vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (39) apmodely (5) arnold (23) asprojekt (2) auhagen (4) barkács (75) barkas (1) beckmann (13) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (33) digitális (2) digitalzentrale (1) es-pecky (6) farkas-transz (1) fischer-modell (4) fólió (1) framo (1) gabor (1) gützold (2) gysev (1) hädl (47) harrybarth (1) heki (1) heris (11) herpa (51) hétfői kép (343) hobbytrain (7) honlap (13) hot news (148) igra (5) kalomodell (6) karácsony (4) karsei (19) katalógus (21) kiállítás (36) kifutó modell (12) kres (22) kühn (47) lemke (1) lenz (6) loco (8) lorenz (7) ls models (2) marionzeller (1) máv (4) mehano (2) miniatur (4) modell (243) modelltec (2) modist (5) modmüller (2) modul (38) mtb (8) nagyvasút (6) noch (3) paksinuti (1) peho (1) peresvet (1) piko (95) pmt (14) preiser (2) programajánló (35) psk (9) revell (1) rietze (3) roco (60) schirmer (37) Sikulove (4) sonjaplastic (1) temofeszt 2014 (3) tillig (338) tillig club (23) tomix (3) történelem (10) uhlenbrock (1) újdonság (328) újság (8) v&v (2) vasuttmodell (94) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (7) zeuke (1) zimo (1)

Figyelem!

Az oldalon és linkeken szereplő fotók kizárólag módosítás nélkül, a forrás feltüntetésével használhatóak fel!

Nyári zárvatartás

2017.06.20. 22:34 HOttó

Kedves Vásárlóink!

2017. június 24 - július 10. között csomagátvételi pontunk zárva tart, valamint a csomagküldés is szünetel. Július 10. után személyes csomagátvételi pontunk címe változni fog. A részletekkel később jelentkezünk. Ez idő alatt időnként az e-mail válaszok is lassabban születnek meg, és telefonon sem leszünk mindig elérhetőek, előre is megértéseteket, türelmeteket kérjük.

Kellemes nyaralást kívánunk mindenkinek!

zarva.png

Szólj hozzá!

Hogy jól induljon a hét - 2017.06.19.

2017.06.19. 03:00 HOttó

170619_szurke_k.jpg

A teherkocsik színe, főleg a 4 és 3 korszakokban, szinte minden vasút társaságnál barna volt. Az egyszínű szerelvényeket jól megtöri 1-1 más színű, de típusában azonos (vagy legalább hasonló) kocsi. De magukban is jól mutatnak a szürke önürítősök. A Karsei  23020 cikkszámú és a Tillig-TT-Club idei 501801 cikkszámú OOt kocsijai mindketten a harmadik korszakot képviselik.

Ha összeállítana valaki egy 3. korszakos szürke önürítős vonatot, akkor a Tillig további, SNCF felségjelű, 15171 és 15172 cikkszámú kocsijait, plusz a CSD 501548 (különkiadású) és a Karsei 23026 kocsikat is besorozhatja. A 6db eltérő, de mégis egységes funkciójú kocsi pedig már jól mutat minden terepasztalon.

Szólj hozzá!

Címkék: tillig hétfői kép karsei

Mit rakjak a Barkas platójára?

2017.06.18. 17:14 HOttó

Elkészült a platós Barkas, de mit ér magában? Valami szállítmány is kellene rá. Talán valami raklapos dolog, gépalkatrész vagy láda jó lenne. Feltúrtam a fiókomat, amiben évek óta gyűlnek a megépítendő apróságok és találtam egy Igra raklapok és kábeldobok csomagot. Nem véletlenül lapult a fiók alján. A raklap tartó tuskói kb. 0,5 milliméteresek lehetnek, valahogy nem vitt rá a lélek, hogy megépítsem őket. :)

r1.jpg

A raklap "látszó" része egy darabból áll, de ami alul van, az még 12!

r2.jpg

Az alsó lécekre tűhegynyi faragasztót tettem, erre kerültek a tuskók.

A raklap alkatrészei olyan picik és könnyűek, hogy csipesszel sem lehet megfogni őket. A sniccer hegyét nekinyomva rátapadtak arra a tuskók, a lécre kent (kent? szóval a tűhegynyi) faragasztó viszont azonnal elkapja, így sniccerrel be lehet állítani az elhelyezkedésüket. Olyan kevés faragasztó ez, hogy szinte azonnal szárad ahogy lecseppentjük, főleg hogy ott szuszogunk a művelet fölött. Érdemes egyszerre csak egy raklapnyi anyagot levágni a keretről, nehogy elkallódjanak, mert a megtalálásuk szinte reménytelen. Miután összeállt a raklap egy anyacsavarral súlyoztam le, hogy valóban elsimuljon, nehogy felússzanak a pillekönnyű alkatrészek a ragasztócseppre. Mire elkészült a következő, addigra az anyacsavar már átrakható volt. 4db ilyen raklap van a csomagban! És van 2db kábeldob is.

r3.jpg

Egy kábeldob 5 alkatrész. A raklapok után sima ügy...

A kábeldob hengeres alkatrészeinek közepén furat van, ide bedugtam egy drótot, hogy központosan lehessen összerakni. Faragasztót kentem a kábeltartó henger egyik oldalára, majd rányomtam az oldalsó perem-deszkázatot. Szembe került vele a párja. A henger borítását rásimítottam a sniccer hengeres nyelére, beragasztóztam a helyét és rásimítottam. Úgy szívta a papír a ragasztót, hogy csak pár másodpercig kellett a helyén tartani. Óvatosan kell bánni a deszka oldallal, igen vékony, egyet sikerült is eltörnöm, szerencsére a ragasztó tökéletesen összefogta. A kábeldobhoz kis tartó keret is jár, ehhez hozzáragasztottam, így nem gurul el szállításkor...

r4.jpg

Miután megköt a ragasztó (pár perc) kihúzható a drót

Míg kisebb volt a fiam a törött játékaiból eltettem ami még hasznos lehet. Kerekek, tengelyek, motorok vannak a dobozkában. Az egyik ilyen darabról, ami egy VW Touareg motortakaró fedele volt valaha, vágtam le a két ezüst színű "izét". A piros motorblokk egy TT-s Rábából származik.

r5.jpg

Ők kerülnek majd a raklapokra, csak előtte még ezüst festést kap mindegyik

r6.jpg

Kész. Már lehet válogatni, hogy mi kerüljön a Barkas platójára.

Szólj hozzá!

