vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (43) apmodely (9) arnold (25) asprojekt (5) auhagen (5) barkács (89) barkas (1) beckmann (13) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (37) digitális (3) digitalzentrale (2) es-pecky (6) farkas-transz (1) fischer-modell (4) fólió (1) framo (1) gabor (1) gützold (2) gysev (1) h0 (1) hädl (58) harrybarth (1) heki (1) heris (12) herpa (59) hétfői kép (378) hobbytrain (7) honlap (13) hot news (154) igra (7) kalomodell (6) karácsony (4) karsei (20) katalógus (21) keskeny nyomköz (1) kiállítás (41) kifutó modell (12) kres (25) kühn (51) lemke (2) lenz (8) loco (8) lorenz (8) ls models (2) marionzeller (1) máv (4) mehano (2) miniatur (4) modell (248) modelltec (2) modist (5) modmüller (2) modul (45) mtb (11) nagyvasút (6) noch (3) nohab (1) nyereményjáték (2) paksinuti (1) peho (1) peresvet (1) piko (104) pmt (15) preiser (3) programajánló (37) psk (13) revell (1) rietze (3) roco (67) schirmer (40) Sikulove (4) sonjaplastic (1) temofeszt 2014 (3) tillig (378) tillig club (26) tillig h0 (1) tomix (3) történelem (10) uhlenbrock (2) újdonság (354) újság (8) v&v (4) vasuttmodell (112) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (7) zeuke (1) zimo (2)

Figyelem!

Az oldalon és linkeken szereplő fotók kizárólag módosítás nélkül, a forrás feltüntetésével használhatóak fel!

Hogy jól induljon a hét - 2018.02.19.

2018.02.19. 03:00 HOttó

180217_ural_k.jpg

Sivatagi szolgálatra induló URAL-ok vagonírozása.

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép hädl

Fa keresztaljas töltéses sínek

2018.02.18. 10:59 HOttó

A 2014-es őszi újdonságok között jelentette be a Tillig, hogy megújítja a töltéses (vagy ágyazatos, kinek melyik tetszik jobban) sín kínálatot, barna keresztaljas változatokat is fog kiadni. Nem is foglalkoztunk túlzottan a dologgal, mivel H0m vágányként hirdette a módosított terméket, a felpörgetett keskeny nyomközű kínálathoz. Aztán jobban beleásva magunkat a témába kiderült, hogy a változtatás valóban csak a talpfákat érinti, a vágánymezők változatlanok hagyása mellett. Így a keskeny nyomközű töltéses H0m vágányzat és a TT töltéses vágányzat 100%-ban kompatibilis egymással.

barna_tolteses_1.jpg

Aki feldobná kissé meglévő ágyazatos pályáját, az beilleszthet néhány régi, "fa aljas" vágánymezőt is. Ráadásul ezúttal az újítás nem növelte az újdonság árát, a szürke-beton és a barna-fa aljas sinek azonos áron kaphatók.

barna_tolteses_2.jpg

Klikk ide az ágyazatos sínekért!

Szólj hozzá!

Címkék: tillig

Savballon - nélküli - kocsi

2018.02.17. 13:48 HOttó

A tavalyi gödöllői kiállításon szinte minden látogató spájzolt pár Viessmann zacskós "modellt", én is. Otthon aztán megnéztem jobban, mire adtam ki a pénzem, milyen modellek építhetők meg az elemekből, és megrendeltem a Tilligtől a hiányzó alkatrészeket. Így jutottam hozzá féláron a 01741-es szett egyik kocsijához. Persze akadt a zacskóban olyan modell is, amit túl költséges lett volna összerakni, ezért valami másra, kicsit máshogy kellett használjam.

Találtam egy 17440 cikkszámú savballonos kocsi felépítményt (tampon hibás az egyik táblán) és egy hozzá passzoló fékbódét a csomagban. Aztán kezembe került egy alváz, ami ugyan nem a kocsihoz való - a feliratai alapján -, de formára stimmel. Így már "csak" pár dolog kell, hogy összeálljon egy savballon nélküli kocsi. Merthogy épp levették, mossák őket. :)

pic_1.jpg

A ballonok 12db kis stiften ülnek, pontosabban ülnének. Ezeket levágtam, a keletkező résbe súlyt tettem, majd egy lejárt bankkártyából kivágtam egy padozatnak valót. A kártyáról le kell húzni a fóliát, hogy lehessen festeni és ragasztani. Párhuzamosan bekarcolgattam egy sniccerrel, merthogy deszkázott a padló, majd feketére festettem (ez volt).

pic_2.jpg
pic_3.jpg

Korábbi barkácsolások maradékai között találtam egy létrát is, szerintem még BTTB V36-é lehetett, ez is hozzápasszítható volt a kocsihoz.

Ezután már csak egy start kivitelű Es kocsira volt szükségem, hogy legyen kerékpár hozzá és perselyt kapjanak a kerekek, meg kinematikát kapjon a kocsi. Ja, és kellett egy készlet féktuskó is.

savas_2.jpg

Íme a végeredmény.

savas_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: barkács tillig

Erlebnis Modellbahn Dresden, 2018

2018.02.13. 11:45 HOttó

Modellezőtársaink, és elsősorban a TT méretarány kedvelőinek szeretnénk ezúton ismét egy érdekes kiállításhoz rövid, képes „étvágycsinálót” adni.

A pirnai modellezőklub által évente, februárban megrendezésre kerülő rendezvényt kicsit a hazai Temofeszthez lehetne hasonlítani. Az egy nagy és egy közepes pavilonban, valamint számos kisebb kiállítótérben megrendezett esemény csak a vasútmodellezésről szól. Szászországban pedig – ha nem is kizárólag – de meghatározó jelleggel a TT  méretről. Egy héttel Nürnberg után, a TILLIG-en kívül (és az őszi lipcsei kiállítás mellett) itt képviselteti magát a kisebb modell és kiegészítő gyártó cégek színe-java.

A TILLIG standján – a Nürnbergben már bemutatottakon túl – magyar vonatkozású újdonság volt a GySEV Raabercity készlet „muster” változata.

2-01.jpg

Más nagyobb gyártó – mint például a ROCO két évvel ezelőtt – ezúttal nem volt jelen. Leszámítva persze az Uhlenbrockot, amely újra a TILLIG standján mutatta be elektronikai termékeit. Szintén érdemes kiemelni a KRES modellcéget, ami teljes TT-s szortimentjét felvonultatta.

A Fisher-modell cégvezetője büszkén mutatta be, hogy az átvett Gützold cég milyen átdolgozott (és elektronikailag fejlesztett) modelljeire számíthatnak az érdeklődők.

