7), DR Ep. IV. - egyszeri kiadás
02755 - Dízelmozdony T472 Kocúr, CD Ep. V.

ti-02756.jpg
02756 - Dízelmozdony T472 Kocúr, Viamont Ep. V.
02758 - Dízelmozdony T470 Kocúr, KDS Ep. VI.
04414 - Villamos mozdony BR194 Krokodil, DB Ep. IV.
04415 - Villamos mozdony Rh1020 (BR194) Krokodil, ÖBB Ep. IV.
04425E - Villamos mozdony E44, Múzeumi, SEM Chemnitz Ep. VI. - egyszeri kiadás
13391E - Poggyászkocsi, Karwendel expressz, DRG Ep. II. - egyszeri kiadás
13392 - Poggyászkocsi (Eilzug), DB Ep. III.
15273 - Nyitott teherkocsi emelt homlokkal, Ealos-t,  DBAG Ep. VI.
15274 - Nyitott teherkocsi emelt homlokkal, Ealos-t,  CD-Cargo Ep. VI.
15592 - Autószállító kocsi PP, CSD Ep. III.
15710 - Nyitott teherkocsi, emelt oldalfalakkal, Ealos-x, DBAG Ep. V.
15711 - Nyitott teherkocsi Ealos-x, SBB Ep. V.
17007 - Hűtőkocsi, Seefische, DB Ep. III.
19059 - IFA H3A teherautó magas oldalú platóval, rakománnyal
501733 - Dízelmozdony BR 212, Lokomotion Ep. VI.
501734E - Személykocsi 2. osztály, Halberstadt, DBAG Ep. V. - egyszeri kiadás

ti-501736.jpg
501736 - BR95 gőzmozdony, DRG Ep. II. - Modellbahn Galerie különkiadás
501741 - IFA H3A pótkocsis teherautó IKA - Modellbahn Galerie különkiadás
522117 - REKO személykocsi, javítási foltokkal, 2 tengelyes, DR Ep. IV.  - Display különkiadás (501629 display)
522118 - REKO személykocsi, javítási foltokkal, 3 tengelyes, DR Ep. IV.  - Display különkiadás (501629 display)
522119 - REKO személykocsi, javítási foltokkal, 3 tengelyes, DR Ep. IV.  - Display különkiadás (501629 display)
522120 - REKO poggyászkocsi, javítási foltokkal, DR Ep. IV.  - Display különkiadás (501629 display)
522146 - Eltolható ponyvás teherkocsi, Railion, DBAG Ep. VI. - Display különkiadás (501626 display) 
522147 - Eltolható ponyvás teherkocsi, DB-Cargo, DBAG Ep. VI. - Display különkiadás (501626 display) 
522148 - Eltolható ponyvás teherkocsi, DBAG Ep. VI. - Display különkiadás (501626 display) 

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság piko busch roco tillig hädl vasuttmodell

Tillig őszi újdonságok

2018.08.31. 08:33 HOttó

Meghirdette a Tillig Modellbahnen az idei őszi újdonságait! A TT és H0 katalógusok közel 50 féle újdonsággal várják a vasútmodellezőket.
TT-ben ezúttal nincs magyar témájú modell, de lesznek új Kocúrok és Traxxok, szépséges old timer vagonok, iker-konténeres kocsi és szürke Alex személykocsik a modern vasút kedvelőinek, 4 féle, egymástól formában is eltérő Gbs kocsi, hogy csak párat említsünk. A nagyközönség előtt debütál a nyári Tillig-TT-Club találkozó sláger terméke, a formaújdonság postakocsi.
ti-16273_1.jpg
Tovább bővül az Alex kocsicsalád, a mostani vagonok szürké(nek ígérkeznek) a korábbi türkiz fényezés helyett.
ti-15054_1.jpg
Bezzeg a szlovákok! Egy igen tetszetős festésű autószállítóra gyűjthetnek a szlovák vasút kedvelői.
ti-17340_1.jpg
Formaújdonság postakocsi.
H0-ban MÁV és GYSEV újdonság is várható, 1-1 nyitott, harmadik korszakos teherkocsi. 
Az újdonságokat feltöltöttük webshopunkba, böngészhetők, rendelhetők. Klikk ide az őszi újdonságokért!
Az őszi újdonság katalógusok letölthetők weshopunkból, pdf formátumban. Klikk ide!