Címkék: barkács herpa igra

Barkasból Barkas

2017.06.17. 09:12 HOttó

Miért csak egyféle Barkast gyárt a Herpa TT-ben? És ha én egy platósat szeretnék? Csináljam meg magamnak? Hát jó...

Szerencsére a Herpa a közelmúltban már a Barkas mikrobuszokra is adott kedvezményt, így eljöhetett az idő, hogy beszerezzek párat, átépítési céllal. Az elsőnél csak a tamponozott feliratokat távolítottam el, így lett egy szép fehér egyszínű autóm. A kiindulás egy 066204 cikkszámú, azóta kifutott, Verkehrsmuseum Dresden kisbusz volt.

b1.jpg

Így is szerepelhet egy terepasztalon, vagy valamilyen festés vagy matricázás alapjául szolgálhat

Másodikra már nagyobb fába vágtam a fejszét, egy platós változat elkészítése volt a cél. Az alapmodell ugyanaz, de itt már kiegészítésekre is szükség lesz. Van még bőven maradék a korábban vásárolt Modelltec "Basteltüte" csomagból, így ezzel nem lehet gond. Első lépésként szét kell szedni a modellt. Egyszerű feladat, mivel a gyártó nem használ ragasztót. Általában az ütközőkkel van egymáshoz rögzítve a kaszni és az alváz, ezek kihúzása után szinte magától esik szét a modell. Ennél a típusnál a hűtőrácsot is érdemes kintebb húzni, a beltér két furatához kapcsolódik ugyanis. Következő feladat a kaszni, a beltér és az üveg méretre vágása. A mikrobusznak teli alváza van, a platós teherautónak viszont nem, ezért két bevágást tettem a tengelyek közötti részen, hogy oldalról nézve a létra alváz hatását keltse. Igazából ebbe a bevágásba kellene tenni a benzin tartályt, de ez jelen állás szerint még nincs meg. A tengelyeket a beltér tartja a helyükön, így ezt többszöri faragással kellet a megfelelő méretre és formára alakítani. A fülke hátlapját egy plasztik kártyából  formáztam meg és ragasztással került a helyére. Sikerült úgy megoldani a fülke rögzítését, ahogy a gyárban is teszik, így levehető és lefesthető lesz a jövőben. A platót az említett építőcsomag darabjaiból raktam össze, itt is szükség volt faragásra és csiszolásra. Ez utóbbi már fixen rögzítve lett az alvázra, itt nem álltak rendelkezésre gyári rögzítőpontok.

b2.jpg

Kovács Béla áruszállító kisiparos átvette a Merkur telepen az új autóját

Az építés fázisait ezúttal egy kis videón is rögzítettem, íme.

Szólj hozzá!

Címkék: barkács herpa

MÁV postakocsi Tillig alapból

2017.06.16. 21:10 HOttó

Az utóbbi időben egyre többször tör rám az alkotás vágya, hogy olyan modellekkel tudjam gazdagítani a gyűjteményemet, amit nem lehet megvenni. Tavaly, Bielsko Bialában postai szállítást is végeztünk a modultalálkozón, a nemzetközi személyvonatok rendszerint kaptak 1-1 postakocsit is. Ez általában kimerült egy Gbs kocsiban, például a Tillig 17166 cikkszámú csehszlovák kocsijában, de magyar kocsit nem tudtunk ehhez adni. Eddig.

p1.jpg

Valami ilyesmi legyen a vége (kép forrása: internet)

A 80-as években ugyan nem ezek a kék postakocsik voltak használatban (Bialában 4. korszakot játszunk), de megvizsgálva a rendelkezésre álló alap modelleket, ez inkább megvalósíthatónak tűnt. Kapóra jött a Tillig őszi akciója, amikor be tudtam szerezni egy jó ablakkiosztású kocsit, egy DR 1. osztályút (16300 cikkszám, mára kifutott). Igazából csak ezt néztem, hogy el tudom e tüntetni a nem kellő ablakokat, ki lehet e alakítani az oldalajtókat. A tető íve, a szellőzők vagy épp az alváz szerelvényei nem érdekeltek, a homlok lefalazása nem tűnt nagy feladatnak. A kocsi szétszedése sem nagy feladat, csak az oldalablakok ragasztójával gyűlt meg a bajom. Persze értem én, hogy nem azért készült a modell Sebnitzben, hogy én elemeire szedjem, de ezt az oldalablak beragasztást akkor sem értem. Minden személykocsinál, a 2 tengelyeseknél is, ezt csinálják...

p2.jpg

Ablakok kivéve, ajtókivágás egyik oldalon kész, falazás folyamatban

p3.jpg

Az átjáróajtókat jobban meg kellett volna csiszolni, a festék láthatóvá tette őket

Miből legyenek az oldalajtók? Korábban már spájzoltam lejárt bankkártyákat, egy KH Bankosra esett a választásom ezek közül (bár ahogy nézem a fotókat, használtam mást is :) ). Miután ez eldőlt, következhetett a szike az ajtókivágáshoz, a homlok lefalazása és a nem kellő ablakok befalazása. A hézagokat Revell pasztával tömtem ki, és maratoni csiszolásba kezdtem. Aztán a fény felé tartva kiderült, hogy árkok vannak a glettben, így újra pasztáztam, majd csiszoltam. Majd még egy kör és még egy. Miután jónak ítéltem megkérdeztem egy hozzáértőt, aki azt javasolja pasztázzam még egy kicsit...

p4.jpg

Paszta, csiszolás, paszta, csiszolás, paszta, csiszolás...

Ezután fotók alapján elkészítettem a feliratokat Corelben, hogy Jako Attila kinyomtathassa a matricákat. Nem lettek sajnos hibátlanok, az apró feliratok nem olvashatók maradéktalanul. Mivel még mindig nem ruháztam be kompresszorba és légecsetbe, megkértem Hubert mestert, hogy fesse meg a kasznit és tegye fel a matricákat. 

Hétvégén megkaptam a kész kasznit. A korábbi mondás, miszerint a festék nem eltünteti a hibákat, hanem kiemeli, maximálisan igaz ebben az esetben. Sajnos látszik egy-két ablakkeret, maradtak gödröcskék a pasztában, de nem baj, ettől csak még jobban néz ki. Ahogy hazavittem, azonnal elkezdtem beszabni az ablakokat és összerakni a kocsit. A belsőt egy korábban már donorként használt hálókocsiból vettem ki, egy-két fal és ágy eltávolítása után már nem üres a belseje, még ha nem is olyan, mint az igazi postakocsiban.

p5.jpg

Így mutat már lábon. Ahogy elnézem ezt a fotót, lehet még cizellálni rajta. Tolatási fellépő, fehér lépcső élek, kapaszkodó és kilincs kifestés...

p6.jpg

Na ki veszi észre a hatalmas eltolást? Egyel több ablakot sikerült befalazni, úgy belelendültem. :) Persze, hogy ez lett a legszebb glettelés - így maradt ilyen "hibás".