2-02.jpg

TT méretben először a BR37-es és a BR65-ös modellt adják újra ki, előbbi vélhetően már az év második felében kapható lesz – sajnos immár bőven 300 EUR feletti áron. Az Re4/4 villanymozdony-projekt emiatt is további késedelmet szenved, még legalább egy évet, de inkább többet kell rá várni.

Ausztriából az osztrák és német villamosok H0 méretben hatalmas választékban kellették magukat a a Ferrotrain és társult cégei standján. 

2-03.jpg

A teljesség igénye nélkül a jelenlévők között találhattuk még a Beckmann modellt, a tolópadjáról és modulelemeiről ismert rbs-modellbau-t, az elsősorban digitális kuplungjairól híres sd-modellt, akiktől – főleg ZIMO – hangdekóderek is beszerezhetők. Régi és állandó kiállítók a Hädl, a Karsei, a TT-Modell, a TT-Club. Modelljeivel az exkluzív kategóriába tartozik a stromlinie.de.

A fentieken kívül is számos lézervágott és elektronikai terméket áruló kisebb cég volt jelen, hogy az egy „óriási” és több apró modellboltról ne is beszéljünk. Hatalmas választékban találhattak az érdeklődők modellező szerszámokat, más modellezési kiegészítőket is.

Egyedi gyártója a TT méretaránynak Matthias Kehrer, akinek kézi modelljei a német vasúti történet majd valamennyi korszakát képviselik. Elsősorban hiánymodellek – a mozdonyok esetében minőségi saját hajtással –, amelyek kicsit kifinomultabb kidolgozással és pontosabb ragasztással sokkal igényesebb termékek lehetnének. Ennek hiányában szerencse kérdése, hogy egy-egy megrendelt modell végül mennyire szerez örömet a megrendelő(k)nek. 

A kiállított terepasztalok közül néhány ínyencség:

  • a „Tramstraat” villamosüzem modellje, az eredeti részletes leképezése,

  • egy fantasztikus N-es modulrendszer, aminek csúcspontja a vasúti kompot is üzemeltető kikötő, de számos egyéb remekbe szabott modul is tartozott hozzá (pl. a zsilipes részlet),

  • egy francia kisvasúti asztal.

Utóbbi kettőről (és pár más érdekességről) egészen rendkívüli képek is találhatók a TT-Board német oldal vonatkozó fórumán, itt: https://www.tt-board.de/forum/threads/erlebnis-modellbahnmesse-dresden-2018.53201/page-4 (a képeket csak regisztrált tagok láthatják, belépés után)

Visszatérő kiállítási elemként az amerikai 0 nyomtávú modulrendszert is megcsodálhatták a látogatók, de a már fent említett különleges asztalok mellet a legnagyobb érdeklődés a H0-ás norvég asztalt, valamint a vízvételes H0 megoldást övezte.

Nagyobb TT-s asztalként idén – Drezdában először – a hamburgiak jelentkeztek egy kidolgozott, nagy modulrendszerrel. ROCO Z21-es központ mellett Wlan-os Multimaus-okkal irányították a forgalmat, ez a „modern lazaság” egy kis figyelmetlenséggel párosulva (távolból vezetve és mással beszélgetve) sajnos néhány karambolt is okozott.

Szintén TT méretben állította ki a MEC Oranienburg a még bőven építés alatt álló, ám impozáns „Hoppenstedt” asztalát.

4-06.jpg

Méltán számított komoly érdeklődésre a „DDR - BRD” asztal is. Ez az egykori NDK és Nyugat-Németország egy határszakaszát mutatja be – szép részletekben is gazdagon –, egy keleti és egy „ellenoldali” állomással.

Fentieken túl is több más – elsősorban N vagy H0 méretű –, moduláris vagy hagyományos asztalt állítottak még ki.

A gyerekek és sok felnőtt kedvence minden évben a kisebb teremben berendezett minivasúti kiállítás és vonatozási lehetőség.

6-01.jpg

A kiállítás népszerűségét jellemzi, hogy a rendezvény 3 nap alatt a Temofeszt látogatottságának a dupláját éri el, és több játszótér és „modellező/makettező” tanítási program várja a gyerekes családokat. Fontos, hogy a belépő ára sem több, mint egy hazai eseményé, viszont 8-10 kulturált, olcsóbb vagy kicsit igényesebb vendéglátó-létesítmény várja egész nap az éhes-szomjas látogatókat.

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás

Hogy jól induljon a hét - 2018.02.12.

2018.02.12. 03:00 HOttó

180212_lada_niva_k.jpg

Olyan terep nincs, amit egy Lada Niva nem küzd le.

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép hädl

Horpadtka születése

2018.02.07. 20:54 HOttó

Évekkel ezelőtt, egy lengyel weboldalon találtam egy horpadt oldalú Eas kocsiról képet, amit rézből készítettek, természetesen TT-ben. Régóta szemeztem vele, próbáltam is lengyel modulosokon keresztül beszerezni a kocsiból, de nem sikerült. Kapóra jött a Viessmann sérült, hiányos, MEO-n megbukott vagon elemeket tartalmazó zacskós csomagja. Gödöllőn találtam rá a megfelelő donorra Horpadtkához. Hiányosak voltak az ajtói, de meg volt minden fontos (és aránylag drága) alkatrésze, a kinematika-forgózsámoly tartó öntvénye, a kinematika alkatrészeivel. Igazából két kuplung, két forgózsámoly, 4 kerék és egy pár ajtó kellett volna csak a  felélesztéséhez, de nekem más kellett.

1_alap.jpg

A Digitalzentrale készít horpadt Es kocsihoz való maratott lemezeket, ehhez hasonlóan terveztem megcsinálni a horpadt oldalakat a négy tengelyes nyitott kocsira. Szintén ők árulnak többféle maratott Eas ajtó kitet. Rendeltem hát az ajtó építőkészletből, ezzel a hiányos ajtókat is tudtam pótolni, sőt, a gyárihoz képest eltérő kivitelűeket kaphat a vagonom. Lemértem az oldalfali bordák közötti területeket és Jakó Attilával marattattam közéjük passzoló lemezeket.

A kis Es kocsihoz kínált DZ szettel analóg módon, a horpadásokat én készítettem. Ráfektettem egy közepesen kemény alapra, egy darab parafára és/vagy egy fenyő lapra a kivágott és sorjázott lapokat és egy tompa hegyű akármivel megnyomorgattam. Kisebb-nagyobb mélyedéseket készítettem, mint ahogy rakodásnál nyomódhat be (ki) az igazi kocsik oldala, majd a helyükre ragasztottam a réz lemezeket.

