vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (39) apmodely (6) arnold (24) asprojekt (4) auhagen (4) barkács (83) barkas (1) beckmann (13) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (36) digitális (2) digitalzentrale (1) es-pecky (6) farkas-transz (1) fischer-modell (4) fólió (1) framo (1) gabor (1) gützold (2) gysev (1) hädl (49) harrybarth (1) heki (1) heris (11) herpa (51) hétfői kép (361) hobbytrain (7) honlap (13) hot news (148) igra (6) kalomodell (6) karácsony (4) karsei (19) katalógus (21) kiállítás (39) kifutó modell (12) kres (23) kühn (49) lemke (2) lenz (6) loco (8) lorenz (8) ls models (2) marionzeller (1) máv (4) mehano (2) miniatur (4) modell (247) modelltec (2) modist (5) modmüller (2) modul (45) mtb (11) nagyvasút (6) noch (3) paksinuti (1) peho (1) peresvet (1) piko (101) pmt (14) preiser (2) programajánló (37) psk (12) revell (1) rietze (3) roco (63) schirmer (39) Sikulove (4) sonjaplastic (1) temofeszt 2014 (3) tillig (351) tillig club (26) tomix (3) történelem (10) uhlenbrock (1) újdonság (337) újság (8) v&v (2) vasuttmodell (98) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (7) zeuke (1) zimo (1)

Figyelem!

Az oldalon és linkeken szereplő fotók kizárólag módosítás nélkül, a forrás feltüntetésével használhatóak fel!

Hogy jól induljon a hét - 2017.10.23.

2017.10.23. 03:00 Bzoli

171023_alapitvanyi_nohab_k.jpg

Alapítványi Nohab Dorkafalván

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

Régi modul, új elemek

2017.10.18. 19:33 HOttó

Már korábban terveztem, hogy az ipartelepi modulra építek térvilágítást, készítettem is két lámpaoszlopot (a gyártásról itt és itt írtam). A modul háttérkulisszáját is úgy készítettem el, hogy legyenek fali világítótestek, amikre az ES-Pecky fali lámpáit használtam. A zsolnai modultalálkozón Bélá állomáson látott kivilágítás hatására, hogy egy kedvenc szófordulatunkkal éljek, felpörögtek az események és újabb lámpa oszlopokat gyártottam. 

pic1.jpg

Ezután a modulokon kijelöltem (volna) az oszlopok helyét. Sajnos a magasrakodó mellett nem volt elég hely, itt vissza kellett bontani a füvezést és kiszélesíteni a vágány melletti területet. Szerencse, hogy tépőfüvet használtam, nem szórtat, így csak pár helyen kellett a ragasztást kivágni, és máris felszedhető lett a fűszőnyeg. A beton-placc szélesítésére hígított faragasztót és fűrészport kevertem össze, ezt kentem a rézsűre egy spaklival.

pic2.jpg

Ezt követően kifúrtam a lámpák helyét, és lefestettem az új "betoncsíkot". A lámpa oszlopok kényelmetlenné teszik a modul használatát, óvatosnak kell lenni, hogy nyúlkáláskor ne törjem el, és a 7.5cm magasságuk is sok a szállításhoz. Ezért feldarabolt IC foglalat darabjait ragasztottam a furatba, ebbe lehet az oszlopokat beleállítani ha kellenek. Szállításkor külön dobozban utaznak, így védve őket a sérülésektől.

pic3.jpg

Hiányzott még a telep kerítése, legalábbis részben. Szerencsére rátaláltunk a lengyel A&S Projekt csapatra, akik remek beton kerítéseket lézervágnak, elfogadható áron. Sőt, a nyáron újabb, szögesdrótos verziók is megjelentek, ezekkel már változatos, jól kinéző kerítés húzható a telep szélére. A beton elemek festetlenek, a hordozó kartonról való leválasztás után az élekről a lézeres vágás miatti kormot le kell törölni. Ezután jöhetett a festés és az összeragasztás (egyes elemeknél fordított sorrendben). A fix rögzítéshez néhány helyen 0,8-as acélszálat építettem be a beton oszlopokba, ezekkel a kerítés beszúrható a talaj hab anyagába, beragasztva pedig jól helyén tartják a hosszú, egyenes papírcsíkokat. (Erről külön cikk is megjelent már itt a blogban.)

pic4.jpg

Éles szemű megfigyelők, akik látták már többször a modult, észrevehettek még valamit. Bepiszkolódott a rakodó terület. Ez részben azért történt, mert unszolást kaptam egy tagtárstól (=összekente a felét). De valóban jobban néz így ki, így pasztellkréta port sepregettem végig a "túl világos" beton placcon. Puha szálú vastag ecsetet használtam, és a terület használatának megfelelő irányba húzva azt, terelgettem a mikrométer nagyságú szemcséket. Például a magasrakodó sarkára alig jutott, erre általában nem járnak a targoncák, így itt egy kis ívet képeztem a keréknyomoknak. A felhajtó is koszosabb, itt több minden leesik a földre a rámpára fel vagy az onnan lehajtáskor. Fekete és barna pasztellt használtam, így nem egyforma mindenhol a kosz.

pic5.jpg

És végül nézzük meg éjszaka hogyan szuperálnak a lámpák. 

pic6.jpg

Jó éjt :)

Szólj hozzá!

Címkék: barkács modul

Programajánló - Kecskeméti vasútmodell kiállítás

2017.10.16. 14:20 Bzoli

kiallitas_plakat_2017_tgv.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló

A&S Projekt beton kerítései

2017.10.16. 09:33 HOttó

Már 12 féle beton kerítést gyárt a lengyel manufaktúra, az A&S Projekt, ezek közül a nálunk elterjedteket tartjuk is raktáron, mivel nagyon tetszetős kiegészítői lehetnek egy-egy terepasztalnak (vagy diorámának, vagy modulnak). Lengyel modulokon már láttam őket élőben, nekiláttam hát pár csomag összeépítésének, hogy a modulomon az ipartelepet szegélyezzék.

as_pic1.jpg

Nem túl bonyolult készlet, egy-két darab kartonpapír, amiből egy sniccer segítségével kivághatók az elemek. Mindegyik tartalmaz 2db hosszabb és 2db rövid kerítés részt, és megannyi oszlopot hozzájuk.

as_pic2.jpg

Egyszerre nem érdemes nagyjából 20 centinél hosszabb kerítést összeragasztani, mert nehéz vele dolgozni, annyira hajlik. A régebben kiadott típusok (A-D-ig) egyszerűek, a "betoncsík" mindkét oldalára rá kell ragasztani a nem egészen 1mm széles oszlopot papírragasztóval és már lehet is festeni. Én a Rewell 75-ös kódú, RAL 7030 "kő szürke" színkódú vizes festékét használtam. RAL 7023 "beton szürkét" kerestem, de a makettes boltban úgy néztek rám, mintha nem is tudom, rántott húst kértem volna. Na mindegy, a szín jó lett, nekem visszaadja a beton hatást. 

