vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (52) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (12) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (99) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (694) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (22) hot news (185) igra (32) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (201) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (20) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (88) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (640) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (210) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

Három TT-s beszámoló az első félévből - 2. rész

2017.08.07. 19:12 lord.sTTex

Sorozatunk második állomásán egy újabb virtuális úthoz érünk. Az előző alkalommal egy nagyszerű kiállításon vehettünk részt, amely egyben vásár is volt, és ahol sok-sok színes TT-s újdonsággal, információval gazdagodhattunk. Legújabb célunk most szintén a gyönyörű szász vidékre vezessen, egy gyártói nyílt nap rejtelmeibe vessük bele magunkat, és annak is egyből a közepébe: válasszuk a legnagyobb TT-s gyártót! A szép, már-már patinás gyökerekkel rendelkező TILLIG gyár legyen tehát a kiszemelt, így utunk abba a városba vezet, amely nevet minden, számunkra oly kedves doboz és gyártmányleírás, minőségi ellenőrző papír oldalain olvashatunk: Sebnitz.

20170807_tillig_01.jpg

Az oázis, ahová minden TT-szerelmes vágyik

Vessük is hát bele magunkat ebbe a páratlan lehetőségbe, hiszen egy olyan épület falain belülre juthatunk így be, amely a TT méret szerelmeseinek mindig is nagy vágya lehet. Oda jutunk el, ahol terepasztalaink, vitrinjeink szorgos kis mozdonyai és azok szeretett kocsijai, sőt, az autóink, teherautóink egy része is született. Bízzunk benne együtt, hogy itt is kaphatunk majd újdonságokról, érdekességekről szóló információkat és induljunk hát!

A rendezvény előre meghirdetett minden évben, hiszen ebben a gyárban szerencsére évente van nyílt nap, míg más gyártóknál kétévente, vagy alkalmanként van csupán ilyen lehetőség. Egyértelműen mondhatjuk tehát, hogy kényeztetve vagyunk ám szépen, és maradjon is ez így!
A nyílt nap hajnalán mindenki izgatott volt, aki eltervezte, hogy ellátogat a helyszínre, hiszen oly sokszor befolyásolta már az időjárás a lehetőséget, hogy egy kicsit mindenki szorít is azért, hogy minden jól sikerüljön. A felhők most is sorra gyülekeztek a napokban és az ünnepi reggelen is, de a sok-sok rajongót hallva a Nap végül csak előbújt és eloszlatta a felhőseregeket. Bizony, a látogatók sokan voltak, már a nyitás előtt egy órával - a korán kelők - ott álltak az első helyen a kapuban, de fél órával a kaputárás előtt már nagyobb csoportok álltak a járdán és kissé az úton is egyaránt.
Természetesen a jól megszokott törődés itt is megjelent, hiszen a kapu előtt állókat visszaszámlálás és harsány zene szórakoztatta addig, míg az óra el nem ütötte a kapunyitás pillanatát.