2_oldalfalak.jpg

A bárca tartót le kellett csiszoljam, mert az fröccsöntött része a kocsiszekrénynek, de a DZ ajtó készletben vannak ehhez hasonló, áttört fellépők, ezek lettek az új bárcatartók.

3_ajtos.jpg

Ezután már csak matricát kellett tervezni és nyomtattatni, és festés után már meg is kaphatta a maga feliratait a vagon.

4_kesz.jpg

A forgózsámolyok és kuplungok felrakásával el is készült Horpadtka.

Legközelebb, ha még készítek ehhez hasonló kocsit, még jobban megnyomorgatom a lemezeket felragasztás előtt, hogy a bordák közötti rész egésze kipúposodjon, ahogy a gyakran túlpakolt kocsikon látszik. Sőt, ha még szakadtabb kinézetet kap egy kocsi, akkor el lehet pár órát tölteni rozsdásítással, koszolással is...

Szólj hozzá!

Címkék: barkács tillig digitalzentrale

Hogy jól induljon a hét - 2018.02.05.

2018.02.05. 03:00 HOttó

180205_autotelep_k.jpg

Valahol a 90-es évek legelején, egy autótelepen. Az "autóstáskás" úr vajon melyik kocsit választja?

Szólj hozzá!

Címkék: herpa hétfői kép v&v

Januárban megjelent TT modellek

2018.02.02. 10:22 HOttó

A január mindig döglött hónap a modell újdonságok terén. Az európaiak a hónap elején kiheverik a karácsonyi (szilveszteri) fáradalmakat és készülnek, hogy kiadják az újdonság katalógusokat, a kínaiak ünneplik a holdújévet, szóval senki nem dolgozik. De mégis, Sebnitzben keményen nekiálltak az évnek, az újdonságkatalógussal egy időben közel 30 újdonság már meg is jelent.

Roco
37642 - Nyitott teherkocsi (Eanos), RCA/ÖBB Ep. VI.
37644 - Nyitott teherkocsi szett (Eanos), CD-Cargo Ep. VI.

Tillig
01751 - Személyvonat szett T3 (BR89) gőzmozdony és 4db személykocsi, DRG Ep. II.
02754 - Dízelmozdony T488 Kocur, DB-Schenker Rail Polska Ep. VI.
02860 - Motorkocsi BR 185, DR Ep. IV.
04242 - Gőzmozdony T3, KPEV Ep. I.
13303 - Vezérlőkocsi BR 195, DR Ep. IV.
2018-as újdonságok:
01791 - Güterwagenset „Erzzug 2“ der DRG, bestehend aus zwei Selbstentladewagen OOt Saarbrücken, Ep. II

13162 - Személykocsi 2. osztály, DR Ep. III.
13163 - Személykocsi 2. osztály, DR Ep. III.
15009 - Gáz szállító tartálykocsi „RUHR-STICKSTOFF“, DB Ep. III.
15010 - Gáz szállító tartálykocsi Ra „PROPAN-PROPYLEN“, ČSD Ep. IV.
15011 - Gáz szállító tartálykocsi „Kosangas“, DSB  Ep. IV.
15035 - Gáz szállító tartálykocsi Zaggks, VTG / SKW Piesteritz Ep. VI.

ti-15037.jpg
15037 - Gáz szállító tartálykocsi Zags,  ERMEWA (NL) Ep. VI.
15176 - Önürítős teherkocsi, DB Ep. IV.
15749 - Eltolható ponyvás kocsi Rils, ZSSK Cargo Ep. VI.
15811 - Eltolható oldalú teherkocsi Habbins, Rail Cargo Wagon  Ep. VI.
15838 - Eltolható oldalú teherkocsi Habiins, Nordwaggon Ep. VI.
16685 - Személykocsi 1. osztály Aee, Y/B 70 típus, ČD Ep. VI.
16686 - Személykocsi 2. osztály Aee, Y/B 70 típus, ČD, Ep. VI.
16687 - Személykocsi 2. osztály Aee, Y/B 70 típus, ČD, Ep. VI., 2. pályaszám
16735 - Hálókocsi WLAB, Y típus, DR Ep. IV.
16736 - Hálókocsi WLAB, Y típus, CFR Ep. VI.
17358 - Fedett teherkocsi Gm, K.Sächs.Sts.E.B. Ep. I,
17359 - Hőszigetelt fedett kocsi G, K.P.E.V. Ep. I,

ti-17360.jpg
17360 - Hőszigetelt fedett kocsi Gkn, Berlin „Seefische“, DRG Ep. II.
17361 - Hőszigetelt fedett kocsi Tkw 01, DB Ep. III.
17365 - Hűtőkocsi „Säuglings-Fürsorge Berlin“,  K.P.E.V. Ep. I. - formaújdonság
17366 - Hűtőkocsi „Mahn & Ohlerich Rostock“, M.F.F.E. Ep. I. - formaújdonság

ti-17367.jpg
17367 - Hűtőkocsi „Brauerei Reitter Lörrach“, Bad.St.B. Ep. I. - formaújdonság

ti-17371.jpg
17371 - Hűtőkocsi „Kaiser Friedrich Quelle“, DRG Ep. II. - formaújdonság
17372 - Hűtőkocsi T, DR, Ep. III. - formaújdonság
17374 - Hűtőkocsi „Drentsche Boterverkoop Vereeniging“, NS Ep. II. - formaújdonság
95605 - Személykocsi 1. osztály, Age, DR Ep. IV.
95615 - Személykocsi 2. osztály, Bge, DR Ep. IV.

KRES
1961 - Poggyászkocsi emeletes személyvonatba, psz. 152-004, DR Ep. III.

Herpa
066198-03 Framo ponyvás teherautó, vörös fülkével

 

Szólj hozzá!

Címkék: herpa roco tillig kres

Nürnbergből jelentjük

2018.02.02. 09:20 HOttó

Kiküldött munkatársunk (na jó, önként ment) elárasztott bennünket a nürnbergi játékvásáron készült fotókkal és némi szöveges információt is kaptunk. Első blikkre nem a legemlékezetesebb kiállítás lesz ez a mostani. Laposak, unalmasak a témák, a puskaport már nagy részben ellőtték a gyártók korábban.

nurnberg_1.jpg

Talán a legjobban várt újdonság a Tillig Krokodilja. A tavaly bejelentett 3. korszakos osztrák gép zöld, az idei újdonságlapban talált 4. korszakos narancs festésű lesz.

nurnberg_2.jpg

A gáztartály kocsik idei újdonságok olyannyira, hogy már meg is jelentek.

nurnberg_3.jpg

Az első fotó talán "rolldach" kocsi tetejéről.

nurnberg_4.jpg

nurnberg_5.jpg

Talán a legizgalmasabb modellek az Igra vitrinjeiben szerepelnek idén.

nurnberg_6.jpg

A Hobbytrain ezúttal is telepakolta a vitrint TT-s Blue Tigerekkel, csak a boltokba nem jutnak el az évek óta kiállított festési variációk.

nurnberg_7.jpg

A Kühnnél az évek során lassan-lassan készülő mozdonyokból egész szép csokor gyűlt össze. Idén új kitérőkkel bővül a vágányzati kínálatuk.

nurnberg_8.jpg

A Roco vitrinje sem nélkülözi a TT-t, a főszerepben az új fejlesztésű Eas kocsi család tagjai.

nurnberg_9.jpg

Az Arnold standján ismét látható a Coca-Cola reklám festéses emeletes szerelvény, állítólag március végéig kihozzák...