Vannak építési hibái, nem is tökéletes mása az eredetinek, de szerintem klassz lett. És igaza van annak aki azt mondja, hogy nagyobb öröm egy ilyen modell a gyűjteményben, mint egy gyári. Ebben benne van a munkám, a tervezés, az elgondolás, a rengeteg reszelés és csiszolás. Aki élőben is megnézné, annak azt javaslom, látogassa meg egyik nyilvános modulozásunkat, biztosan pályán lesz!  :)

Szólj hozzá!

Címkék: barkács

Múzeumok éjszakája - idén is a vasúttal!

2017.06.16. 12:32 HOttó

Az idei évben június 24-én rendezik a Múzeumok Éjszakája programot, amikor megszámlálhatatlan helyszínen, milliónyi érdekességet lehet felfedezni, legyen szó kulturális, technikai, történelmi, tudományos vagy akár napjainkat érintő, cseppet sem hétköznapi témákban. A rendezvényhez ezúttal is csatlakozott a MÁV Csoport, 11 városban nyitják ki kapuikat (Budapesten 3 helyen), többek között a most már szokásosnak mondható helyszínen, a Keleti pályaudvar kocsiműhelyében is várják az érdeklődőket. Nagyvasúti érdekességek, modellvasúti látványosságok, virtuális vasúti csemegék mind láthatók (sőt némelyik megérinthető) lesznek. A BTTB Modulközösség ezúttal is felépít egy modulpályát, így a TT rajongók ismét szívükhöz közeli témában (is) gyönyörködhetnek. A részletes program a MÁV Csoport honlapján megtekinthető.

muzej_2017_plakat.jpg

muzej_2017_archivum.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló

A nagy TT konténer teszt

2017.06.15. 10:05 HOttó

A közelmúltban jelent meg a Herpa formaújdonsága, a 40 lábas konténert szállító kamion. Ezzel már legalább nyolcra nőtt azon gyártók száma, akik e modern szállítási eszközt - mármint a konténert - kínálják a 120-ad méretben. Kompatibilisek ezek vajon egymással? Persze, hogy nem. Illetve részben igen. Hogy mennyire, ennek próbálunk most utánajárni.

he-066594.jpg

A Herpa első konténerese Scania Hapag Lloyd konténerrel (066594 cikkszám),

Kik is gyártanak TT-ben konténert? A kis szériás, egyedi megoldásokat itt most nem részletezzük.

Gyártó 20" 40" egyéb méret kompatibilis* megjegyzés
Tillig/BTTB van nincs igen a régi, nyitható ajtós konténer
Tillig van van igen az új, alj nélküli változatok
Piko van van

nem

 

Roco van nincs nem 
Loco van nincs igen
PSK van van 10" igen
Hobbytrain nincs van 45" n/a mostani vizsgálatkor nem állt rendelkezésre
Lorenz/Busch van van igen
Herpa nincs van részben

* A kompatibilitást a Tillig/BTTB konténerekhez viszonyítjuk, mégiscsak ez tekinthető alap kivitelnek

Itt kifejezetten a konténerek hosszméreteit és vagonon való rögzíthetőségét vizsgáltuk, a magasságbeli variációkat nem, pedig vannak eltérések. Ez utóbbi maximum egymásra halmozáskor lehet probléma, egy európai vonatban, vagy kamionon nem számít a magasság (csak férjen be az űrszelvénybe).

k2.jpg

Tesztalanyok 7 gyártótól.

Kezdjük a Herpa kamionjával. A Hapag-Lloyd konténer alja szinte teljesen sík, a négy sarkán furatokkal. Olyan hordozón lehet rögzíteni, ami bütykös, így a Piko és a Roco 2 tengelyes, Lgs kocsijai kiestek, pedig a Piko és a Herpa 40"-es konténerek tökéletesen egyforma méretűek. A Roco 20"-as konténerből viszont egyet lehet a Herpa pótkocsin szállítani, ezt nevezhetjük félsikernek.

k3.jpg

Kis csalással sok gyártó 20"-as konténere rögzíthető a Herpa tréleren, akár a Rocoé ...

k4.jpg

... akár a Loco tartálya.

A Tillig új 40" konténere nem, a 20"-as új és régi változatból, a Loco tartályosból és a PSK 20"-asból egy darab a Rocohoz hasonlóan szállítható a traileren. Sajnos a 40" PSK konténerek alján a furat nem ott van, ahol a Herpán, hosszuk is eltérő, így ezek a konténerek nem rögzíthetők a pótkocsin. De más bibi is van. A kamion pótkocsijának nem sík a felülete, a királycsapnál van egy lépcső benne, így csak ide szabott konténert lehet rögzíteni - igaz azt nagyon stabilan.

k5.jpg

Itt van az eb elföldelve. Herpáék a konténer alját igazították a pótkocsihoz, és nem fordítva.

Másik oldalról nézve, azaz azt vizsgálva mivel lehet szállítani a Herpa konténert, egész jó eredményt kapunk. A Tillig iker konténerese és zsebes kocsija képes a szállítására, és bár kipróbálni nem tudtam, szerintem az Rgs is. A régi, BTTB Lgs kocsin viszont, emlékeim szerint, vastagabbak a csapok, mint a konténer furata, így nem lehet azt rögzíteni, csak a csapok vékonyításával.

k6.jpg

Tillig zsebes kocsin Herpa konténer - óvatosan akár futhat is a vagon.

k7.jpg

Tillig ikerkocsira nem passzol a Roco pöcök, de a Herpa akár használható is így.

Sajnos a Busch konténeres kocsija és az általa szállított csereplató (vagy lábra állítható konténer) sehogy sem passzítható a Herpa modellel. A Busch vagonon furatok várják a konténer pöckeit, a cserefelépítményen lévő lábak viszont útban vannak a trailernek. Kár, pedig a Busch konténeres kocsijaira a Piko és a Roco konténereken és PSK 40"-esen kívül minden egyéb felrakható, köszönhetően a sok rögzítő furatnak. A Tillig által - leginkább zsebes kocsikkal - forgalmazott csereplatók sem passzolnak a Herpa utánfutójára.

k8.jpg

Busch kocsin Tillig konténer - rendben.

k9.jpg

Busch kocsin PSK 20" konténerek - rendben.

k10.jpg

Busch kocsin Piko konténer - nem illeszkednek a pöckök, ahogy a Rocoé sem.

k11.jpg

Konténerterminál cikkünk szereplőivel.