as_pic3.jpg

A szögesdrótos újabb típusoknál, a drótot tartó íves beton oszlopot lehet ráhúzni a kerítés lapjára - óvatosan, mert tized milliméter vastag csak ez a papír. Szerencsére precízen ki van vágva, épp csak pár hajszálnyi csonk tartja a kartonban.

as_pic4.jpg

A készletnek nem része a drót, ezt máshonnan kell szerezni. Én hajszál vékony tekercselő-drótot használtam. Szépen egyesével átfűztem a lyukakon, majd a végén fordulás, vissza ugyan ez. Aztán a másik két drót következett ugyan így. Eddig kb. 120 centi ilyen kerítés készült, 2 centinként vannak az oszlopok... (A fekete graffitik a villanypózna helyét jelölik, illetve a kerítés darab sorszámát.)

as_pic5.jpg

Ismét előkerült a festék, és végigmázoltam az összes elkészült csíkot (igen, a fekete graffitiket is). Száradás után, ami percek alatt végbement, úgy szívta a karton a festéket, a drótokat rozsdabarnával festettem át. Pepecs egy meló, de megéri, mert a végeredmény nagyon tetszetős. A kerítés darabok végére, egy-egy oszlop takarásába egy acél szálat ragasztottam, ami beszúrható a "talajba", így fixálva a kerítést és biztosítva, hogy - nagyjából -  függőlegesen álljon. Többszöri elhelyezés, és megfogás próba után faragasztóval rögzítettem a kerítés-csíkokat, mindkét oldalról megtámasztva, hogy minél kevésbé legyen hullámos. Ahol nagyobb adag ragasztót sikerült az oszlophoz nyomni (csak ide tettem, a betonlapok alatt, ahol mélyebb a talaj, így rés maradhatott), ott egy kis fűcsomóval álcáztam ezt.

as_pic6.jpg

Még meg sem száradt a "betonozás", de máris akadt munka a telepen. :)

Szólj hozzá!

Címkék: barkács modul asprojekt

Hogy jól induljon a hét - 2017.10.16.

2017.10.16. 03:00 HOttó

171016_m62_130_k.jpg

M62 130 ideiglenesen használt narancs festéssel. Ilyen is csak H0-ban van... :( - Temofeszt 2017.

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

MÁV Hungária Kz kocsi - 3. rész

2017.10.15. 19:51 HOttó

Április közepén írtam a DK-Model nyitott, oldalsó csapóajtós, idehaza Kz besorolású kocsijainak építéséről (itt és itt). Akkor azt ígértem, megmutatom a végeredményt is. Tessék, íme itt vannak az elkészült vagonok.

kz_pic1.jpg

A héten kaptam meg őket a festőtől (igen, még mindig nem én festek :)), megkapták a ModMüller küllős kerekeiket, a kuplungokat és persze összeragasztottam az alvázakat a felépítményekkel. A helyére kellett még ragasszam a fékező bódéját és a kapaszkodókat ehhez. Nekem tetszik a végeredmény, hangulatában jól adja vissza az 50-60 évvel ezelőtti vasutat (amit ugye csak fotókon, filmeken láttam).

kz_pic2.jpg

kz_pic3.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: barkács

Hétvégi fotók :-)

2017.10.15. 18:23 Bzoli

Két újabb MTB remekmű járt nálunk a napokban:

mb-060da819.jpg

CFR 060DA 819

mb-060da2110.jpg

KEG 060DA-2110

 

Szólj hozzá!

Címkék: mtb

Három TT-s beszámoló az első félévből – folytatás: 5. rész

2017.10.13. 19:27 lord.sTTex

Már-már azt hihettük, hogy vége ennek a hármas kis sorozatnak, nehezen jön el a harmadik rész, de örüljünk: nem ússzuk ám meg ennyivel! Ahogyan mi magyarok jól ismerjük, a hármas szám misztikus és jellemző a mi világunkra, azonban magyar ember sosem éri be annyival, ami jár neki, mindig van egy-két ügyesség a tarsolyában. No, hát talán ezért vannak a népmeséinkben is a ráadások. Mindig van egy ráadás, és mindig van a ráadás utáni újabb ráadás, és ezt mi élvezni tudjuk a végtelenségig! Legyen hát most is így, és ne is álljunk meg egy ráadásnál, legyen mindjárt kettő! De már nem is az első félévről szólnak a meséink, hanem a másodikról, és itt is haladjunk egy mesebeli kurflival, visszafelé az időben, legyen ez egy amolyan filmes trükk, hogy előbb készül el az utóbbi rész! Legyen hát a beszámolók sora ráadásokkal teli, legyen rögtön 5 részünk, és vigyünk bele egy kis rafinériát: folytassuk a 2. után az 5. résszel! Még mindenki érti?

Friss legyen hát a téma, de mivel is főzzünk? Legyen a fő összetevő természetesen a TT méret, kiegészítésül tegyünk hozzá egy csipet kiállítást, vegyük pontosan az év legjobb időszakát, a szeptember-októberi hónapfordulót, színezzük meg megannyi hobbytárs témával, és tegyünk hozzá egy iszonyatosan nagyadag vásárt, magát, a tradicionális TT-évfordulót. A helyszín sem mindegy, válasszuk ki jól: így legyen most újra Szászország és annak hatalmas városa: Lipcse! Nézzük hát, mi is történt a Modell Hobby Spiel Messén Lipcsében, vagy ahogyan a németek mondják: Németország legnagyobb hobbyszobájában!

20171013_lipcse_01.jpg

A vásárváros lenyűgöző! Magyar szemmel bámulatos, gyakorlatilag olyan, mint egy futurisztikus űrállomás, mérete pedig egy kisebb várost is megszégyenítene. Egyszerűen lenyűgöző! A sok üvegcsarnok és a jövőt idéző üveghengerek, melyek a csarnokokat kötik össze, és amelyekben az emberek hömpölyögve áramlanak, sci-fi filmbéli tájat idéz. Itt a tervezés bizony nem a jelenkort elégítette ki, nem is múltba révedő romantikát idéz, ez maga a jövő! Természetesen a több tízezer látogatónak nem kell hatalmas sorokban kígyózva várnia a pénztárak előtt, rögtön jegyhez juthat bárki, ki nyitásra téved ide.

Nekünk az öt csarnokból persze egy a legfontosabb: a modellvasút tematikájú, úgyhogy az ámulás után rögtön törjünk is be erre a részre! Mi is lehetne a legfontosabb, kezdjük a vásári részen, látogassunk meg megannyi kitelepült boltot, ahol az akciós kínálatból és a használt modellekből válogathatunk. Itt mindent megtalálunk, a korabeli ROKAL modellek sorától kezdve a Zeuke és BTTB-n keresztül, a mai számtalan kis szériás gyártón át egészen a nagyokig. De folytassuk is a boltok nézegetése és a bevásárlás után a mai márkákkal, nézzük, hogy mit is tartogat számunkra a vásár, hiszen itt, most vannak az igazán nagy dobások!