Ennyit röviden az idei Spielwarenmeséről, persze ha újabb információk, részletek, újdonságok derülnek ki, azokat rögtön közzétesszük. 

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás újdonság

Vasútmodell újdonságok 2018. - 5. rész

2018.01.31. 14:47 HOttó

Ma startol a Spielwarenmesse Nürnbergben, ez az a nap minden évben, amikor az utolsó gyártók is publikálják az éves újdonságkatalógusaikat.

PMT: Nincs jó hírünk TT fronton. Az idei évben sem kecsegtet bennünket Herr Hammer cége semmi új TT modellel, úgy látszik a keskeny nyomközű H0 téma jobban fekszik nekik. Kár, pedig nagyon sokan szeretjük a rövidke teherkocsijaikat, vagy épp az Eas család darabjait, elférne még minden gyűjteményben néhány ezek közül. 
Akit érdekelnek az újdonságaik, az ide klikkelve letöltheti weblapjukról a prospektust.

ku-33380.jpg

Kühn: Hagyományosan ők adják ki utolsóként a katalógusukat a TT gyártók közül. Hogy ez valamiféle babona, vagy csak egyszerűen a tőlük megszokott csúszás miatt van, azt nem tudni. Amit tudunk, az viszont több érdekességet is rejt. Több változat rajza is látható a katalógusban az Uerdingen típusú 4 tengelyes tartálykocsinak, ezekből továbbra is 2-2 darabos mini szettekben gondolkodnak. Szintén formaújdonság a Búvár prototípus gépeinek modellje. Nem sok az eltérés a szériához képest, de van egy-két bordázat nélküli oldal elem, vagy más formájú szellőző, üzemanyag tartály és kipufogó. Fő a változatosság! Az előzőkön kívül több Traxx villany és RS1 motorkocsi festés is újdonságként került a kiadványba, több, már évek óta "new" jelöléssel ellátott modell közé.
Bővül a vágányanyaguk is 1-1 jobbos és balos egyenes kitérővel. Az új az előzőhöz képest jóval hosszabb, kisebb kitérési szögű modell. Érdekes, hogy fokozatosan, kis lépésekkel bővül a vágány család, holott egy intenzív bővülés sokkal nagyobb sikerrel kecsegtethetne, mivel sokan pont a geometria szűkössége miatt nem választják terepasztalukhoz az ő vágányzatukat.
A Kühn Modell & Digital katalógusa letölthető webshopunkból (23MB, pdf), klikk ide!

le-21101.jpg

Lenz: A digitális vasútmodellezés úttörője az elmúlt években nagy erőkkel a Spur 0 piacra koncentrál. Idén fordítókorongot, vasúti darut, több új teherkocsit és porosz személykocsit is kínál a méret kedvelőinek. A TT-sek a felújított LZV200 booster + központnak és a teljesen új fejlesztésű LH101 kézivezérlőnek örülhetnek majd. Az LH101 kijelzője beszédesebb lesz az elődjénél, gyorsabban válthatunk majd a funkciók között, és úgy egyáltalán, kényelmesebben kezelhető vezérlő lesz. No majd meglátjuk...
Többet tudnál meg az LH101-ről? Klikk ide a mini prospektusért.

Preiser: Mi kell még a terepasztalokra? Hát figurák! A Preiser is kiadott egy 12 oldalas katalógust, s aki alaposan figyel, miközben lapozgatja, az három (igen 3!) TT-s csomagra is felfigyelhet. A tematikus embercsoportok falusi utcára (75056 An der Dorfstraße), városi utcára (75058 Straßenszenen DDR) és úttörő táborba (75057 FDJ, Junge Pioniere) tehetők ezúttal. Végre nem csak várakozó utazók és ülő figurák... :)
Az ő katalógusuk is megtalálható a gyártói honlapon, klikk ide.

Szólj hozzá!

Címkék: preiser kühn lenz pmt

Vasútmodell újdonságok 2018. - 4. rész

2018.01.30. 11:41 HOttó

A korábban nem tárgyalt gyártók is sorra jönnek ki az idei újdonságlapokkal, így tettek alábbi összefoglalónk szereplői is.

Busch: Ismét érkeznek tőlük a megszokott és formaúj teherkocsik is TT-ben. Ezúttal egy-egy típust több pályaszámon adnak ki a dozátoros kocsikból, és kiszakadnak kissé a DR világból a Wiebe festésű kocsikkal. Sajnos a tartálykocsijaikból és a konténeresekből nem lesz új, nagy szériás kiadás (csak exclusive vasuTTmodelles az utóbbiból), de a portartályos és 6 tengelyes kocsik változatai mellé érkezik a két formaújdonság modell, egy megváltozott tartályos meszes és egy átdolgozott MCi személykocsi. Közúti fronton is lesznek újítások, bár megmaradnak a mezőgazdaság környezetében. A ZT300-as traktor kap hóekét és homokszórót, vas kerekeket és érkezik belőle egy kétéltű "sínkerekes" változat is. Teljesen új modellek a Lanz Bulldog két változata és egy cséplőgép, mindhárom a mezőgazdaság gépesítésének hőskorából.
A Busch katalógus 3 oldalnyi TT-s része letölthető a webshopunkból, a teljes katalógus a gyári honlapról szerezhető meg, 18MB, PDF fájl.

bu-31407.jpg

Hädl Manufaktur: A Hädl februári újdonságiról küldte meg részünkre újdonság lapját. A fő helyen az első személykocsijuk, egy MCi szükség-személykocsi (amit teherkocsiból alakítottak át) szerepel, természetesen DR festésben. Tehervagonok terén 5 újdonsággal találkozhatunk tőlük, a legérdekesebb talán az a darab, ami egy lenyitott, alacsony oldalú kocsit modellez. Persze a valóban nyitható ajtós fedett kocsik sem rosszak, a csapatszállítóba kályha is kerül. A tőlük leginkább megszokott, 3. és 4. korszakos NDK vasúti festésben érkeznek a modellek.
A Hädl februári újdonságlap webshopunkból letölthető.