Mostanra mindenkinek világossá vált, hogy mit mivel (azaz melyik gyártók termékeit) lehet összepasszítani a TT-s konténerterminálokon, legyen szó kamionról, vagonról és konténerről. Ugye milyen egyszerű az intermodális szállítás? Főleg, hogy mára kisszériás gyártók is támogatják a konténerkezelést, például az A&S Projekt konténerdaruval, korábban pedig a Miniaturnak volt konténermozgató targoncája (Kalmar), sajnos ez utóbbi ma már nem kapható.

Szólj hozzá!

Címkék: lorenz piko herpa loco busch roco tillig psk asprojekt

Herpa Scania 40" konténerrel - modellbemutató

2017.06.14. 21:04 HOttó

A közelmúltban jelent meg a Herpa formaújdonsága, a 40 lábas konténert szállító kamion. A forma újdonságát a pótkocsira és a rakományra értem, a traktor a már régről ismert Scania (ősszel MB-Actros vontatós kiadás is lesz). Vajon kompatibilis a Herpa konténere a többi gyártóéval? Ennek utána járunk pár nap múlva megjelenő cikkünkben, de most nézzük a Herpát!

h1.jpg

Az első fecske a konténeresből, kora-ősszel jön még két változat.

h2.jpg

Herpás precizitás. Tökéletesen illeszkedik a konténer a trélerhez.

h3.jpg

A Hobbytrain és a Tillig új konténerei után szebben kidolgozott konténert vártam a Herpától. Benne van a tuningfaktor...

h4.jpg

Sok kereszt tartó van pótkocsin, talán 20"-as konténerrel is kiadják a jövőben?

Még egy fotó ide kívánkozott volna, de azt inkább a fentebb említett konténer-csereszabatosság tesztünkben mutatjuk meg, ott fontosabb a szerepe.

Összességében jól néz ki a Herpa új konténerese, aki gyűjti a kamionjaikat, annak érdekes színfolttal bővülhet az eddigi tartályok és ponyvások sora. Az sem utolsó, hogy a sok-sok Merci közé végre ismét Scania kerülhet. Reméljük a közeljövőben kiadják magában a pótkocsit, ahogy azt tették a már korábban megjelent változatokkal is, így sokan tudtunk eddig is saját szánk izére szabott kamionokat festeni és matricázni.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság herpa

Hogy jól induljon a hét - 2017.06.12.

2017.06.12. 03:00 HOttó

170612_diana_k.jpg

Ma egy kis agytornával indítjuk a hetet. Hol készült a fenti kép? Annyit segítünk, hogy a hétvégén került a kamera elé a jármű, amikor is fotós kollégánk Sebnitzben járt a Tillig nyílt napon. Tehát valahol arrafelé kell keresgélni, mondjuk 200km-es körön belül. A helyesen válaszolók között értékes nyeremények nem kerülnek kisorsolásra. :)

4 komment

Címkék: hétfői kép

Tillig TT Club információk

2017.06.07. 19:18 HOttó

A Tillig eljuttatta hozzánk az alábbi listát, a 2017-es klub-exclusive modellek várható megjelenéséről.
A június 10-i gyári nyílt napra megjelenő modellek listája, amelyeket a jövő hét folyamán postáznak részünkre és közvetítésünkkel jutnak el a magyarországi klubtagokhoz:
501790 Dízelmozdony BR 212, Bahnbau Gruppe, Ep. VI (Bausatz Workshoplok 2017, analog)
501791 Dízelmozdony BR 212, Bahnbau Gruppe, Ep. VI (Fertigmodell Workshoplok 2017, analog)
501792 Dízelmozdony BR 212, Bahnbau Gruppe, Ep. VI (Bausatz Workshoplok 2017, digital
501793 Dízelmozdony BR 212, Bahnbau Gruppe, Ep. VI (Fertigmodell Workshoplok 2017, digital
501795 Teherautó Robur LO 1801 Ponyvás platós "Berliner TT-Bahnen"

ti-501795.jpgJól passzol a BTTB Robur a korábbi Zeuke Framohoz, és a tavalyi nyílt napon begyűjthető Rokal H3A teherautóhoz

501799 Tehervonat szett 2 kocsival, KPEV Ep. I
501801 Önürítős teherkocsi OOt "Eisenwerke West", DR Ep. III
501802 Nehézteher szállító kocsi, dízelmotor rakománnyal, DR Ep. IV
501803 Teherautó H3A létrás pótkocsival "Deutsche Post"
501804 Műhelykocsi Bauzug,  DB Ep. IV
501805 Személykocsi  Y/B 70,  DR Ep. V
501806 Villamos mozdony BR 112 120-1 "Silberne Lady" , "TILLIG-TT-CLUB" Ep. VI
501807 Személyzeti kocsi Bahnbau Gruppe, Ep. VI
501810 Kiegészítő rakomány dízelmotor a  501802 kocsihoz

Várhatóan szeptemberben jelennek meg az alábbi klubmodellek:
501798 Jubileum szett "20 Jahre TILLIG-TT-Club", Epoche III
501800 Hűtőkocsi "Grenzquell Brauerei", DRG, Epoche II

Az idei klub-grátisz modellek várhatóan októberben kerülnek kiadásra:
501794 Tartálykocsi, DR, Ep.III (Jahresmodell kostenlos)
501797 Homokszállító kocsi "Feuerwehr" (Juniormodell kostenlos)

Szólj hozzá!

Címkék: tillig club

Ismét a gázra lépett a Herpa

2017.06.07. 16:23 HOttó

Legfrissebb hírlevelében a Herpa már a szeptember-októberi újdonságokat listázta le, közöttük az elmúlt időszakhoz viszonyítva sok TT-s autóval. Lesz végre normális színű, sima "piszkosfehér" Barkas, egy borvörös Framo és érkezik a nyár közepén debütáló VW Golf I. rendőrségi (Polizei) változata. Kamionból két konténerszállítót ígérnek az egyiket Scania, a másikat MB-Actros traktor húzza. A részleteket a következő linken lehet megtalálni, klikk ide.

066655.jpg

Ein, zwei, Polizei ...  (foto. herpa.de)

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság herpa

Hogy jól induljon a hét - 2017.06.05.

2017.06.05. 03:00 HOttó

170605_tehen_k.jpg

Nem csak mi voltunk olyan marhák, hogy bámuljuk a vonatokat...