Hornby csoport: az Arnold márka keretein belül nem oly rég lépett a TT-s piacra, és bár eleinte voltak nehézségek, már tisztázottnak látszik a TT méret helye: kipipálták a dízel, a villany és a gőzös gépeket, van már tehervagon is. Viszont vadonatúj hír: már készítik elő, hogy a kiegészítők területére lép be a csoport, mégpedig számos érdekes épület jelenik meg, a csoportban szintén az Arnoldnál! Nézzük, csak!

Lemke: a márka szintén nemrég lépett a TT-s piacra, és itt is akadtak eleinte nehézségek, sőt, a TT méret ide-oda csapódott a csoportba tartozó márkanevek között, de már úgy látszott, hogy talán megtalálja a helyét a Hobbytrainnél. Nagyon hittünk benne, hogy a régóta várt nagy dízel, a Class 66 és 77 piacra is kerülhet, sőt a szórólapokon, itt a vásárban 2018-as érkezést definiálnak, ám a képviselők szóban elmondták, hogy bizony a Class 66 és 77 nem jön ki TT-ben. A program szerszámsérülés miatt törölve lett. Sajnos ez már a második csalódós eset a Lemke családjában a Mehano G2000 meghiúsulása után. Csalódott nagyon ilyenkor az ember, és bizony más gyártók felé néz, ahogyan ez annak idején az ACME esetében is volt, pedig ott még vegyes anyagú mesterdarabokat is láthattunk már egyes modellekből, aztán ott is minden ment a levesbe.

Viszont van nekünk, TT-seknek annál több, új, feltörekvő gyártónk, akik komolyan is gondolják a megjelenést és nem csak nevüket megtépázva kecsegtetnek! Ilyen például az egyre profibb modelleket gyártó MTB. Ezen a vásáron számos új modellt láthattunk, amelyet ugyan már ismerhetünk a kínálatból, de itt láthattuk élőben is. Mi több! Ki látott már bausatz MTB modellt? No akkor most jól nézzük meg! Már ezt is lehet kapni búvárként! Sőt! Egy nagyon érdekes, és a cseh modellezőtársaink körében, kis szériában nagyon népszerű dízel motorkocsi szériagyártása kezdődött meg, mégpedig a CD színeiben. Igencsak szép lett a modell! Magyar modellező persze egyből elgondolkodik: vajon innen messze lehet az Árpád piacra vitele?

A Kühn standjához érve a vásár alapján úgy tűnik, hogy beindult Kühn úr gépezete is, és mára már dübörög. Sorra jönnek ki az új, már évek óta beígért megjelenések mesterdarabjai, vagy első szériái. Láthattunk a vásáron a Búvár különböző, új kasztni változatait, végre formát ölt a várva várt BR 111 és a T478 is, és egyre többet láthatjuk a BR 650 motorkocsi DB és CD festési variánsait. Nem utolsó sorban van itt is egy nagy meglepetés: tartályvagont hoz ki a Kühn, mégpedig az Uerdingen vagongyár négytengelyes változatát. Emellett színesedik a TRAXX verseny: mégpedig a BR 485 és 185 újabb festési verzióival.

No de nézzük csak, mi hever itt előttünk! Az oroszok és az ukránok is egyre jobban teret hódítanak a TT piacon, nekik köszönhetjük az egyre szélesedő autó és busz választékunkat – no és persze lengyel testvéreinknek. Lám, most a kocka Moszkviccsal rukkoltak ki! Nem lett csúnya, bár a festését elkapkodták az első szériának.

20171013_lipcse_19.jpg

Most pedig fussunk át a különkiadások nagy fejedelméhez! A SpieleMax igazán kitett magáért, gratulálunk! Fantasztikus leárazások és igazán széles a különkiadásaik sora. Sőt, jó szokásukhoz híven, vásári különkiadással is előrukkoltak, és ami nagyon fontos, szeretik a méretünket! Köszönjük hát! Itt most egyedi, kis szériás TILLIG és Hädl modellek sorát mutatták be. De megjelent a királyi beszállítójuk, azaz a HERIS rózsaszínű MINOL tartálykocsija és a magyar vonatkozással is bíró, a világháború után személyszállításra átalakított teherkocsik pályaszám verziói. Ugyanígy a HERIS hozza a szovjet éra vasúti személykocsijait és a mozi vagonok változatait. És-és-és! Megjelent a VW Golfokat szállító SpieleMax különkiadás is - TILLIG és HERPA együttműködéssel. Zsupsz be egyet belőle a szatyrunkba!

Az ecthIT hozta a talán megszokott, szokásos formáját. Egyedi típusok és szép kivitelezés - kivéve a Skoda Rapidot, ami elég csúnyácskára sikeredett -, széles választék, viszont megfizethetetlen árak. Tán nem a tömegtermelés a profiljuk, nem akarnak sok modellt eladni. 85 euro egy Setráért… ráadásul rövid Setra…

Viszont nézzük csak, Gabor standján egy nagyon érdekes, Ikarus-os kis dioráma van, ezt érdemes mindenkinek látnia. Egyébként nagyon szép Ikarus-okat gyárt ő is, de a VV Modell Ikarus-ainak száma is szerencsére egyre nő. Gabor viszont kihozza – ígérete szerint jövőre kapható – azt a teherautót, amely megmozgathatja a hazai modellezők fantáziáját, mégpedig a DAF régebbi változatát, így megnyílhatnak a lehetőségek! Hiszen ki mondja meg erről, hogy nem egy echte RÁBA? Ugye milyen jól néz ki majd a jól ismert festésben?

Nem messze innen, az NPE-nél már ugyan tavaly beharangozták, és idén a vásárra ígérték az értékesítés beindítását, de legalább folyamatban van már a próbagyártás. Hogy mit is gyártanak, és mi az, amit ők hoznak be a TT-s piacra? A híres Melkus a Wartburgtól. Már az első öntvényeket be is mutatták, lassan indulhat a mesterdarabok gyártása és a sorozatgyártás. Most a jövő évi vásárra ígérik a megjelenést, de az biztos, hogy halad a projekt.

Nicsak, úgy látszik, hogy az ADP is beszáll a tavaly megindított bányavasút bizniszbe, hirtelen meg is jelentettek egy kismozdonyt, amelyet magában és nagyvasúti rakományként is meg lehet tőlük vásárolni. Ők egyébként amerikai autót is gyártanak, nem véletlen, hiszen Amerikából egyre inkább beáramlik az őshazai TT-s világ.
Amerikai vagonok és mozdonyok mellett fantasztikus és kultikus amerikai nagyvasak érhetőek el, sőt, most csodás motorokat is vehetünk már.

De nézzünk meg még egy-egy kisebb gyártót, akik néhány újdonsággal jelentek vagy jelennek meg a közeljövőben. Talán már nem is oly kicsik: a VV Modell a népszerű Skoda teherautók újabb változataival lepi meg a vásárlókat, nézelődőket. Kihozták a korábbi szemétszállító újabb kabinváltozatával a platós teherautó-variánsokat. Gyönyörűek lettek a modellek, a korábbi Gabor Skodákat is leverik a mezőnyben. Rögtön több verzió is megjelent: sima platós, ponyvás és rakományos formában.
A Busch pedig kihozta az új, már beígért önürítős vagonját, ami szintén nagyon szépen sikerült darab lett – de az a csomagolás… Már-már amiatt elmegy az ember kedve, hogy valamit is megvegyen tőlük, de ez a vagon tényleg szép!
A Beckmann újabb részleteket mutatott be a készülő gőzmozdonyaiból, azt megtekinthetjük a szépen kivilágított favitrinjeikben.
A KRES pedig bővíti az emeletes vagon parkját és egy hiánypótló paklikocsit is kiad a megannyi féle emeletes kocsik mellé, sőt, ennek prototípusát most meg is csodálhatjuk!