Herpa: Az "autógyárból" a legfrissebb katalógus, a május-júniusi jelent meg hétfőn, amiben ismét cseppentenek valami apróságot TT-ben. A közelmúltban megjelent konténerszállító kamionjaikhoz kínálnak kiegészítő konténercsomagot. Egyet, 3 féle konténerrel. Sovány, de legalább van (lesz).

Szólj hozzá!

Címkék: herpa busch hädl

A vasuTTmodell 2018-as újdonságai

2018.01.29. 10:43 HOttó

Megjelent a vasuTTmodell 2018-as katalógusa!
 
Már letölthető webshopunkból a 2018-as újdonságokat is tartalmazó pdf, a vasuTTmodell idei újdonságaival és a szokásos módon, a korábbi modellek gyűjteményével. Az idén is próbálunk új vizekre evezni, ezúttal a Busch készít nekünk konténer szállító teherkocsikat (3 pályaszámot), de folytatjuk jó együttműködésünket a Hädl Manufakturral is.
busch-blog.jpg
A Busch modellek - várhatóan - már februárban megjelennek!
A katalógusban szereplő újdonságok mindegyike előrendelhető e-mailben, mivel a gyártói kapacitásokat előre le kellett kötni, így egy-egy modell elkészültéig akár az is előfordulhat, hogy már elfogynak.
További újdonságokat is tervezünk az idei évre, de sajnos még nem sikerült minden gyártóval fixáljuk a modellek tervét, megjelenési ütemezését. Amint konkrétumokkal tudunk szolgálni, megosztjuk az információkat a szokásos felületeken.
A tavalyi elmaradásunkat, a PMT csapófedeles kocsi készletet igyekszünk pótolni, de a gyártó leterheltsége okán még nem tudjuk, mikor készülhetnek el a modellek.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság vasuttmodell

Hogy jól induljon a hét - 2018.01.29.

2018.01.29. 03:00 HOttó

180129_nehezolaj_k.jpg

A tolatószolgálat épp egy nehézolajos tartálykocsit állít az ipari csonkára

Szólj hozzá!

Címkék: piko tillig hétfői kép

Tillig TT újdonságok 2018 - a magánvasutak és a "külföldiek"

2018.01.26. 10:26 HOttó

Könnyű vagy nehéz egy modellgyártó dolga manapság? Jó, hogy ilyen sok félék és ilyen gyorsan változnak a vasút társaságok? Lesz elég érdeklődő egy-egy magáncég mozdonyára vagy kocsijára? Vagy a színkavalkád növeli az eladásokat? A válaszokat nem találjuk ki, csak ámulunk a rengeteg magánvasúti Kocúron és egyéb mozdonyon, tartály és egyéb teherkocsin. Persze ez a mostani vasúti tarkaság biztosan megdobbantja a napjaink vasútját modellezők szívét, ha a "délután a körvasúton látott tartálykocsi" , mint a 18502 cikkszámú RTI Railtrans tanker, vagy a "csepeli szabadkikötőnél látott  ponyvás kocsi", mint a 15749 cikkszámú ZSSK Cargo teher bekerülnek a katalógusba.

ti-18502.jpg

Minden hagyományos TT piac, a cseh, szlovák, lengyel és magyar is kap az idén jó pár újdonságot, sok oldalon keresztül lapozhatjuk az ide szánt modelleket. Itt is dominálnak az elmúlt pár év fejlesztései, porosz eredetű személyek, fékbódés fedett kocsik, gáz szállítók, de akadnak "régi" alapokra kerülő átfestések is. Az szinte biztos, hogy ezúttal nincs oka a panaszra a hagyományos TT piacoknak, és érthető a tavalyi nagyszámú modell kifuttatás is.

ti-15749.jpg

Több európai ország vasútja is képviseltetve van 1-2 modellel, ahogy az lenni szokott a Tillignél. Hogy kinek szánják a holland, luxemburgi, dán modelleket azt sejtjük, de számunkra örömteli a "keleti" nyitás, a román, horvát modellek eredetijei megfordulnak/tak hazánkban is.  Érdekes, hogy a pár éve túl kevés előrendelést kapott, egyszeri kiadásnak tervezett AdriaTrans mozdony után a Szlovén vasút Taurusa normál kiadásban fog megjelenni.

ti-04969.jpg

A BR89-ből kissé alul-kalkulálták magukat Sebnitzben, folyamatosan nem szállítható a státuszuk, pedig időről időre jelenik meg közülük egy-egy festés. Talán ezért is került a mostani újdonságok közé csak az osztrák verzió (mondjuk az is érdekes, hogy a hozzárendelt képen, a mozdonysátron szovjet jelzés olvasható). A másik alpesi ország, Svájc is örülhet néhány újdonságnak, a TT náluk kifejezetten felfutóban van.

ti-04245.jpg

Összességében az elmúlt évek egyik legjobb újdonság-katalógusa ez a mostani - legalábbis szerintünk. Jól fordult a gyártó az újabb fejlesztésű modellek felé, az elavultabb konstrukciók kissé háttérbe szorulnak. Kellően változatos, számos témát és területet érintő modelleket sikerült összeállítani ezen a 84 oldalon. Sűrű TT-s év elé nézünk...

Van aki még nem töltötte le a pdf-et? Klikk ide!

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság tillig

Tillig TT újdonságok 2018 - a német vonal

2018.01.26. 09:54 HOttó

Átlapoztuk még egyszer a TT újdonságokat (meg még egyszer), így most a normál kiadású modellekből szemezgetünk. 

ti-83790.jpg

Kissé furcsának tűnt, hogy a katalógus első oldalain nem egy formaúj vagy felújított mozdonyt találtunk, hanem a töltéses sínrendszerhez készülő angolváltót (beton és fa keresztaljakkal is) és a felújított, fémszíves, modellsínes íves váltót. Mindkettő időszerű volt, de bennünket sokkal jobban érdekeltek a Krokodilok és a Vectronok! De míg eljutunk hozzájuk, lapozzuk át azt a 8 oldalt ahol az 1 és 2. korszakos modellek kaptak helyet. 

ti-95856.jpg

Ezen oldalakon szinte az összes modell az elmúlt évek fejlesztése, régieket már alig találunk. Fékbódés fedett és hűtőkocsik (rengeteg korabeli werbewagen), fékbódés szegecselt tartályok, tavalyi forma újdonság porosz kocsik és a felújított eilzug kocsik jönnek itt szembe velünk.