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság tillig

Az egyik legjobban várt idei újdonság - Tillig 01785 GySEV szett

2018.08.30. 20:17 Bzoli

Íme pár fotó a Tillig GySEV Raabercity vagonszettjéről :)

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság gysev tillig

Igra 180001 Vágánymérleg építés

2018.08.27. 14:20 HOttó

Nem véletlenül foglalkozunk olyan gyártók termékeivel, mint az Igra meg a Pecky, Miniatur, AS-Projekt, AP-Modely stb. Olyan dolgokat kínálnak amik igazán feldobják a terepasztalokat. Sok kis apróság, de együtt igen látványos kiegészítők. Ilyen kis építmény egy vágánymérleg is (Igra 180001 TT-s, 181001 H0-s méretben), a maga mindösszesen 2*4cm alapterületével és 2,5cm magasságával.

1.jpg

Kibontás után pár pillantással átfuthatók az alkotó elemek.

2.jpg

Az épület falai vastag kartonból állíthatók fel, tökéletesen illeszkednek. Az első dolog az ablaküveg (fólia) és az ablakrács beragasztása. Rácsból kettő is van, egy fémszínű és egy fehér. Én a fehérrel nem foglalkoztam, az ezüst is elég volt.

3.jpg

A külső vakolat és a lábazat egy-egy külön színű, vékonyabb papír rétegként kerül az épületre, az ajtókeret és az ajtó fából vannak.

4.jpg

A tetőbádogot bekarcoltam néhány párhuzamos csíkban, ne tűnjön egy darabból állónak. A vágányok közé bekerült a mérleg szerkezet is. 

5.jpg

Az alaplemez és a lépcső megkapta a modulomon használt beton szürke színt, hogy jobban passzoljon a környezetbe. Ezután nem hagyja el mérés nélkül egyetlen vagon sem az ipartelepet! :)

Szólj hozzá!

Címkék: barkács igra

Hogy jól induljon a hét - 2018.08.27.

2018.08.27. 03:00 Bzoli

 180827_csavaros_k.jpg

Mára ez jutott (mint egy jó történet, van benne pár csavar...) :)

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

Ha kánikula, akkor modulépítés - 3. rész

2018.08.26. 12:42 HOttó

Szerencsére egy kis haladás minden napra jut, így elég látványosan fejlődik a dolog. Nagyjából kitaláltam, hogy a vágányok túloldalán milyen terepkialakítás legyen (de még nem árulom el), így szükséges egy út oda, ami bevezet egészen a "gyárba".

180826_1_utatjaro.jpg

Sikerült beszerezzek nagyon jó minőségű, apró szemcsés, 1mm vastag parafa táblát, remekül lehet vele szinteket-kiegyenlíteni. Ebből készült a makadám út felülete. A nyomvonal közepére ragasztottam egy csíkot, így nem sík az út, hanem lejt a két széle felé egy kicsit. Sajnos a színezett diszperzit festék eltömte a réseket, így a makadám szemcséssége helyett csaknem sima lett a felület.

180826_2_beton.jpg

Ezúttal nem  hungarocellt tettem az IPT beton felületének alapjába, hanem 4+1mm vastag parafát. Így erre kb. 1-2mm glett jutott betonként. A váltóknál nem volt egyszerű a kikenés, de nagyon jó lett. Többször kellett elhúzni spaklival, sőt, néhol csavarhúzóval és az ujjaimmal is simítottam. A BTTB váltók állítási-átszerelő készletéből (07960 cikkszám) találtam itthon 5db műanyag akna fedelet, ezekről levágtam a sínek alatt átdugandó részt, ezek kerültek a csúcssín mozgató rudakhoz. A biztonsági határjelzők helyét még a glettelés előtt bejelöltem, majd a puha glettbe belenyomtam őket. Aztán kivettem, hogy egy csepp faragasztóval az alján ismét a helyére dugjam. Egyébként kis fehér műanyag lapokból készítettem őket, amiknek a közepét fekete sávokkal láttam el.