És nézzük meg legvégül, de természetesen nem utolsó sorban, inkább csak az izgalmak kedvéért a nagyok vitrinjeit! A TILLIG számos újdonságot bemutatott és tőle megszokott és nagyon jó gesztusként a főbb újdonságokat szóban, prezentációban is bemutatja számunkra. Üljünk be a széksorokba és hallgassuk az előadást, növeljük a TT közönségét! Az előadáson megtudhatjuk, hogy a most kihozott, egyedi és egyszeri kiadású, NDK címeres DR személyvagonokból idén három darabból álló, majd az ezt követő két évben minden évben újabb szettet hoz ki a nagy gyártó. Az év végéhez közeledve egy vásári modellt is bejelent a kedvenc márkánk, mégpedig egy HERPA SKODA 100-asokat szállító, kétrészes autószállító vagont, illetve a kedvenc márkánk modellvasút múzeuma egyedi modellek keretében 6+1 új megjelenést, melyek mindannyian előrendelhetőek már.

Ha megnézzük a ROCO standját, leesik az állunk. Újabb nagy dobással jelentkezett a vásáron, a tavalyihoz hasonlóan, csak még megtolva azt! Egy komplett, különálló TT katalógus! Ez már önmagában nagy szó! És lapozzunk csak bele! Személyvagonok a ROCO-tól! Micsoda örömhír, micsoda bejelentés! Immár a ROCO-nak is kezd összeállni egy szép kis TT-s szortimentje.

Nahát! Viszont a PIKO kicsit ugyan fura módon, eldugva és nem hivalkodva, ráadásul valami matrica ragasztómaradékával az oldalán, de elénk engedte a reko vagonjainak prototípusait. Még ha így is van terítve, azért ezekre az újdonságokra is vessünk néhány pillantást, festve és tamponozva biztosan nagyon szépek lesznek!

És végül, a nap végén elfáradva, a zárás előtt még legeltessük egy csöppet a szemünket néhány kiragadott képen a vásárt kísérő kiállításról. Vannak itt gyönyörű szépségek az Egyesült Államokból és Franciaországból is! Valami fantasztikus a kidolgozottság szintje! Nézzük csak a részleteket, még akkor is, ha modellvasút-tervezőink csak fogják a kobakjukat, hogy mi is történhetett!

A képre kattintva galéria nyílik...

Egy hatalmas vásáron vagyunk túl, megannyi érdekességgel és élménnyel! Jó látni, hogy a TT-s piac mozog, sőt, igazán elemében van! Nem túl nagy, nem olyan színes, mint a többi, de ez a miénk, TT-seké, és büszkék vagyunk rá!
Miután kipihentük a mai napot, a következőkben - ahogy a nagyok a filmiparban -, folytassuk majd egy előző résszel! Várunk vissza mindenkit!

1 komment

Címkék: kiállítás arnold mtb piko busch roco kühn lemke

Schirmer és Igra újdonságok

2017.10.09. 14:46 HOttó

Frissítettük webshopunkat több gyártó őszi újdonság kínálatával! Rendelhetőek a Modelleisenbahn Schirmer új kamionjai és az IGRA modell új épületei. Újdonságként az IGRA H0 léptékű modell járművei is elérhetőek, személy és tehervagonok, valamint közúti járművek.
sc-10040.jpg
Akár vasuTTmodell kiadású konténereket is szállíthat a Schirmer új pótkocsis MAN-ja
ig-96010004.jpg
Nem túl régen nevezett be az IGRA a tehervagonok kiadásába, egyelőre sajnos csak H0-ban. A konténerszállító kocsiból folyamatos lesz az újdonságok sora elmondásuk szerint.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság schirmer igra

Hogy jól induljon a hét - 2017.10.09.

2017.10.09. 03:00 HOttó

171009_katonas_k.jpg

Katonáskodás az Esztergomi Vasútmodellező Klub TT terepasztalán - Temofeszt 2017

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

Most, hétvégén Temofeszt!

2017.10.06. 18:53 HOttó

Ezen a hétvégén, azaz október 6-8 között rendezik a 9. Temofesztet, a szokásos helyszínen a Vasúttörténeti Parkban. Az első nap kilátogattunk, hogy mielőbb adhassunk egy kis ízelítőt a látnivalókból (na jó, hétvégén nem érünk rá :)).

pic_0.jpg

Rögtön a csarnok főbejáratánál Pecze Peti villogós, Faller Car System-es diorámáiba botlunk, mondhatjuk, jó kezdet. Mellette szokásos szomszédja Váltógyártó alkot és mutat be számos érdekességet a vasútmodell rajongóknak. Szemben velük egy N-es modulkígyó tekereg, rengeteg magyar festésű modellel.

pic_4.jpg

pic_1.jpg

Az első TT-s látnivalót pár lépés után az Esztergomi Vasútmodellező Klub szolgáltatja. Modul(szerű) asztalukon füstöt eregető gőzöst, modern személyvonatot, kis szériás modell érdekességeket, katonai gyakorlatot és megannyi mást csodálhatunk meg. A legkisebbeket egy kis játékkal is várják, szokás szerint. A hegyi pályán a gyerkőcök vezethetnek körbe-körbe egy vonatot.

pic_2.jpg

Mellettük egy 0-ás modul tekereg, gyönyörű V200-asok húzzák-vonják a vonatokat, de itt is láthatunk gőzmozdonyos szerelvényt. A csavarkapocs ebben a méretben már funkciót kap, ezzel vannak összekötve a járművek. Utánuk az árusok standjai (van jó sok), H0 és H0e modulok, több N, TT és H0 terepasztal, majd pénzverdei vasút látható. A vitrinekben ismét láthatjuk az Ikarus maketteket, Teaház, Modelitt, Lehoczki Gábor alkotásait. Idén sem hiányzik a Kalomodell TTe pályája.

pic_3.jpg

A csarnok másik felében, az alagútportálon túl RC gyorsasági autókat, 1:1 veterán autókat láthatunk. A kamionos RC show ismét működik, rendületlenül hordják a homokot a billencsek, 3-4 markoló is szorgoskodik a terepen. A kiállítást a 411 118 mozdony zárja (szó szerint :)).

pic_5.jpg

Biztosan kihagytam sok dolgot, idén valóban sok önálló terepasztal van, talán kevesebb a modul. Sokan, akik megszokott szereplői a "nagy kiállításnak" most hiányoznak, viszont cserébe vannak új látnivalók. Jó beszélgetéssekkel, fotózással simán elröpül 5-6 óra, amit az ember kint tölt. Jó szórakozást a hétvégére!