Szólj hozzá!

Címkék: piko tillig hétfői kép noch

Jövő szombaton Tillig nyílt nap

2017.06.04. 21:45 HOttó

Idén június 10-én szombaton rendezi meg a Tillig Modellbahnen nyílt napját, amikor akciókkal, gyárlátogatással várják a TT modellezőket és gyűjtőket. A gyárudvaron jót lehet enni és inni, az árverésen különleges TT modellekre lehet szert tenni, végig lehet járni a gyár mellett működő vasútmodell múzeumot. Ekkor rendezik a Tillig-TT-Club szokásos éves összejövetelét is, a klubtagoknak nyújtott extra programokkal, exclusive modellekkel. A program idén ugyan nem ígérkezik olyan érdekesnek mint tavaly, amikor a Captrain telepen is nyílt napot tartottak Pirnában, de a fanatikus TT-sek most is elzarándokolnak Sebnitzbe. A teljes program megtalálható a gyár honlapján, klikk ide.

S ha végeztünk a gyárban mit lehet még csinálni? Például felkeresni a közeli Drezdát,  szemrevételezni a Spielemax modell kínálatát. De a közelben, Bad-Schandauban villamosozni is lehet az erdőben, vagy Freitalban gőzmozdonyos keskeny nyomközű vasúttal tehetünk egy erdei utazást (az első megállónál, a bevásárló központban is van Spielemax :)). A kisvasút vontatási telepe is szemrevételezhető, sok érdekes járművel.

Oda- és hazaúton több cseh és szlovák városban is tehetünk kis kitérőt. Prágában, Pozsonyban is találhatunk modellboltokat, de a prágai főpályaudvaron is szétnézhet a vasútbarát. Mlada Boleslav felé kerülve pedig a Skoda gyár múzeuma lehet érdekes látnivaló. Mlada Boleslav és Sebnitz között helyezkedik el Bélá pod Bezdézem, aminek 120-ad méretű állomása rendszeres résztvevő TT modultalálkozókon. Ceska Lipában pedig a DS Model modellboltját keresheti fel, aki cseh modell különlegességekre vágyik, számos Kühn és Tillig modell csak náluk kapható.

tdot2017.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló

Májusban megjelent TT modellek

2017.06.01. 22:57 HOttó

Ez a hónap is változatosan telt a TT modellek kiadása terén. Ismét kapható a Rocótól VW Transporter mikrobusz és furgon, a Karsei soha nem látott modell dömpingbe kezdett, a Tilligtől megjelent egy itthon is érdekes, RCA festésű gabona szállító kocsi, és a Hobbytrain kiadta az év talán legfurcsább modelljét, a berlini S-Bahn egy vezérlőkocsijának vitrinmodelljét. De hallatott magáról a Piko, a Hädl és a Beckmann is...

Tillig
04593 - Dízelmozdony BR 110, DR Ep. IV.
08715 - Rába teherautó, VEB Kraftverkehr Magdeburg
15150 - Konténerszállító teherkocsi, TEX konténerrel, ERR Ep. VI. - formaújdonság!
15151 - Lapos teherkocsi, csőrakománnyal, ERR Ep. VI. - formaújdonság!
15358 - Önürítős teherkocsi (Tads), ZOS Holding Ep. VI.

ti-15359.jpg

15359 - Önürítős teherkocsi (Tads), RCA Ep. VI.
16593 - Étkezőkocsi WRmh, DBAG Ep. V.
17169 - Fedett tehervagon, Ceska Posta, CSD Ep. III.
501640 - E19 villamos mozdony, DRG Ep. II. - Modellbahn Galerie különkiadás
96116 - Dízelmozdony BR106 170-4, DR Ep. IV.

Piko
47306 - Dízelmozdony V23, "PIKO Werklok" Ep. VI.
47307 - Dízelmozdony BR101, DR Ep. IV.
47384 - Villamos mozdony BR193 Vectron, PKP-Cargo Ep. VI.

Hädl
113513 - Nyitott teherkocsi (Omu), DR Ep. III.
113514 - Nyitott teherkocsi (El-u), DR Ep. IV.

Roco
00941 - VW mikrobusz, bordó
00942 - VW zárt furgon, fehér
00943 - VW mikrobusz, Feuerwehr
36283 - Dízelmozdony BR233 493, Bahnbau, DBAG Ep. VI.
36304 - Dízelmozdony V100.0, DR Ep. III.
36305 - Dízelmozdony V100.0, DR Ep. III., digitális-hangos változat

Hobbytrain
90481 - BR481 motorvonat, Berlin S-Bahn - vitrinmodell

Beckmann
1011620 - Villamos mozdony BR120 005-4, DB Ep. IV. - különkiadás Donnerbüchse Köln

Karsei
23052 - Nyitott teherkocsi, alsó csapóajtókkal (OOmtu), vasérc rakománnyal, DR Ep. IV.
23053 - Fedeles teherkocsi, alsó csapóajtókkal (Tall), DR Ep. IV.
23054 - Magasított fedeles teherkocsi, alsó csapóajtókkal (Tall), DR Ep. IV.
23055 .. 23058 - Nyitott teherkocsi, alsó csapóajtókkal, szén rakománnyal, DR Ep. III. 4 eltérő pályaszám - különkiadás
23059 - Nyitott teherkocsi szett, két eltérő kialakítású OOt kocsi, "Stahlwerk Calbe", DR Ep. III.
23060 - Nyitott teherkocsi, alsó csapóajtókkal (OOt), DR Ep. III.
23061 - Fedeles teherkocsi, alsó csapóajtókkal (KKt), DR Ep. III.
23062 - Magasított fedeles teherkocsi, alsó csapóajtókkal (KKt), DR Ep. III.

Szólj hozzá!

Címkék: piko hobbytrain roco tillig beckmann hädl karsei

Hogy jól induljon a hét - 2017.05.29.

2017.05.29. 03:00 HOttó

170529_ludmilla_k.jpg

Ezt a tehervonatot ma hajnalban egész sokan fotóztuk, volt aki egészen a sínekig merészkedett...

Szólj hozzá!

Címkék: piko preiser tillig hétfői kép

Beindult a lengyel lézer ....