180826_3_festve.jpg

Két nap száradás után megcsiszoltam a glett beton felületét, majd a szürke diszperzitemmel átfestettem. Majd másodszor is festettem. Aztán harmadjára már csak itt-ott, ahol nem fedett tökéletesen, így foltos lett, mintha nem egyszerre lenne betonozva, vagy javították volna. Igazából már a glett kenésekor is el akartam érni ezt a hatást, több kisebb adagot kevertem ki, de a várt illesztési réseket túl jól sikerült megcsinálni, így alig észrevehetőek.

180826_4_kosz.jpg

A tisztaság ellen ezúttal is sötét pasztellkrétát vetettem be. Egy kis darabot összetörtem, és száraz ecsettel a felületre kentem. Próbáltam mindenhol figyelni a kosz elterítésének irányára, ahogy azt az autó közlekedés, vagy a rakodás előidézheti. Ha megtalálom a barna krétát akkor kap még egy színárnyalatot...

Közben haladtam az asztal alatti dolgokkal, elkészültek  a lábbefogók, így lassan saját lábára állhat az új modul.

Folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: barkács modul

Hogy jól induljon a hét - 2018.08.20.

2018.08.20. 03:00 HOttó

180820_br95_k.jpg

Tillig különkiadás BR95 gőzmozdony. Az 501736 cikkszámú, Modellbahn-Galerie különkiadás modell a 020-as pályaszámú DRG lokomotívot mintázza, a korábbi időkre jellemző zöld+barna színekben.

Szólj hozzá!

Címkék: tillig hétfői kép

Ha kánikula, akkor modulépítés - 2. rész

2018.08.18. 22:01 HOttó

Minden nap van egy kis haladás az új modulon. Lefektetésre kerültek a vágányok, a modul homlok oldalain rézcsavarokhoz forrasztottam a sínszálakat. A kitérők mozgatását ezúttal is MTB MP1 motorok végzik majd.

01_kocsik.jpg

Az első próbák. Kettő és négy tengelyes kocsik is futottak a teszt szerelvényben.

02_bls.jpg

Az új modul összekapcsolásra került a szomszédaival, így minden sínátmenet kipróbálhatóvá vált. Ide-oda, lassan-gyorsan, húzva-tolva, egyenesen-kitérőben - mindenhogyan tesztelésre került a pálya. Siklás nem volt.

03_ragaszto.jpg

A sikeres tesztek után mehet az ágyazatfektetés, elsőként az átmenő vágányon. A zúzottkövet a helyére szórtam, ecsettel elsimítottam, majd mehetett rá fecskendőből a hígított faragasztó.

04_telep.jpg

Az ipartelepen egyelőre csak a sínpárok közé került zúzottkő, a vágányok közötti rész "betonozva" lesz, ahogy a többi modulon. 

Szólj hozzá!

Címkék: barkács modul

Tillig őszi újdonságok

2018.08.15. 11:07 HOttó

blog_TILLIG.jpg Gyorshír - 2018. augusztus 31-én jelenik meg a Tillig Modellbahnen idei őszi újdonság katalógusa, minden, a cég által képviselt méretarányban (TT, H0 és H0-keskeny nyomköz). A viszonteladók is ekkor értesülnek először az újdonságokról.

Szólj hozzá!

Címkék: hot news tillig

Ha kánikula, akkor modulépítés!