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló

Szeptemberben megjelent TT modellek

2017.10.02. 09:52 HOttó

A Tilligtől érkeznek az első őszi újdonságok, és az egyszeri kiadásokból is sok megjelent. A többi gyártó viszont alig tud felmutatni valamit ...

Busch
31400 - Billenőszekrényes nyitott kocsi, 1., DR Ep. IV.
31401 - Billenőszekrényes nyitott kocsi, 2., DR Ep. IV. 
31402 - Billenőszekrényes nyitott kocsi, 3., DR Ep. IV.

Roco
36059 - BR38 2528-8 gőzmozdony, DR Ep. IV.
36060 - BR38 2528-8 gőzmozdony, DR Ep. IV., digitális-hangos
36285 - BR234 304 dízelmozdony, Ludmilla, menta festés, DBAG Ep V.
2018-as TT újdonság katalógus

Schirmer
53010 - Poggyászkocsi (Daai), DR Ep. IV.

Tillig
01749E - ICE személykocsi szett, DB Ep. IV. - 2017-es egyszeri kiadás

ti-01750e.jpg
01750E - 60 éves Zeuke emlékszett, V200 dízelmozdony 3 kocsival, DR+DB Ep. III. - 2017-es egyszeri kiadás
01754 - Railjet személykocsi szett, CD Ep. VI.
01762E - Személykocis szett, POP-Lackierung, DB Ep. IV. - 2017-es egyszeri kiadás
02625E - Dízelmozdony WL-30 (BR107), VEB Kalikombinat Werra, Werra Werke Ep. III. - 2017-es egyszeri kiadás
02696E - Dízelmozdony BR118 552-9, DR Ep. IV. - 2017-es egyszeri kiadás
02753 - Dízelmozdony T740, Kocúr, AWT Ep. VI.
04391 - Villamos mozdony BR140, DBAG V.
09594 - TT nagy katalógos 2017-18
13544E - Személykocsi 1. osztály, Berlin-Varsó, DBAG Ep. V. - 2017-es egyszeri kiadás

ti-16594e.jpg
16594E - Étkezőkocsi, Prestige Continental Express, SBB Ep. V. - 2017-es egyszeri kiadás
16902 - Szoknyás személykocsi 1. osztály (A4üe), DR Ep. III.
16925E - Szoknyás személykocsi 1/2. osztály, DR Ep. III. - 2017-es egyszeri kiadás
16926 - Szoknyás személykocsi 1/2. osztály (AB4üe), DR Ep. III.
16943E - Szoknyás személykocsi, Mérőkocsi, DB Ep. IV. - 2017-es egyszeri kiadás
16977 - Szoknyás étkezőkocsi, Mitropa (WR4üe), DSG Ep. III. - 2017-es őszi újdonság
17168E - Fedett tehervagon, kerékpár szállításra, DB Ep. IV. - 2017-es egyszeri kiadás
17170E - Fedett tehervagon, Spitzke AG, DBAG Ep. V. - 2017-es egyszeri kiadás
Nem TT de 12mm-en gurul:
02929 - Keskeny nyomközű, olajtüzelésű gőzmozdony, BR 99 0234-7, DR Ep. IV., H0m

 

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság busch roco tillig schirmer

Új modul épül - 3. rész

2017.10.02. 07:25 HOttó

Most itt tart a modul, csak néhány részlet fotót villantok fel ezúttal:

03_01.jpg

A víkend telek bejárata előtti rész, egy kis zsákutcával, fákkal, bokrokkal.

03_02.jpg

A volt katonai területet is benőtte a gaz, a bokrok és a fák.

03_03.jpg

A kicsi bunkert igen jól takarja a növényzet.

03_04.jpg

A nagyobb bunker bejárata is takart, aki közelről megnézi majd, láthatja (az ajtaját persze már ellopták...)

Vannak további ötleteim, hogy miket lehetne feltenni még a modulra, a hétvégi telek így eléggé csupasz. Hogy hová mi kerül, majd egy következő posztban kiderül.

Vége (egyelőre).

Szólj hozzá!

Címkék: barkács modul

Hogy jól induljon a hét - 2017.10.02.

2017.10.02. 03:00 HOttó

171002_modul_k.jpg

Ha úgy gyártunk egy otthoni terepasztalt, hogy legyen rajta egy kijárat, akár a modulkígyó végére is beilleszthető, ahogy a bojnicei klubnál láttuk. A kép jobb alsó sarkában az Igra fűtőháza látható, ami megfelel a rumi fűtőháznak. Építője ügyelt a részletekre, a belső világítás mellett berendezése is van (székek, szekrények, munkapadok, palackok).

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

Új modul épül - 2. rész

2017.09.30. 10:50 HOttó

Az előző részben sok volt a szöveg, most ígérem képből lesz sok (több).

Sok diorámát, modult megnéztem élőben és interneten is. A legjobban azok tetszettek, amiken nem egységes a növényzet. Van hosszabb-rövidebb, zöldebb-szárazabb hatású fű és fűcsomó, akár valami virágzó gyom, kisebb-nagyobb bokrok és fák. Szerencsére otthon is és a klubban is találtam többféle maradékot, szórhatót és téphetőt, magyart és németet, hogy jó vegyes legyen a kép a végére. A konyhakertben lévő brokkolik és káposzták ősrégi, OWO/VERO/MAMOS készlethez kapott szivacs darabkákból készültek. 

02_01.jpg

Heki tépőfű "nőtte körül" a bunkert

02_02.jpg

Többféle színű tépőfüvet használtam (mindegyik maradék volt)

02_03.jpg

Nem volt elég a tépőfű a teljes modulra, így a hétvégi telek mellé a lehullott szálakból ragasztottam. Összesepertem a lepotyogó szálakat, meglepően sok volt. Az ujjaim közé fogtam egy-egy csomót, kicsit morzsolgattam őket és a lecseppentett faragasztóba nyomtam. A végeredmény majdnem olyan tetszetős mint a téphető szőnyeg.

02_04.jpg

A kerítéstől jobbra barna füvet is használtam ez egy árnyékos rész lesz, fákkal bokrokkal, amik hangfogóként is szolgálnak a pihenő telek tulajdonosoknak. Azok a sárga és fehér "izék" virágok, csipesszel, egyenként kerültek helyükre. Egy-egy csepp faragasztó tartja őket a helyükön a fűszálak végén. A telken egész rövid szálú füvet használtam, rendszeresen nyírják. A színe olyan, mintha locsolnák. Ez igazából sztatikus fű, de szóró híján ezt is csak az ujjaim között morzsolgattam. Az épület berendezést és világítást (1db LED) is kap majd.

02_05.jpg

A konyhakert is benépesült, 4 sorban sorakoznak a gyönyörű termések.

02_06.jpg

A telek jobb szélén Noch gyümölcsfák sora, a kerítés és a sínek között Heki fák kaptak helyet.

02_07.jpg

A kocsibeálló alja valami építőkészlet maradéka, kicsi szürke "beton" oszlopok. A kapu nyitható, kézzel, nem volt sok plusz munka megoldani.

Folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: barkács modul

Új modul épül - 1. rész

2017.09.28. 17:41 HOttó

Régóta állt itthon a polcon egy félkész, működőképes modul, s most - hogy beterveztük a következő találkozón a pályába - ideje volt, hogy terepet kapjon. Mikor megszületett az elhatározás, hogy építsek egy újat, épp a kétvágányos modulok felé fordult a csapat, így készítettem egy 50cm hosszú, kétvágányos, egyenes modult. Aztán sokáig semmi fejlődés nem történt, voltak terep ötletek, el is kezdődött a kialakítás, de aztán abbamaradt. Egy helyben járás volt, nem haladt semmit. Még jó, hogy magammal vittem a fiamat a lengyelországi modultalálkozóra a nyáron, így született meg az igény, hogy "Fati, legyen beton bunker a modulodon". Mivel a homokdűnék már elég jól ki voltak alakítva, több rétegben, több milliméter vastagon homokozva, ezért ez a rész egy kis katonai bázissá formálódott. A vágányok túlsó felére egy békés, családias, hétvégi kert került megépítésre, ehhez találtam otthon a dobozaimban számos alapanyagot. A következőkben az építésről osztok meg pár gondolatot és néhány fotót.

01_01.jpg
"Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj..." - Radnóti, Nem tudhatom

A modul a szokásos 10-es rétegelt lemez keretet kapta, minitöltéses végekkel. A vágány végeket ezúttal 4 talpfás maratott nyák lemezre forrasztottam. A NYÁK-ot 4-5 síncsavarral rögzítettem az alaphoz. A keresztaljak Tillig beton flexik, a kőzúzalék Paksinuti műhelyéből származik. Miután felkerült minden, a vonat közlekedéshez szükséges részlet, a modult leteszteltük a klubban, ellenőrizve a sínvégek magasságát, a modulok közötti réseket, az irányokat. Ezután indulhatott a terepezés. 

Egyik első lépésként a forrasztott sínszál rögzítéseket festettem szürkére meg feketére, hogy ne csillogjanak. A terep alapja 5cm-es hungarocell, sniccerrel, smirglivel megformázva a domborzatot (nem szeretem a teljesen sík mezőket, ilyen soha nincs a valóságban). Erre enyhén hígított faragasztót kentem és megszórtam szitált homokkal. Ezt kétszer is elvégeztem. Vagy háromszor? Ugyan ki számolja. A lényeg hogy szép legyen, gödrök, kipergések nélkül.
01_02.jpg
Víkend telek épül

A koncepció többszöri változása miatt az egyik oldalon végül is levágtam a dombokat, ide kerül a víkendház. Legyen csak szépen elrendezett a terep ezen a részen. Mivel nem sikerült egyenletesre kivágni a hungarocellt ezért egy speciális "glettel" kentem le ezt a területet. A glett anyag homok és hígított faragasztó keveréke. Nagyon jól kitöltötte a réseket, a környezetétől sötétebb színe azt a hatást kelti, mintha itt locsolnának - ja, hát hiszen locsolnak, lesz egy Pecky féle kerti csap a telken. Ha már telek, legyenek gyümölcsfák, pince lejáró, konyhakert, kocsi beálló, kerítés. Szerencsére ezek mindegyike vagy lapult a fiókomban a vasútmodell kiegészítő vackok között, vagy meg volt a tervem az elkészítésére.

01_03.jpg
Betonbunker a homokdűnék között. 

Miből legyen a beton bunker? Hát betonból! A műhelyemben foglalta a helyet egy fél zsák régi cement, ezt kevertem el egy kevés, többször szitált, már-már szinte homokra hajazó sóderrel. A zsalu-formákat egy régi kinder tojás műanyagja szolgálta. Azért a régi, mert az még ketté szedhető volt, nem ez a mai kinyithatós fajta. A tojásba töltött beton közepébe egy 1cm-es fa rudat nyomtam, hogy legyen középen üreg a tömbben. Több napi száradás után óvatosan megkocogtatva a formát, került napvilágra a bunker. Hiába rázogattam, tömörítettem a betonomat maradtak zárványok benne. Ha jobban bele gondolok ez nem is baj, hiszen régi, sérülésekkel bíró lőállásokat kaptam. Ezután fúrtam meg a lőréseknek és a bejáratnak a helyét, majd tűreszelővel véglegesítettem az alakjukat. A kinder-forma miatt a bunkerek tetején kis horpadás, illetve egy szabályos kör "karc" látszik. Na kérem ez azért van, mert itt volt régen valami hadászati cucc, amit mára a vasgyűjtők elhordtak. :)

01_04.jpg
Az alacsonyabb lőállás a modul másik végén

A homokdűnék közé egy kevés szitált sóder került, murvaként, ugyanis itt álltak a harckocsik (lövegek) a háborúban, rejtve az ellenség elől. Meg aztán innen tudták kilőni az ellenséges vonatokat. :) Persze mára körbenőtte a gaz ezeket a lőállásokat, de ha a játék megköveteli, akkor elhelyezhető itt egy-két díszlet harckocsi. Akár valami határvédelmi terület is elképzelhető ide (a szöges drót kerítésen még gondolkodom), vagy katonai emlékpark.

Folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: barkács modul

Hogy jól induljon a hét - 2017.09.25.

2017.09.25. 03:00 HOttó

170925_koszos_szergej_k.jpg

Magányos Szergej Bélában. Az állomás gazdája sokat ad az élethűségre, minden koszos kell legyen. A gyári kinézetű modellekre meg is jegyzi rendszeresen, hogy túl tiszták.

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

ÖBB 2070 dízel születik - 2. rész

2017.09.19. 18:08 HOttó

A feliratokat, piktogramokat, gyári táblákat vizes matricára nyomtattattam, a rajzolatot Corelben készítettem el. A festést és matricázást ezúttal is egy hozzáértőre bíztam (még), így nyerte el a kaszni a végleges alakját. Az előző részből kifelejtettem, hogy a fülke üvegei nem igazán akartak kijönni. Az egyik szélvédő simán, a másik nagy feszegetések árán adta meg magát. Az oldal ablakokat viszont nem tudtam kivenni, így ki kellett maszkolni őket festés előtt.

obb_2070_5.jpg

Már meg is érkezett a festőműhelyből a kaszni

Az MMC gyárt RK900-as automata-távvezérelhető kapcsoló imitációt (fém öntvényként), nem egy osztrák Hectort láttam ezzel felszerelve, így a sajátomra is tettem egy párat. Egyetlen gond volt ezzel, a Piko elhelyezi a vonóhorgot a mozdonyaira, nem úgy mint pl. a Tillig ahol egy furat várja azt.

obb_2070_6.jpg

MMC RK900-as távvezérelhető kuplung - imitáció

Mondani sem kell, az RK900 fontos, így ugrott a horog, furat került a helyére, amibe beragasztottam az automata kuplungot, pont elfér az ejtőhorog fölött. Mondjuk jobban esett volna, ha nem a fém öntvényt kell reszelni és fúrni...

obb_2070_7.jpg

Helyén az új kuplung imitáció - de hol vannak az ütközők?