2017.05.25. 21:54 HOttó

Év elején bukkantunk a lengyel A&S projekt csapatra, akik lézervágott kiegészítő építőkészleteket gyártanak TT és H0 méretben.
Az első képeket egy portáldaruról láttuk, amit 95%-ban papírból építhet meg aki benevez az építőkészletükre. Aztán jobban feltúrva az internet bugyrait, találtunk tőlük toronydarut, konténerdarut - hogy csak az érdekesebbeket említsük - és számos "szokásosnak mondható" épület és építmény kittet.
as-002_1.jpg
Konténerdaru megépítés előtt ...
as-002_2.jpg
...és utána
Azt gondoltuk sokaknak érdekesek lehetnek ezek a készletek, így felvettük velük a kapcsolatot. Pár levélváltás után pedig meg is érkezett az első adag "lengyel cucc". Több mindent készítenek, mint amiket most feltöltöttünk a webshopunkba, érdeklődés, igény esetén egyebeket is felveszünk a kínálatunkba. 
Igazából van mindenük, a kisszéktől a toronydaruig, a fészertől a fűtőházig, az útpadkától a kandeláberig - ez az utolsó nem papírmakett, viszont működik. Online útmutatókkal segítik az építést, a komplexebb makettek építési útmutatóit CD-n mellékelik a termékhez. Rengeteg fotóval illusztrálnak mindent, egy kép többet ér 100 (lengyel) szónál alapon.
as-007_2.jpg
as-009_1.jpg
Klasszikus betonkerítés és rácsos változata
as-021_2.jpg
Garázssor és fészerek
A karton makettek festetlenek, mindenki maga festheti meg őket, így még jobban bele simulnak egy meglévő terepasztal vagy dioráma környezetbe, lehetnek azok újak, vagy kopottak, koszosak. Az ötletes kiegészítőkhöz baráti ár társul, az alapanyag kezdő építők számára is szép végeredményt garantál.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság asprojekt

Hogy jól induljon a hét - 2017.05.22.

2017.05.22. 03:00 HOttó

170522_hungaro_k.jpg

T. József gépkocsivezető folyó hó 12-én, reggeli 7:15 órakor a Mátyás király út - Hermina út (korábban Élmunkás út) kereszteződésében az elé, féktávolságon belül, elsőbbségadási kötelezettségét elmulasztva kikanyarodó kerékpárossal ütközött. A kerékpáros a csodával határos módon kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet. A vállalat IFA W50 típusú tehergépkocsijában is csak kisebb kár keletkezett. A biztosító munkatársa a kárfelvételi jegyzőkönyvhöz készít felvételeket.

2 komment

Címkék: preiser hétfői kép schirmer hädl vasuttmodell

Parafa-szén rakomány Eas kocsiba

2017.05.21. 22:09 HOttó

Az idei modultalálkozón a sziléziai Bielsko Bialában a szénszállítás lesz a kiemelt téma. Mondjuk adja magát a téma, pont ott. Az jutott eszembe, hogy a jeles eseményre nem tudok magammal vinni szén rakományt. Mi tévő legyek? Készítsek, vagy vegyek? Egyszerűbb lett volna, ha rendelek a Peckytől, csak ki tudja épp szállítják-e, ideér-e július elejéig? Meg azután hol marad a modellezés, ha mindent megveszünk? Gyártani kell...

rakomany_kek.jpg

Styrodur lábazati szigetelőből van itthon 2cm vastag, ez pont jó a TT Eas kocsiba. Levágtam egy csíkot, kb. 2cm vastagot, és sniccerrel meg csiszolópapírral meghullámosítottam a tetejét, mintha kupacok lennének. Az alsó részen két ferde levágással tettem könnyen kivehetővé a kocsiból. A végeket lenyomva felbillen, kivehető lesz. Feszes menetrendél ez nagyon fontos! :)

rakomany_parafa.jpg

De miből legyen a szén? Körbekérdeztem a modulos csapatot, ők miből csinálnának. Kaptam jó ötleteket, mint pl. faszén, zúzottkő (figyelve, hogy az alap szélére ne kerüljön, hogy ne karcolja a kocsik belsejét), ne adj isten szén is használható lenne, ha fixálom valamivel, hogy ne fogjon. Nekem viszont a parafán forgott az agyam. Puha, ezért nem karcolja a modelleket. Van is itthon, csak le kell darálni. Faragasztóval rögzíteni a hab anyagara, és lefesteni. Mielőtt a festés elkezdődött volna, egy smirglin lecsiszoltam a széleket, hogy ne maradjon a 2cm szélességből kilógó "szénrög", mert ha letörik, akkor kivilágít a parafa barnája a feketéből.

rakomany_festett.jpg

Szárad a modell-szén . A festéshez matt felnifestéket használtam 2-3 rétegben.

rakomany_kocsi.jpg

Tökéletesen passzolnak a rakományok a kocsiba. A kupacok magassága kicsit a kocsi pereme fölé ér, ennél jobban nem kell megrakni őket.

rakomany_9.jpg

9 rakomány készült, pont beleférnek egy kidobásra ítélt VHS kazetta dobozba, így utaznak majd a modultalálkozóra...

Szólj hozzá!

Címkék: barkács

Sokkot kaptunk, idén már másodszor

2017.05.19. 11:42 HOttó

Az úgy kezdődött, hogy januárban értetlenül ejtette ki mindenki a kezéből a Tillig idei TT-s újdonságlapját a magyar vonatkozású modelleket látva nem-látva. A második "pofon" a Club aktuell újság 2017/2-es számának átolvasásakor, majd a gyártó honlapjának átnézésekor lett kiosztva nekünk, számos MÁV és GYSEV festésű modell megszűnik ugyanis. Listázzuk melyektől kell hamarosan (vagy már kellett) búcsúznunk:

ti-04535.jpg

- 01212 Hangos digitális szett, M61 + 3 nyitott kocsi, MÁV - kifutó, de még kapható
- 04535 M61 007 Nohab MÁV - kifutó, sőt, gyárból elfogyott modell, nekünk még van egy utolsó darabunk
- 01625 Halberstadti személykocsi szett MÁV - ősszel kifut, most akciósan beszerezhető (webshop ár -20%)
- 01688 Halberstadti személykocsi szett GYSEV-Raaberbahn - kifutott, elfogyott
- 13592 Halberstadti személykocsi MÁV - kifutó, de még kapható
- 15256 Nyitott teherkocsi Eaos MÁV - kifutó, de még kapható
- 15257 Nyitott teherkocsi Eaos, GYSEV-Cargo - kifutó, de még kapható
- 15475 Tartálykocsi Zaes, "nur für Lebensmittel" - kifutott, elfogyott
- 16641 2. osztályú személykocsi, MÁV - kifutó, gyárból elfogyott, az utolsó darabunkra még le lehet csapni
- 16721 Hálókocsi 4. korszak, MÁV - kifutó, de még kapható
- 16726 Hálókocsi 5-6. korszak, MÁV - ősszel kifut, most akciósan beszerezhető (webshop ár mínusz 20%)

Aki nem akar lemaradni a fenti modellekről, vagy második (harmadik stb.) darabot is akar a gyűjteményébe, ne sokat várjon, a készletek végesek (sajnos készlet darabszámot nem ismerünk), a fenti modellekből biztosan nem lesz már gyártás, ha kifogynak.