ti-03030.jpg

A DR korszakot a BR 50.40-es sorozatú "Neubau" gőzmozdony nyitja, amiket az 50-es évek második felében gyártottak, összesen 88 darabot. Majd a következő 4 oldalon a 3. korszak szintén új fejlesztésű személy és teher kocsi modelljeit láthatjuk.

ti-13874.jpg

A DR 4. korszakban ismét lesz S-Bahn Leipzig, Mitropa háló, Reko kocsi festések és ne felejtsük a kelet németek kultikus szalon kocsijait sem. Ebben az érában alig jelenik meg új teherkocsi, egy fedett Oppelni és egy tartály szett védik a teherszállítás becsületét.

ti-15720.jpg

A DB szekcióra is igaz minden amit korábban írtam, az elmúlt évek újabb fejlesztései kapnak új gúnyát, aztán a 27. oldalon feltűnik egy Krokodil! Sajnos csak egy rajz, nehéz elképzelni, hogy a 2. negyedévben ebből kézzel fogható mozdony lesz. Még pár oldal és egy formaújdonság személykocsi tűnik fel, ami a DB NachtZug kötelékében szolgál, vörös-szürke festésben. A következő oldalon egy formavariáns nyitott kocsira figyelhetünk fel és egy teljesen új fejlesztésű eltolható oldalú kocsi-párra. Tovább csepegtetik nekünk a nyújtott, magasított oldalú, emelt homlokú és rolós fedésű Eas kocsi család darabjait. A foltos festés egész jól mutat a katalógusban, reméljük élőben is ilyen élethű lesz.

A 38. oldalig kell előre lapozni, hogy szembe jöjjön az első Vectron, a Captrain színeiben, később pedig a DB Schenker Rail Polska, a RegioJet festésében is feltűnik. Nem rossz kezdet, persze egy ELL festést még szívesen láttunk volna, abból lehetne GYSEV-esíteni, de ne legyünk telhetetlenek, akár a GYSEV-Cargo masinája is pózolhatna itt.

A teljes TT katalógus letölthető innen.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság tillig

Tillig TT újdonságok, 2018-as egyszeri kiadások

2018.01.26. 09:00 HOttó

Korábban már említettük, a Kárpát vasút Nohabját az idei egyszeri modellek között, de a többi is megér egy-két szót. 

ti-04968.jpg

Tavaly sok vihart kavart a "kamu Railjet", de talán a gyárat is meglepte az a mértékű érdeklődés, ami a szettet kísérte. Hamar érkezett is az infó, hogy idén ismét lesz hozzá való mozdony is. És valóban, itt feszít a katalógusban a Taurus és még két személykocsi az osztrák vasút üdvöskéjéhez.

ti-01456.jpg

Az éves vonatszett ezúttal egy 2. korszakos, több vasúttársaság kocsijaiból kiállított tehervonat lesz, amit egy DRG BR56 vontat. Szép, érdekes, változatos vonat - és rengeteg további kocsival egészíthető ki, akár az idei újdonságok közül, vagy a korábbi kiadásokból.

A vörös keresztes kórházvonat is néhány évente visszatérő téma, ezúttal az új fejlesztésű 3 tengelyes porosz kocsik, s a fékbódés hűtő és fedett kocsikból álló szerelvénynek örülhetünk. De további vagonszettek is érkeznek, DR-es barnaszén szettből már a 3., két féle Vindobona expressz kocsi szett, Apfelpfeil kocsik, TEE, VVO emeletes, Locomore személykocsik és idén is lesz ICE. Formaújdonság kocsikkal érkezik a DB CityNightLine szerelvénybe két fekvőfoteles kocsi. 

ti-01786.jpg

Több kiegészítő kocsi is érkezik korábbi szettekhez, vagy megjelent modellekhez. Lesz ismét Bahntouristik (az az érdekes szín-átmenetes festés), Rheingold, Karwendel kocsi, de kiegészítő tartályt is be lehet gyűjteni a tavalyi VEB EVW Schwedt tartályvonathoz.

Az egyszeri mozdonyok között több reklám festéses, Captrain, Zementaxi és múzeumi E44, BR220 kerülhet a gyűjteményekbe. A tavaly megjelent Mattra sínszetthez egy torzó dízel is beszerezhető lesz - freelance-hez freelance-t elven.

Ami még érdekes az a hátlap. Újabban kapunk egy kis kitekintést a következő évre is, korábban a Vectron, előtte a Kocúr csírái lettek így elültetve. Most az 50 éve megjelent poggyász-posta kocsi felújított verziójával kecsegtetnek, és az eddig csak kisszériában elérhető 3 tengelyes "modwagen"-ekkel.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság tillig

Tillig H0 újdonságok 2018

2018.01.26. 08:35 HOttó

A Tillig egyre inkább be akar lépni a H0 piacra is, ez látható az elmúlt évek vásárlásain és fejlesztésein. A keskeny nyomközű téma is egyre szélesedik, évről évre formaújdonságokkal. Nézzük az idei felhozatalt!

ti-72012.jpg

H0-ban eddig nem volt gőzmozdonya a Tillignek, a korábbi Sulzer kifuttatása után még mozdonyuk sem. S bár a vagonok terén szépen fejlődtek, ideje volt egy vontatójárművet is felvenni a palettára. A BR92  jó választás lehet, van benne tapasztalatuk a TT előd nyomán (elsősorban kereskedelmire gondolok), és bár bonyolult technika egy gőzös, a keskeny nyomközű 99-esek technikailag is megalapozzák a nyitást. Rögtön 3 festést ígérnek a kis tolatóból, a jövőre tartogatva a DR-es verziókat.

ti-74917.jpg

Ismét lesznek vékony csíkos MÁV Y kocsik. Amire TT-ben csak várunk évek óta, azt H0-ban már másodszor dobják piacra. Felfrissítik az Y kocsik formavilágát, az új formák több CSD és DR kocsi formában mutatkoznak be. DB vonalon számos menta festésű személykocsi kerül a boltokba, és tovább formálódik a szalonkocsi projekt is.

ti-70041.jpg

Itt is találunk kiegészítő kocsikat és szetteket további modellekhez, például a BDZ Maschinenkühlwagen (imádom ezt az elnevezést :)) szetthez.

Persze a 24 oldalas katalógus további, elsősorban festésében új modellt is rejteget, ide kattintva a teljes kínálat megnézhető.

A keskeny nyomköz idén is külön katalógust kapott, ezúttal 8 oldalast. Csak néhány oldal, de annál nagyobb dobás, szinte csak formaújdonság vagy formavariáns modell került bele.  A VT133-as motorvonat H0m és H0e nyomtávra is elkészül, összesen 3 feliratozási variációban. Formaúj fedett teherkocsik is bekerülnek a kínálatba és a HSB 99 4101-es gőzöse is kissé eltér a korábbi modelltől.