A korlát alatt a főkeretből is ki kellett reszelni egy darabot, hogy kellően mélyen üljön az RK900-as, ne zavarja az ejtőhorgot a mozgásban. A reszelés miatt létrejött fém-fényes részeket feketére festettem (szürkém nem volt), ezzel egy kis olajos koszt is tudtam imitálni.

obb_2070_8.jpg

Elkészült, várja a sok tolatós munkát

Összerakás előtt még egy fontos dolgom volt, a dekódert behelyezni a vakdugó helyére (nem egyszerű ugyanis a modell szétszedése, a sok aprósághoz képest igen nagy erővel kell leemelni a kasznit). A Kühn N45-ös sorozatú dekódere már bevált nálam, így ez a gép is ezt a típust kapta, hogy a soron következő modultalálkozón (vagy kiállításon) munkára foghassuk a közel 1000 lovat ami a belsejében lakik...

Szólj hozzá!

Címkék: barkács piko

Hogy jól induljon a hét - 2017.09.18.

2017.09.18. 03:00 HOttó

A zsolnai TT modultalálkozó talán legszebb állomásának részlete. Bélá Pod Bezdézem részletesen kidolgozott, személy és teherforgalmat is bonyolító állomás. Olajtartállyal, raktárakkal, rakodóval. A képen egy önürítős kocsik gyors ürítésére szolgáló garat látszik. Érdekessége, hogy a fedelek egyesével lecsukhatók.

170918_surranto_k.jpg

Két vagon egyidejű ürítésére alkalmas surrantó

 

2 komment

Címkék: hétfői kép

ÖBB 2070 dízel születik - 1. rész

2017.09.17. 18:14 HOttó

Többen tudják rólam, hogy tetszik a mai osztrák vasút, mondhatom azt is, hogy gyűjtöm az ÖBB járműveket. Mozdonyok terén viszont nem állok valami jól, modern vonógépek TT-ben csak Taurusok és Herculesek léteznek, ha másra vágyik az ember fia, akkor gyártania (gyártatnia) kell. Szemeztem már egy ideje a Piko G1206-os gépével, kompromisszumokkal építhető belőle egy 2070-es osztrák dízel. Felületesen nézve a nagy gépet azt gondolhatjuk, elég csak átfesteni a modellt, de ennél azért több kell (nem véletlenül nem adja ki a Piko az osztrák változatot). Ahhoz viszont, hogy "szétbarmoljak" egy modellt, jó lenne valami komoly akciós darabot kifogni, így vártam. Aztán egyszer csak megláttam, hogy a Loco Pool (azóta kifutott) verziót akciósan be lehet szerezi, így elindulhatott a projekt.

obb_2070_1.jpg

Nehezen jön le a kaszni a gépről, a fülkénél két csavar is tartja, alulról

Miben tér el a modell és az igazi? Első és legfontosabb a hosszuk. Mivel ilyen mértékű beavatkozást nem akartam végezni, a modellem kb. 5 mm-el hosszabb lett mint kellene. Ezek után a forgócsap távolsággal és a keréktávval már nem is foglalkoztam (na, most páran lecsukják a laptopot...). Igazából arra gondoltam, hogy csak a kasznihoz nyúlok hozzá, esetleg az üzemanyag tartályt matricázom át. Az alvázhoz rögzített korlátot sem piszkálom, nagyon érzékeny, könnyen elhajlik, marad szürke, majd talán egyszer megkapja a vörös színét.

A kasznin viszont van mit csiszolni, szó szerint. A fülke és az ablakai, ajtói maradhatnak, a "kémény" is rendben, viszont a géptéren csak egy ventilátor van, eltér az oldalsó ajtók kiosztása és a rácsozat mérete, és van két "gomba" a géptér tetején. Az első venti púpját lecsiszoltam, gletteltem, ahogy az oldalsó rácsozat egy részét is eltüntettem.

obb_2070_2.jpg

Csiszolás és glettelés

A modell gépteréről levehető két fedél, ezek összesen 4 furatban ülnek, a gombákhoz elég kettő is, így itt is jött a paszta. Majd kerestem két ide passzoló kicsi lemezcsavart, betekertem őket, a nútot pedig kitöltöttem puttyal. A ventilátor mögött van egy keresztben elhelyezett doboz. Ismét a jól bevált Modelltec IFA építő készlethez nyúltam, hátha találok benne ide vágó darabot. Persze, találtam. S ha már széttúrtam ezeket a kis maradék alkatrészeket, kerestem két ajtót, amiből kialakítottam az oldalsó szellőzőrácsok előtti géptér ajtókat.

obb_2070_3.jpg

Lyukak betömve, új géptér ajtók felszerelve

Az osztrák masina mindkét végén van antenna, az egyik egy cápa, a másik egy sima rúd. Ezeket is az alkatrészes csomagban talált apróságokból alakítottam ki. Ennyit módosítottam a modellen, így már elfogadom 2070-esnek. Ha valaki nekiáll számolgatni a motortér ajtókat és ellenőrzi azok elhelyezkedését is, akkor láthatja, hogy a modellem és a 2070-es között több eltérés is van. Valószínűleg itt jött ki a hossz eltérés oka is, de már elmegy a dolog.

obb_2070_4.jpg

Antennák is a helyükön, a szellőző gombákat még kicsit megcsiszolom és mehet a festőhöz

Folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: barkács piko

Hogy jól induljon a hét - 2017.09.11.

2017.09.11. 03:00 HOttó

A zsolnai modul találkozón tűnt fel egy Árpád motorkocsi, csehszlovák színekben. A készítője egy szlovákiai magyar modellező, aki elmesélt nekünk pár dolgot a modellről. A kasznija 3D nyomtatással készült, 5 darabból van összeragasztva. Az ablakai nincsenek beragasztva, mert könnyen össze lehet maszatolni őket a ragasztóval, ezért egy rézmaratott tartósín készült a számukra a kaszni belsejébe. A hajtása egy kisszériás műhelyből származik, az osztrák Hallingtól. Gyönyörű a futása a gépnek, még ha 3 pólusú motorral is van szerelve. A tulajdonos nem elégedett még a világításával, szerinte a zárfény túl erős, így az elektronikába még bele fog piszkálni.

170911_arpad_k.png

Árpád Balatonalmádiban

Szólj hozzá!