Szólj hozzá!

Címkék: kifutó modell tillig

Tillig tavaszi TT modell akció

2017.05.17. 11:26 HOttó

vasuTTmodell_akcio.png

blog_TILLIG.jpg

A Tillig tavaszi akciót hirdet egyes, ősszel megszűnő modellekre. Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb május 31-ig érvényes, minden résztvevő modell azonnal szállítható a gyárból. Mivel a közeljövőben megszűnő modellekről van szó, kifogyásuk esetén nem lesz újabb gyártás belőlük. Az akció mértéke 20%, a modellek listája az alábbiakban olvasható.
Tekintettel az ilyen akciók gyors lefolyására, a webshopban nem árazzuk át a termékeket, de a rendelések visszaigazolásában feltüntetjük a kedvezmény összegét.

01625 Személykocsi szett 2db halberstadti kocsival MÁV-START Ep. VI.    - AKCIÓS ÁR: 21.110Ft
01669 Autószállító kocsi szett 2db DDm915 kocsival, DB Ep. IV.    - AKCIÓS ÁR: 19.230Ft
01681 Silókocsi szett 3db kocsival, SNCF, Ep. IV.    - AKCIÓS ÁR: 22.100Ft
02022 Gőzmozdony P8, KPEV, Ep. I    - AKCIÓS ÁR: 67.000Ft
02133 Gőzmozdony BR 001, DB, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 51.760Ft
02375 Villamos mozdony BR 243, DR, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 41.230Ft
02791 Dízelmozdony BR 229, DB AG, Ep. V    - AKCIÓS ÁR: 38.560Ft
04628 Dízelmozdony Reihe ChME2, SZD, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 41.230Ft
04953 Villamos mozdony Rh370, PKP Intercity, Ep. VI    - AKCIÓS ÁR: 44.170Ft
07750 Pácélos T34/85, 2db    - AKCIÓS ÁR: 4.880Ft
08713 ROMAN teherautó "Spezitex/VEB Kraftverk. Meißen"    - AKCIÓS ÁR: 6.170Ft
08714 Rába teherautó "VEB ITVK"    - AKCIÓS ÁR: 6.240Ft
13208 Személykocsi 3. osztály, Ci-30, DRG, Ep. II    - AKCIÓS ÁR: 5.870Ft
13331 Személykocsi 1/2. osztály, ABvse 617, DB, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 8.760Ft
13332 Személykocsi 1/2. osztály, ABix, PKP, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 8.760Ft
13390 Poggyászkocsi Fx, PKP, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 9.400Ft
13518 Személykocsi 1. osztály, DB, Ep. III    - AKCIÓS ÁR: 10.850Ft
13519 Személykocsi poggyásztérrel 2. osztály, DB, Ep. III    - AKCIÓS ÁR: 10.850Ft
13532 Személykocsi 1. osztály, Am, SBB, Ep. V    - AKCIÓS ÁR: 10.850Ft
13550 Személykocsi 2. osztály, Bmz, ÖBB, Ep. V    - AKCIÓS ÁR: 10.850Ft
13828 Poggyászkocsi, DR, Ep. III    - AKCIÓS ÁR: 9.400Ft
13863 Személykocsi 2. osztály, Silberlinge Bnrzb 728, DB, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 9.270Ft
14574 Önürítős teherkocsi Tdgs "Getreidetransport", DR, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 8.050Ft
14587 Önürítős teherkocsi Fcs 6450, DR, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 8.050Ft
14999 Tartálykocsi, GATX, Ep. VI    - AKCIÓS ÁR: 7.920Ft
15350 Önürítős teherkocsi Tadgs-y 5843, DR, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 10.650Ft
15471 Tartálykocsi Zacs, CD Cargo, Ep. VI    - AKCIÓS ÁR: 9.430Ft
15473 Tartálykocsi "Hoyer", ERMEWA, Ep. VI    - AKCIÓS ÁR: 9.430Ft
16722 Hálókocsi WLAB, Typ Y, PKP, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 12.170Ft
16726 Hálókocsi WLAB, Typ Y, MÁV, Ep. V    - AKCIÓS ÁR: 12.170Ft
17151 Fedett teherkocsi Gbs, CSD, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 8.410Ft
17242 Nyitott teherkocsi Es 5520, DR, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 3.860Ft
17243 Nyitott teherkocsi Es 040, DB, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 3.860Ft
17245 Nyitott teherkocsi Omm 55, DB, Ep. III    - AKCIÓS ÁR: 3.860Ft
17247 Nyitott teherkocsi Tw, SNCF, Ep. III    - AKCIÓS ÁR: 4.420Ft
17730 Silókocsi Ucs 908, DB, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 7.450Ft
17733 Silókocsi Ucs, ÖBB, Ep. IV    - AKCIÓS ÁR: 7.450Ft

Szólj hozzá!

Címkék: akció hot news tillig

Tillig tavaszi H0 modell akció

2017.05.17. 10:42 HOttó

vasuTTmodell_akcio.png

blog_TILLIG.jpg

A Tillig tavaszi akciót hirdet egyes, ősszel megszűnő modellekre. Az akció a készlet erejéig, de legkésőbb május 31-ig érvényes, minden résztvevő modell azonnal szállítható a gyárból. Mivel a közeljövőben megszűnő modellekről van szó, kifogyásuk esetén nem lesz újabb gyártás belőlük. Az akció mértéke 20%, a modellek listája az alábbiakban olvasható.
Tekintettel az ilyen akciók gyors lefolyására, a webshopban nem árazzuk át a termékeket, de a rendelések visszaigazolásában feltüntetjük a kedvezmény összegét.