A kisvasúti katalógus is letölthető webshopunkból, klikk ide.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság keskeny nyomköz tillig tillig h0

Tillig TT újdonságok 2018 - érkezik a "kárpótlásunk"?

2018.01.26. 08:00 HOttó

Átfutottuk a ma reggel megjelent Tillig TT 2018-as újdonság katalógust, és miután megállapítottuk, hogy kárpótolnak ("kárpátolnak" :D) bennünket a tavalyi magyar vonatkozású modelleket ért megszüntetések kapcsán, gyorsan csokorba is szedtük a legfontosabb részeket:

ti-04542.jpg

- Ismét lesz magyar Nohab, a Kárpát vasút Santa Fe festésű gépe jelenik meg a 3. negyedévben. Egyszeri kiadás, tehát március végéig le kell adni a rendeléseket rá! Idei tapasztalat, hogy a későn befutó rendeléseket már nem fogadja el a gyár - mindenki kapcsoljon időben!

ti-01785.jpg

- GYSEV kocsik mindenütt! A tavalyi MÁV-IC kocsik után jönnek a GYSEV lengőajtós kocsijai, 1. és 2. osztályú verzióban, és érkezik egy három kocsis szett a Raabercity gyorsvonati kocsikból is a 2. negyedévben. Szintén tavasszal kapunk egy 3. korszakos nyitott, Ky kocsit is.

ti-13595.jpg

- A MÁV-ot egy új festésű-feliratozású Halbi kocsi "képviseli" már az év elején, hogy tavasszal egy 4. korszakos E kocsi kövesse.

ti-17256.jpg

A TT újdonság katalógus letölthető webshopunkból, klikk ide!

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság hot news tillig

Tillig újdonságok és áremelés

2018.01.23. 14:19 HOttó

 blog_TILLIG.jpg

 

Hot news - a Tillig 2,5 év után ismét arra kényszerül, hogy árat emeljen, 2018. január 26-ától. A január 25-ig leadott megrendeléseket - a még meg nem jelent vagy épp nem kapható termékekre is -, a rendeléskor érvényes árakon teljesítik majd. Január 26-án, az idei újdonság katalógusokkal együtt megkapják a viszonteladók az új árlistát is, amiben nagyjából 3-4%-al lesznek magasabbak az árak. Az áremelés a teljes termék palettát, a TT és H0 modelleket, vágányzatot, kiegészítőket, sőt, az alkatrészeket  is érinti.
Az árlista birtokában döntünk majd arról, hogy végfelhasználói árainkban hogyan érvényesítsük az áremelést.

Január 26-án reggel publikálja a Tillig az idei újdonság katalógusokat, minden képviselt méretarányban. Ekkortól lehet megtalálni a modelleket a honlapjukon, és lehet majd letölteni a pdf állományokat, amiket igyekszünk mielőbb feltölteni webshopunk Letöltések oldalára is. Egy kis pletyka a TT-s füzethez, egy elcsípett mondatból arra következtetünk, hogy tavalyhoz hasonlóan az idén is 84 oldalas lesz a katalógus, így ismét igazi modell-dömpingre számítunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hot news tillig

Vasútmodell újdonságok 2018. - 3. rész

2018.01.22. 14:18 HOttó

Örömteli, hogy további újdonságok láttak napvilágot az elmúlt héten, sőt, olyanok is vannak közöttük, amik már meg is jelentek.

A&S Projekt: Egyre szaporodnak a különböző, lézervágással dolgozó kis manufaktúrák. A technológia beállt, egy-egy új modell fejlesztése sem túl nagy idő, így a termékskála szépen dagad, itt már nem is beszélhetünk éves, vagy őszi újdonságokról, mint azt a nagy vasútmodell gyártóknál megszokhattuk. Ők leginkább két témában hoztak ki így év elején újdonságokat. Különféle ütközőbakokat és panelházakat (több emeletes variációban) kínálnak, továbbra is a jól bevált, festetlen karton alapanyagból. További újdonságaik, amiket igazából minden magára adó karton-lézervágó elkövet, a különféle tetőlemezek, cserép és lemezfedések modellező készletei. Ehhez még egy trafóház és kiegészítésként kerámia (mondom, hogy papír) szigetelő babák jelentek meg.

asprojekt.jpg

Az A&S Projekt termékei (nagy részben) megtalálhatók webshopunkban, klikk ide.

Modelleisenbahn Schirmer: Zedtlitzből is megérkezett az idei újdonságlap. Terjedelme a szokásos, ugyanezt kell mondjuk a tartalmára is. Érkezik a megszokott formájú teher és személy kocsikból 1-2 új festés, vagy új pályaszám. Ugyan ez igaz a Pwi31 poggyász/posta kocsira, ami 2015-ös formaújdonságként jelent meg tőlük. Tavaly már belengették az oldalajtós személykocsit, akkor szólóban DRG festéssel, most szettben DR színekben. A CAD rajzból ítélve még kell némi idő, hogy tamponozhassák a feliratokat rájuk... 
Egyre inkább látszódik, hogy szeretnének biztosra menni, és csak azt gyártani amire van kereslet, több modell mellett is szerepel "rendelési határidő". Aki nem rendel időben, az pedig lemarad...

Az újdonságlap letölthető a szokott helyről, klikk ide.

PSK Modellbouw: Megjelent a cég honlapján egy szűkszavú, idei újdonságokat ismertető írás, 3 új modellt említenek 2018-ra.  Kiadnak egy formaújdonság eltolható falú kocsit, Tbis 875 típus, DB 4. korszak valamint egy szlovák és egy német 6. korszakos kocsit. Elég szűkszavú, kíváncsian várjuk, sikerül-e tartani a tervet. :)

E hét pénteken jelenik meg a Tillig 2018-as újdonság-katalógusa, jövő héten szerdán pedig startol a nürnbergi játékvásár, ahol a "maradék" gyártó is publikálja (reményeink szerint) az idei terveket.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság psk schirmer asprojekt

Hogy jól induljon a hét - 2018.01.22.

2018.01.22. 03:00 HOttó

180122_veteran_talalkozo_k.jpg

Veterán autós találkozó a Vasúttörténeti parkban. Az 520-as jó háttér a régi buszok, személy és teherautók mögött.

Szólj hozzá!

Címkék: herpa hétfői kép apmodely v&v

Vasútmodell újdonságok 2018. - 2. rész

2018.01.18. 12:11 HOttó

Folytatjuk az idei modellvasúti újdonságokat ismertető cikk sorozatunkat.