Címkék: hétfői kép

Augusztusban megjelent TT modellek

2017.09.04. 08:40 HOttó

Elröpült ez a hónap is. Hagyományosan az augusztus az a hónap, amikor 2 (vagy 3) hétre bezárnak a modellgyártók. Ettől függetlenül szép számmal jelentek meg most is TT modellek, a Tillig jóvoltából, közöttük egy vasuTTmodell meglepetés is. Sebnitzből már érkeznek az első idei, egyszeri kiadású és őszi újdonság modellek!

vasuTTmodell
VM-KON20 - Csepel konténer 20", Ep. IV. - Egyszeri kiadás

Tillig
01354E - ICE szerelvény "ICE 1991", DB Ep. IV.
01721 - Vegyes vonat szett, BR89 és 5 vagon, DRG Ep. II.
01763 - Teherkocsi szett 3 különböző kocsival, CSD/PKP/SBB Ep. II.
01771 - Nyitott teherkocsi szett 3db Eanos kocsival, kőszén rakománnyal, DB Ep. IV. - Formaújdonság
02250 - Gőzmozdony BR86, PRESS Ep. VI.
02235 - Gőzmozdony Tr6 (BR56), PKP Ep. III.
02316 - Villamos mozdony BR101, Berina-expressz, DBAG Ep. VI.
04241 - Gőzmozdony BR89.70, DB Ep. III.
04423 - Villamos mozdony E44, DB Ep. III.
14661 - Rakoncás teherkocsi Robur rakománnyal, DR Ep. IV.
15459 - Tartálykocsi Zaes, Transchem, PKP-Cargo Ep. VI.
15680 - Nyitott teherkocsi Eanos-x 056, DBAG Ep. V. - Formaújdonság
15681 - Nyitott teherkocsi Eanos, PKP Ep. V. - Formaújdonság
15682 - Nyitott teherkocsi Eanos, CD-Cargo Ep. VI. - Formaújdonság
15683 - Nyitott teherkocsi Eanos, SBB Ep. VI.
15809E - Eltolható oldalú teherkocsi Habbins, Niesky Waggonbau, DBAG Ep. V. - Egyszeri kiadás
15810 - Eltolható oldalú teherkocsi Habbins, PKP Ep. V.
16204E - Személykocsi 1. osztály, NS Ep. V. - Egyszeri kiadás
16205E - Személykocsi 2. osztály, NS Ep. V. - Egyszeri kiadás
16707 - Bordás oldalú hálókocsi WLABm, BC Ep. V.
16733E - Hálókocsi WLAB, Balt-Orient Express, CFR Ep. IV. - Egyszeri kiadás
19031 - Robur, ponyvás, Volkspolizei - 2017-es őszi újdonság
19032 - Robur, ponyvás, DRK - 2017-es őszi újdonság
19055 - H3A ponyvás teherautó, VEB Bau-Union - 2017-es őszi újdonság
19056 - H3A ponyvás teherautó, VEB Buna Werke - 2017-es őszi újdonság
501633 - Villamos mozdony BR142, DBAG Ep. V.
501644 - Hűtőkocsi, Bergschlossbrauerei, KSächsStsEB Ep. I. - Különkiadás, Modellbahn Galerie

PSK
3905 - Eltolható oldalú teherkocsi Hbis 294, DR Ep. IV-V.

Szólj hozzá!

Címkék: modell újdonság tillig psk vasuttmodell

Hogy jól induljon a hét - 2017.09.04.

2017.09.04. 03:00 HOttó

170904_faronk_k.jpg

Több évvel ezelőtt jelentek meg a magasított homlokú Eas kocsik az MMS gondozásában. A Tillig tavaly vette fel őket a szortimentjébe, idei kiadása az olasz festésű. Pont passzolnak bele a korábbi 15577 cikkszámú (már nem kapható) farönk szállító kocsi rakományai.

Szólj hozzá!

Címkék: tillig hétfői kép

UAZ a Hädl-től

2017.08.31. 13:26 HOttó

Nemrég kaptuk a tájékoztatót a Hädl Manufakturtól, hogy új közúti járműveket jelentet meg: UAZ 469 terepjárókat. Momentán két változatot terveznek a kocsiból, a katonai zöld már kapható, a szürke, polgári kivitel év végére készül el. Anyagukat tekintve fröccsöntött műanyagok, részletes kidolgozottságú makettek, a fényszórók, ahogy azt már az IFA-iknál megszoktuk külön felszerelt, átlátszó alkatrészek.

ha-124062_1.jpg

A katonai zöld változat már kapható...

ha-122031-09_1.jpg

...a szürke színű év végén lesz elérhető.

A méreTTünkben már korábban is kapható volt UAZ, az AP-Modely jóvoltából. A két autó teljesen más gyártástechnológiájú darab, a cseh kisszériás műgyanta öntvény. Amint megkapjuk az első darabot a Hädltől, összehasonlítjuk a kettőt!

Szólj hozzá!

Címkék: modell újdonság hädl

Tillig-TT-Club 2018-as modellek

2017.08.28. 12:40 HOttó

Az őszi újdonságokkal egy időben meghirdette a Tillig a 2018-as év klubmodelljeit is.

Kezdjük a grátisz modellekkel. A felnőttek egy gázszállító tartálykocsit (Primagas, DB Ep. IV.), a juniorok a tűzoltó vonathoz egy tűzoltószertár kocsit kapnak. Ez utóbbi egy Gbs kocsi, tehát egy drágább kategóriás modell, ami külön megvásárolható a felnőtt klubtagoknak is.

primagas.jpg

ti-501896.jpg

A Workshop-Lok ezúttal egy BR252 hatlábú villamos mozdony lesz, a szokásos 4 variációban. Visszatér a DR Standard-Hilfszug, ezúttal más pályaszámokkal, koszolt verzióban és folytatódik a DB vágányépítő sorozat két korszak modelljeivel. A korábban megjelent Eisenwerke-West kocsikhoz is érkezik további darab, a DRG rajongóknak megkezdődik egy sorozat a Hohmann Margarin tartállyal. Retró festést kap 3 Gbs kocsi, ASG - sárga, Bananen - narancs, ORWO - fehér színekben pompázik majd a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveit idéző szett.

ti-501897.jpg

De nézzük pontosan a club exclusive modellek listáját:

501890 - Villamos mozdony BR252, analóg kit
501891 - Villamos mozdony BR252, analóg
501892 - Villamos mozdony BR252, digitális kit
501893 - Villamos mozdony BR252, digitális
501896 - Fedett kocsi (Gbs), tűzoltó vonathoz
501897 - Tartálykocsi, Homann Margarine, DRG
501898 - Gőzmozdony BR38 kádas szerkocsival, DR
501899 - Koksz szállító kocsi, DR
501900 - Alacsony oldalú kocsi lánctalpas traktorral, DR
501901 - Személykocsi, Nirosta, DR
501902 - Segélyszerelvény, koszolt, DR
501903 - Fedett teherkocsi szett (Gbs) 3 különböző, "retró" festéssel
501904 - Nyitott teherkocsi rakománnyal (Otmmk), DB
501905 - Fedett teherkocsi, DB, bauzug
501907 - Személykocsi, TTC "Silberne Lady"-hez
501908 - Alacsony oldalú teherkocsi szett (Res), DB-Bahnbau

A klubtagok előrendeléseiket a korábbi évekhez hasonlóan most is október 31-ig adhatják le az exclusive modellekre, a klub kapcsolattartójuknál (idehaza nálunk). A modellek megrendelhetőek webshopunkban, vagy a 2017/3-as számú klubcsomagban (ami napokon belül megérkezik) található megrendelő lapon.

Meghirdetésre került a 2018-as sebnitzi klubtalálkozó is, június 2-án várják a klubtagokat a szokásos rendezvényre.

Szólj hozzá!

Címkék: újdonság tillig club