02970 Gőzmozdony BR 99.41 DR, Ep. III H0e    - AKCIÓS ÁR: 50.400Ft
05936 Nyitott teherkocsi Ow, Museumswagen NWE, Ep. V H0e    - AKCIÓS ÁR: 6.480Ft
15910 Nyitott teherkocsi DR, Ep. III     - AKCIÓS ÁR: 6.480Ft
15913 Rakoncáskocsi Rw  DR, Ep. III     - AKCIÓS ÁR: 6.360Ft
70005 Emeletes személykocsi szett SBB, vezérlő + 1/2. osztályú kocsi Ep. V/VI     - AKCIÓS ÁR: 41.130Ft
70007 Személykocsi szett DR, Ep. IV     - AKCIÓS ÁR: 15.200Ft
74785 Személykocsi 2. oszt. Bi 31, DRG, Ep. II     - AKCIÓS ÁR: 8.070Ft
74786 Személykocsi 2. oszt. Bip, DR, Ep. III     - AKCIÓS ÁR: 8.070Ft
74792 Poggyászkocsi DR, Ep. III     - AKCIÓS ÁR: 9.300Ft
74794 Személykocsi 2. oszt. Bdomsb 535, DB AG, Ep. V     - AKCIÓS ÁR: 11.480Ft
74798 Poggyászkocsi Pwi 31, DRG, Ep. II    - AKCIÓS ÁR: 7.390Ft
74804 Poggyászkocsi DB, Ep. III     - AKCIÓS ÁR: 7.390Ft
76515 Tartálykocsi „MOL" , GYSEV, Ep. VI     - AKCIÓS ÁR: 10.830Ft
76551 Nyitott teherkocsi O Halle DRG, Ep. II     - AKCIÓS ÁR: 5.420Ft
76552 Nyitott teherkocsi Eanos NACCO, Ep. VI     - AKCIÓS ÁR: 8.625Ft
76566 Fedett teherkocsi Kd , PKP, Ep. III     - AKCIÓS ÁR: 6.745Ft
76571 Fedett teherkocsi Gklm, DR, Ep. IV     - AKCIÓS ÁR: 4.930Ft
76572 Élőállat szállító kocsi Vh 23 , DR, Ep. III     - AKCIÓS ÁR: 7.200Ft
79001 Motorkocsi CvT 135 és mellékkocsi Cpostv-36, DRG, Ep. II     - AKCIÓS ÁR: 63.170Ft
79002 Motorkocsi VT 70.9 és mellékkocsi VB 140, DB, Ep. III     - AKCIÓS ÁR: 63.170Ft

Szólj hozzá!

Címkék: akció hot news tillig

Hogy jól induljon a hét - 2017.05.15.

2017.05.15. 03:00 HOttó

170515_377_k.jpg

A 377-es gőzös talán épp a festő műhelybe viszi a félkész (vagy felújítás alatt álló) Kz kocsikat... (jvnd fotó)

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

Modellbemutató - Tillig 15150 konténerszállító

2017.05.11. 17:38 HOttó

Ilyen gyorsan talán sosem lett még kész termék egy formaújdonságként beharangozott modellből a Tillignél. A január végi újdonság katalógusban láthattuk meg először, mára itt van a kész 15150 cikkszámú Sgmmns lapos kocsi a konténer rakományával. A "társa" a csőrakományos 15151 cikkszámú vagon szintén megjelent, mi most az előbbiről mutatunk néhány fotót.

ti-15150_b1.jpg

Szépen kidolgozott, egyszerű formavilágú modell, az ilyen kicsi felületeken a felrakható kiegészítők, fellépők és a tamponozott feliratok adják a látnivalót. Nincs ok a panaszra, sikerült szinte minden rendelkezésre álló helyet teleírni.

ti-15150_b2.jpg

A sárga kapaszkodó és az ezüst fellépő gyárilag felszerelt. A homlokfal kivehető, ahogy azt az Rgs kocsiknál már megszokhattuk.

ti-15150_b3.jpg

A rakományok helyén tartására a padló szintből kipattintható és hosszabb szárúra cserélhető gerendák szolgálnak.

ti-15150_b4.jpg

Egy zacskóban kapunk még kiegészítőket, rakoncákat, fékcsöveket és a már említett rakomány rögzítő gerendákat.

ti-15150_b5.jpg

Az új hullám szerinti üres belsejű, pillekönnyű konténer kerül a kocsira.

ti-15150_b6.jpg

Mire szolgálhatnak azok a kör alakú helyek a bliszteren? Csak nem valami tervezett modell miatt lett ilyen?

A modell súlya igen kicsi, 27 gramm (a NEM302 szerint 29,5 gramm az ajánlott), a forgóváz tartó fém öntvények nem sok vizet zavarnak eben. Aki játszani akar a modellel jól teszi, ha valahogy további súlyokat tesz a kocsira.

A kocsi ajánlott gyári ára 47,9EUR (azaz közel 15.000Ft), szerencsére idehaza már 13 ezer forintért is beszerezhető. Ez manapság nem mondható soknak egy új fejlesztésű modellért, főleg ha figyelembe vesszük, hogy milyen részletes, aprólékos, és sok kiegészítővel lehet azt feldobni.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság tillig

Hogy jól induljon a hét - 2017.05.08.

2017.05.08. 03:00 HOttó

170508_maestro_k.jpg

Névre szóló kocsi szétakasztó. :) Modultalálkozókon, egy-egy tolatós teher vagonjainak szétkapcsolásánál nagy hasznát vesszük a helyszínen üzemelő kávéautomatából elvehető keverő-pálcáknak. Ha ez nincs, akkor jönnek a további kreatív megoldások, például a közelmúltban lejárt, de a tárcában lapuló bankkártya felszeletelésével. 

Szólj hozzá!

Címkék: barkács hétfői kép

Legyen egyedi Tillig modelled!

2017.05.07. 19:55 HOttó

Új szolgáltatást indított el a Tillig. Egyedi, a vásárló által adott mintákat festenek egyes - meghatározott - modellekre, így egyedi vagy néhány darabos kiadásban jelenhetnek meg azok. Ajándékba, évfordulóra, szülinapra, akár céges, akár magán felhasználóknak. Jelenleg egy TT-s mozdony és három vagon, valamint kettő H0 vagon választható, a két oldalára akár eltérő mintázat is tamponoztatható. A minták tervezéséhez megadják mindegyik modellnél a forma és méret adatokat, a nyomtatandó grafikát nagy felbontásban, többféle fájlformátumban várják. A gyár vállalási határideje 30 nap, így aki időben kigondolja mit adjon ajándékba vasútmodell rajongó ismerősének, annak megvalósulhat a terve.

br285.jpg

A "saját modell" megrendelhető közvetlenül a gyártól, de akár segítünk is, közvetítünk a megrendelő és a Tillig között.

A részletek (angol és német nyelven) elolvashatók a gyár honlapján, vagy a letölthető pdf fájlban (klikk ide érte).

Szólj hozzá!

Címkék: tillig