Auhagen: A hagyományos műanyag kiegészítők gyártója idén is egy vékonyabb (12 oldalas), de érdekes újdonságkatalógussal állt elő. TT-ben a legnagyobb újdonság egy kétállásos, víztornyos fűtőház lesz, majd szeptember magasságában. Szintén ekkortájt jelenik majd meg az állomási kiegészítők csomag, számos aprócska hasznossággal, menetrend táblákkal, trafikkal, telefonfülkékkel, padokkal stb. A jól ismert kombi autós csomag mellé, azonos alapokra épült pick-up és puttonyos kisteherautók is megjelennek. A valamire nagyon hasonlító, de nem konkrét márkájú autók csomagja 4000Ft körül lesz, ezért 4 autót is kapunk. Februárban új alagútportál érkezik a meglévők mellé, ami új alapszínt is kap. A méretfüggetlen kínálat kap egy nagy lökést, számos új szóróanyag, különféle füvek, zúzalékok, lombanyagok és többféle fa is bekerül a szortimentbe.
Katalógus gyűjtők itt nézelődjenek: vasuTTmodell.hu -> Letöltések

Zimo: Kezdjük is rögtön a kisebb méretben modellezőknek szánt MX659N18 dekóderrel, ami 5mm-el rövidebb mint elődje, azaz csak 20mm hosszú, és egy hajszállal keskenyebb is. A felhasználói élmény azonos, a méretcsökkentés a kisebb energia tároló egység miatt volt lehetséges. Pontos ára még nem ismert, de első félévben a boltokba kerül. Szintén új termék lesz az MS450 sorozat, ami az első MFX szabvány szerinti dekóderük, de természetesen a DCC-t is ismeri. Tavalyi elmaradásuk az MX636 MTC21 nagy teljesítményű verziója, 1,8A motoráram és 8 funkciókimenet jellemzik. Az új MX637 és MX638 dekóder típusokkal kedvezőbb árú, de még mindig csúcs minőségű dekódereket kívánnak kiadni. H0 modellekhez ajánlják őket, PluX22 és MTC21 csatlakozóval. A jóárasítás az energiatároló rész elhagyásával volt lehetséges, persze külső tárolót lehet csatlakoztatni hozzájuk. Az új modellekkel a Zimo dekóder kínálata a 100 féle-felé közelít majd.

MVT, avagy Modellbau Veit: Exkluzív kivitelű, kézzel készült, fém, keskeny nyomközű modellek gyártója, az áraik ehhez mérten nem éppen nagy szériások. De a modellek, azok csodák. A TTe mellett H0e-ben is ténykednek, sőt, a TT inkább a melléküzemág. Idei újdonságként a szász IV K, kompaud Günther-Meyer gőzmozdony DR Ep. 3. és Ep. 4. változatával jelentkeznek a méretünkben. Érdekes (legalábbis nekem), hogy a két méretarányban merőben más modellek készülnek náluk.  A IV K egyébként a chemnitzi Sächsische Maschinenfabrik gyártmánya volt 1892-től, az MVT modellgyártó pedig Chemnitz közelében, Zwönitzben tevékenykedik.

41042.jpg
Honlapjuk: modellbau-veit.de
Letölthető újdonság katalógusukért klikk ide (pdf 3,5MB).

 Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság auhagen zimo

Hogy jól induljon a hét - 2018.01.15.

2018.01.15. 03:00 HOttó

180115_kamion_k.jpg

Jó dolog, hogy a Herpa építőkészletben is árulja a kamionokat, így mindenki megépítheti magának a kedvencét. Korábban már készítettem két Modulpetrol tartályt, DAF-okkal, most pedig egy világítós-vasuTTmodellesbe kezdtem bele. Még nincs teljesen kész, de egész jól alakul.

Szólj hozzá!

Címkék: herpa hétfői kép vasuttmodell

Vasútmodell újdonságok 2018. - 1. rész

2018.01.10. 14:49 HOttó

Január a várakozás hónapja, legalábbis a vasútmodellezők olyan izgalommal néznek szét az interneten (naponta többször :)) a modellgyárak honlapjain, ahogy a gyerekek várják a Karácsonyt. Minden évben sikerül valami teljesen újat felfedezzünk mi is, egy új gyártót, vagy egy régit aki beszáll a "tétébe", vagy csak ámulunk és morgolódunk, hogy bezzeg "hánullába" miket lehet kapni. Idei első találati listánk az alábbi:

modellland.jpg

Idén ilyen például a Modellland - igen 3db L betüvel -, akik nem túl széles termékpalettával bírnak, de azt Z-től G-ig minden méretben hozzák. Különféle automatákat, étel, ital, jegy, csomag stb. választhatunk a kínálatukból, az idei katalógusuk ide kattintva letölthető (pdf, 7,3MB). Honlapjuk: www.modellland.de

Kutatásaink során most találkoztunk először a Modellbau-Kaufhaus céggel, akik ugyan TT-t (még) nem készítenek, de kis szériás H0 rézmaratásaik és egyéb apróságiak hihetetlen részletesek. Kastélypark-kerítés, csatornafedők, kerti pavilonok és megannyi más csoda - csak erős idegzetűeknek. 2018-as katalógusuk 78 oldalas, innen letölthető (pdf, 15MB). Honlapjuk: shop.modellbau-kaufhaus.de

Ki ne hallott volna a svájci Fulgurex cégről? Sajnos ők sem utaznak TT-ben, de amiket készítenek, attól leesik az álla mindenkinek. Svájci és francia témájú modelljeik (mozdonyok, motorvonatok, kocsik) nem a kispénzű modellezőknek valók, de nyálat csorgatni mindenkinek szabad. 2018/19-es katalógusuk innen tölthető le (pdf, 1,3MB). Honlapjuk: fulgurex.ch

Persze a nagy TT gyártók is beindultak már, közülük adott ki a Piko és Roco 2018-as újdonság katalógust, ezek letölthetők webshopunk letöltések oldaláról és lehet tervezgetni az idei költéseket. (A többi gyárTTó újdonság katalógusait is feltesszük majd ide, ahogy szoktuk azt minden évben.)

Folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság

Hogy jól induljon a hét - 2018.01.08.

2018.01.08. 03:00 HOttó

180108_br23_k.jpg

A Tillig Karácsony előtt pár nappal adta ki a BR23.10 gőzmozdony fotolack változatát (02053 egyszeri kiadás). Meglepődtünk, hogy vörösek a kerekei, nekünk csak ez a képünk volt a gépről, erről ezt nem gondoltuk volna... :)

Szólj hozzá!

Címkék: tillig hétfői kép