2018.08.13. 14:37 HOttó

Valahogy olyan érzésem van, hogy mindig akkor tör rám a modul építési kedv, amikor 30 fok fölé kúszik a hőmérséklet. Legalábbis az Ipartelepi modul közdarabja biztosan nyáron készült és  több szépészeti beavatkozást is ekkorra datálok. 

pic_1.jpg

De a lényeg, hogy most egy újabb közdarab épül az Ipartelephez, ő lesz a 4. rész, így már 3,2 méter a teljes hossz. A kiváltó ok igazából az volt, hogy lehessen a mozdonnyal körüljárni a szerelvényt, erre ezután kb. 1 méteres vonathossz mellett is lehetőség lesz. Szinte egy mini állomássá fejlődik IPT, többféle rendezési és tolatási lehetőséggel. Persze a bővülés kapacitás növekedéssel is jár (több mint 2 méter vágány és 3 kitérő épül be), főleg, hogy egy plusz csonkát is beszorítottam a rendelkezésre álló új helyre.

pic_2.jpg

A régi részekre viszont ráfér a felújítás. Fokozatosan egyre több kőzúzalék pergett ki a talpfák ("betonaljak") közül az elsőként készült modulokon. Hogy a korábbi ragasztási minőség, vagy a sok szállítás (és az esetleges keret csavarodások), vagy a fűtetlen műhelyben töltött telek okozták az állagromlást, az mindegy is. Egy csavarhúzóval megböködtem a zúzalékot, és mint kés a vajban, úgy belesüllyedt. Egész sok feljött, talán csak a korábbi javítások helyén maradt valami az aljzathoz ragadva. Ha már felújítok minőségi anyagra cserélem a régi Auhagent, Paksinuti zúzottkövét terítettem el. A technika ugyanaz, szórás és simítás, kevésbé hígított faragasztós becsepegtetés. Látványos a különbség a két anyag között, ez főleg száradás után látható (erről még nem készült fotó).

Igyekszem az új modullal, hogy a 10. Temofeszten, október 20-22. között élőben is megcsodálható legyen.

Folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: barkács modul

Hogy jól induljon a hét - 2018.08.13.

2018.08.13. 03:00 HOttó

180813_remot_szergej_k.jpg

Mai fotónkon a 321-es Remot Szergej néhány szlovák kocsit vontat. A Kühn gyártotta rövid ponyvás kocsik hálás darabok egy otthoni asztalra is, rövidségük okán nincs belógás a szűk ívekbe, és tekintélyes vonat állítható ki belőlük, ha csak a vagonok számát nézzük. 

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép kühn

Visszanéző - vasútmodell tábor Diósjenőn

2018.08.08. 11:07 HOttó

A tavalyi után idén júliusban is megrendezésre került a vasútmodell tábor Diósjenőn, sőt, ezúttal augusztusi ráadás is van ezen a héten. Örömünkre szolgál, hogy támogathattuk a gyerkőcök hasznos időtöltését néhány aprósággal. A táborról a Vasútmodell TV alábbi videójában lehet egy összefoglalót látni.

 

Szólj hozzá!

Ismét egy vasuTTmodell vasútmodell

2018.08.06. 20:51 HOttó

Megjelent a vasuTTmodell 2018-4 cikkszámú GySEV poggyászkocsija, 50 darabos limitált, egyszeri kiadásban, sorszámozott tanúsítvánnyal. A 3. korszakos modell a tavaly kiadott MÁV-Hungária verzió azonos kocsitípusú "párja". A modellt a Hädl Manufaktur készítette részünkre, a feliratok  tampon technikával kerültek a vagonra.
vm-2018-4.jpg

VM-2018-4 - Poggyászkocsi, GySEV Ep. III.

A kocsi eredetije a személyvonati poggyász szolgálat mellett tehervonati kalauzkocsiként is közlekedett, így a modellpályákon is változatos szerepkörben dolgozhat.
Jól passzol hozzá a közelmúltban megjelent több modell is, például:
VM-2018-3 - Fedett teherkocsi (Gu), olasz típus, MÁV-Hungária
TI-17256 - Nyitott teherkocsi Ky (Es), GySEV
Vagy a kifutó modellek közül néhány:
TI-14437 - Borszállító teherkocsi, MÁV
TI-95216 - Fedett teherkocsi, GySEV
A modell megrendelhető webshopunkban, amíg a készlet tart! Klikk ide!

Szólj hozzá!