20170807_tillig_02.jpg

Reggeli várakozók csapata – a keménymag

20170807_tillig_03.jpg

A várva várt pillanat

20170807_tillig_04.jpg

Roham indul

A gyárlátogatás napján több helyszín is fontos számunkra, hiszen megannyi pont van a telephelyen belül és kívül egyaránt, mely valami érdekességet tartogat. Kezdjük is rögtön talán azzal a helyszínnel, amelyet sokan elsőként támadnak meg, így sietnünk is kell, ez pedig a „turkáló” sátor. Az udvaron vár ránk a nagy alapterületű, ideiglenes sátor, mely alatt az apró alkatrészek milliói várják ládákba, papírdobozokba és kis tartókba helyezve az éhes, főleg TT-s vásárlót. Találunk itt a minőség ellenőrzésen fennakadt alkatrészeket, vagy próbagyártási elemeket, de szép számmal vannak a már kifutott modellekhez raktározott alkatrészek is, melyek már nem szükségesek, hogy a raktárban foglalják a helyet. De nézzük csak! Van itt még nagyobb meglepetés is: kifutó modellek és tesztelt, vagy épp próbapályákon, bemutatóasztalokon futott járművek! Sőt, itt-ott egy-két, talán sarkokban elbújó régi vagonok is elő-előkerülnek! És természetesen hatalmas árkedvezménnyel, akár töredékáron! Köszönjük TILLIG!
Rögtön emellett a helyszín mellett az idei év Club-modell újdonságait vehetik meg azok, akik Tillig-TT-Club tagsággal rendelkeznek. Itt olyan exkluzív modellek szerezhetőek be, melyek az adott évben jelennek meg, csak klubtagok által elérhetőek és általában gyűjtői készletekbe kerülnek. Egy másik helyiségben pedig az építőkészlet formában elérhető Club-modelleket gyári szakemberek támogatásával össze is szerelhetjük.
Az udvaron áthaladva egy vurstli hangulata kerít magába, hiszen az ugrálóvártól kezdve a színpadon át a sörös és virslis sátorig szinte minden megtalálható, és hangszórókból ömlik ránk a jó hangulatot megalapozó, folyamatos zeneszó.
Az udvar másik végén, a gyárépület aljában exkluzív modelleket vásárolhatunk. Ezek általában egyedileg, akár a helyszínen festett, koszolt, öregbített modellek, de vannak itt régi Club-modellek és…és…és van itt még valami! De mi ez??! Klasszikusokat idézve: „Hát ez fantasztikus!”

20170807_tillig_05.jpg

Magyar szívet melengető hatalmas meglepetés a TILLIG-től

Utána is jártunk. Hogyan kerülhetett be egy magyar szívnek ennyire jól eső, csak álmodott újdonság a szortimentbe? A TILLIG kedves munkatársának tájékoztatása szerint egyedi modellről van szó, az idei vásárokban, kiállításokon, eseményeken árusított, úgynevezett vásári modell. Idén tehát a készlet erejéig még kapható lesz, a későbbiekben már egyre nehezebben juthatunk majd hozzá! Használjuk ki hát az alkalmat!

Az egyes helyszínek között átvezető folyosókon kis szériás kiállítók standjait láthattuk, ahol egyedi festésű modelleket, vagy manufakturálisan készített járműveket, figurákat lehetett borsos árakon vásárolni. Ugyanezeken a helyeken modellezők fortélyait is elleshettük, mint például: hogyan építsünk fát, vagy töltést, hogyan készítsünk élethű, mállott vakolatú házfalat.

Ötletgeneráló minták és kiállítók

Ugyanitt egy érdekes újdonság is megjelent az egyik kisszériás kiállító vitrinjében, mégpedig egy olyan közúti jármű, amely minden magyar témájú asztalon megállja majd a helyét és kellemes múltba révedést lehet vele előidézni: egy ADK autódaru.

Újra egy szép újdonság

De térjünk csak vissza az alaptémához, hiszen mégiscsak egy gyárlátogatáson vagyunk. Nézzük csak, mit is rejt a gyár! Az első érdekesség, amit a TILLIG bemutat számunkra, az a legújabb dobása, az egyedi nyomtatású modellek, amelyeket személyre szabottan kérhetünk. Akár a családunk fotóját, vagy egy-egy egyedi feliratozást is kérhetünk, gyakorlatilag bármit, amit szeretnénk. Ebben a teremben a nyomtatás folyamatát láthatjuk, illetve ajándék könyvjelzőket is kaphatunk TILLIG feliratokkal, képekkel. A falon pedig már az e technikával készült modellek sora, ahol még a Volán magyar kamionja is ott sorakozik!

Egyedi igényekre szabottan

És ha már különleges újdonság: hát tekintsük végig a tervezés, prototípusgyártás júniusi állását a TILLIG sorban álló fejlesztéseinél: új vagonok: személy- és teherkocsik és új mozdonyok, bevezetés előtt álló példányok. Jöjjenek az előre meghirdetett újdonságok!