Címkék: modell újdonság vasuttmodell

Hogy jól induljon a hét - 2018.08.06.

2018.08.06. 03:00 HOttó

180806_v43_k.jpg

Éles szemű olvasóink azonnal kiszúrhatják, hogy ez az 1:120 méretarányú Szili az 1120-as pályaszámú! Micsoda véletlen! :)

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

Piko akció (és áremelés)

2018.08.02. 20:03 HOttó

A Piko ismét odacsapott az árainak, több kifutó mozdonyát is akciósan kínálja! Az akciós árak a gyártói készlet erejéig érvényesek!
47228 - G1206 dízelmozdony, Lanxess - 30.000Ft
47260 - BR290 dízelmozdony, DB - 30.000Ft
47264 - V90 dízelmozdony, DB - 28.500Ft
47282 - BR118 dízelmozdony, ITL - 30.000Ft 
47323 - BR230 dízelmozdony, RTS - 30.000Ft
47341 - BR219 dízelmozdony, DBAG - 27.000Ft 
47433 - BR182 villamos mozdony, Taurus, CSKD Intrans - 23.000Ft 
pi-47260_1.jpg
A fenti mozdonyok mellett néhány Piko gyártotta vagont is akciós áron kínálunk!
Rendeléseket a webshopban várjuk, a modellek várható szállítása kb. 2 hét. Klikk ide az akciós Pikókért!
Persze az öröm mellé mindig vegyül egy kis szomorúság is. A Piko árat emelt a nyár közepén, az áremelést érvényesítenünk kellett árainkban.
Raktárkészletünkön lévő Piko termékek árai nem változnak - amíg a készletünk tart.

Szólj hozzá!

Címkék: akció piko

Júliusban megjelent TT modellek

2018.08.01. 06:46 HOttó

Júliusban olyan gyártók is hallattak magukról, akiket ritkán említünk az összefoglalónkban, sőt, formaújdonság modell is napvilágot látott,  így a mostani listát tekinthetjük különlegesebbnek is:

Peresvet
2400 - Hálókocsi szett (CIWL), SZD Ep. III. - limitált egyszeri kiadás

MTB
GFR0601572 - Dízelmozdony 060DA, Sulzer, GFR Ep. VI.
ROM060DA817 - Dízelmozdony 060DA, Sulzer, Rompetrol Ep. VI.

Tillig
01796 - Eltolható oldalú iker-teherkocsi (Hirrs), Railion, DBAG Ep. V. - Formaújdonság!
02757 - Dízelmozdony T740, Unipetrol Doprava Ep. V.
04411 - Villamos mozdony E94 Krokodil, DR Ep. III.
08717 - MAN nyerges vontató, PEKAES Polska
15036 - Gázszállító tartálykocsi (Zaggks), Drachen Ep. VI.
15038 - Gázszállító tartálykocsi (Zacns), ATIR-RAIL Ep. VI.
15591 - Autó szállító iker-teherkocsi (Ogll), DR Ep. III.

tilligek.jpg
17256 - Nyitott teherkocsi Ky, GYSEV Ep. III.
17311 - Tartálykocsi Turmöl, ÖBB Ep. IV.
95856 - Tartálykocsi Mineralöl Industrie GmbH "Trzebinia", KPEV Ep. I.
95857 - Tartálykocsi Rositzer Zucker Raffinerie, KSSEB Ep. I.
96160 - Dízelmozdony V60, EGP Ep. VI.
501740 - Fedett teherkocsi, Tillig Souvenirvagen - Galerie model különkiadás

Busch
8720 - Lanz Bulldog, vas kerékkel
8721 - Lanz Bulldog, gumi kerékkel 

Szólj hozzá!

Címkék: mtb busch tillig peresvet

BLS-Cargo Traxxok a Kühntől

2018.07.31. 13:40 HOttó

2018-07-24_5.jpg

Jól néz ki így együtt a Kühn három BLS-Cargo festésű Traxx villanya :)

(A kép klattyintással nagyítható.)

Szólj hozzá!

Címkék: kühn