Frissességek a gyárból (a képre kattintva galéria nyílik)

De menjünk is tovább! Következő helyszínként tekintsük meg a lényeget: magát a gyártást. A földszinti helyiségben néhány gép ontotta magából a kis, fröccsöntött alkatrészeket, melyeket bárki elhozhatott ajándékba, a gyűjteménybe. Akadt is rá példa, hogy egy-egy résztvevő hosszabb ideig állt a gép elé, hogy minél több példányt gyűjthessen be, de a családoknál is csak a szerepcsere volt inkább jellemző, a sor előrehaladása azonos időt vett igénybe. Érthető, hiszen minden TT-s örül akkor, ha felhasználható apróságokat gyűjthet be, és az idei nyílt napon a ”Es” kocsiba tehető szénrakomány, vagy a ”H3A” vezetőfülke kifejezetten csábító volt.

Lengyel barátaink is ott voltak

Miután láthattuk, hogy egy-egy alkatrész milyen módon, milyen időigénnyel készül el, következő lépésként azt kell áttekintenünk, hogy hogyan is kel életre, hiszen festetlenül nem olyan szép, mint ahogyan a színek felöltöztetik. A gyár első szintjén szorgos kezek festették a különböző elemeket. Volt itt gőzmozdonyok tömege, illetve a modern személyvagonok is itt kapták meg az új ruhájukat.

Az öltöztető szoba

Ezekben a műhelyekben az a helyes sorrend, ha a kliensre előbb feladják a kabátot, aztán a kabátra felvarrják a gombot. Hiába, így lesz igazán mutatós az öltözet, tehát jöjjön a kinézet finomhangolása, azaz a tamponozás. Az egyik munkaállomásnál azt tekinthetjük meg, hogy a hölgy hogyan keretezi be a vasúti kocsik ablakait, mitől lesz igazi a kinézete, hiszen egy-egy start modellen láthatjuk a különbséget az igazi modellhez képest, hogy mit is jelent az ablakszegélyek kiemelése. Mások egy szomszéd teremben furgonokat tamponoztak fel, illetve a TILLIG itt is kedvességét mutatta, hiszen ajándék vonalzót is tamponozott, amelyből mindenki kedvére vehetett el magának egyet-egyet.

Finom simítások

Amikor már minden alkatrész szépen és az apró részletekkel is felöltve készen áll, jöhet a születés, azaz a modellek összeszerelése. A TILLIG ezt sem bízza a véletlenre. Szász kedves leleményességgel akár vagont, akár autót is vehetünk a helyszínen, természetesen abban a formában, ami a gyárlátogatásnál tökéletesen autentikus: úgy, hogy mi festethetjük le az alkatrészeket, mi állíthatjuk össze a modellt és mi is dobozolhatjuk be magunknak. Mekkora ötlet! A gyárban egy napra így mi is vasútmodell-gyártók lehetünk: nem csak képzeletben, hanem igaziból is. Ezt az élményt pedig a gyár kedves alkalmazottjai kísérik végig, hiszen minden ponton segítőkészen állnak rendelkezésünkre és az összeszerelésnél nem csak tanácsokat, hanem még szerszámokat, ragasztót is adnak, amíg mi lehetünk a modellgyár munkásai. Ha már ilyen lehetőségünk van, most építsünk hát egy, az alkalomhoz illő tamponozású hűtőkocsit, legyen ez a saját gyártmányunk! És nézzük csak meg jobban ezt a munkaasztalt, ahová leültük! Hát hogy ne tudnánk mi szeretni a szászokat!? :)

Gyártsunk saját modellt!

Miután arcunkon széles mosollyal és a TILLIG-es reklámszatyrunkban a gyárban összeépített, saját gyártású zsákmányunkkal büszkén vonulunk ki a teremből, ugorjunk még be a múzeumba, hiszen nekünk, TT-seknek még saját múzeumunk is van! Azután pedig jól esik a szomszédban lévő modellbolt által szervezett – mai kifejezéssel élve – foodtruck mellett elfogyasztani még egy kis finomságot, közben pedig a kerti vasutakban és a boltba bebocsátásra várók sorában gyönyörködhetünk a nap zárásaként.

A nap lezárása

Ám van még itt egy fontos kép, aminek a harmadik túránkkal lesz különleges kapcsolata. Mi már alig várjuk és visszavárunk mindenkit! :)

20170807_tillig_55.jpg

Mi is lehet az a kapcsolat?

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr4812725588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása