vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (55) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (13) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (99) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (697) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (24) hot news (185) igra (33) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (202) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (20) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (88) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (641) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (211) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

RCA Eanos Tillig alapra

2018.03.01. 14:22 HOttó

Pár napja írtunk ama örvendetes tényről, hogy már a Roco is gyárt Eanos, nyitott teherkocsikat a méreTTünkben, illetve említést tettünk a Tillig Eanos kocsikkal való egyezésre. Most röviden azt mutatom be, hogy lesz egy zacskóban megvásárolt Tillig kocsi részletből egy kész modell.

05_tillig-rca.jpg

A zacskós modell a Viessmann standjáról származik, amit ősszel, a gödöllői kiállításon kaparintottunk meg. Egy Eanos kocsi-szekrény a kinematikákkal - ami egyben forgózsámoly tartó is -, volt az egyik zacskóban. Megkerestük a rajta lévő pályaszám alapján, hogy melyik modell is ez, hogy meg tudjuk rendelni hozzá a hiányzó alkatrészeket. A 01771 szett egyik kocsijához jutottunk hozzá félkészen és nagyon olcsón. A hiányzó forgózsámolyokat, kuplung foglalatokat megrendeltük a gyártól, hamar meg is érkeztek, a kiegészítő csomagot (a kapaszkodókkal, sarok fellépőkkel és a kézifék kerékkel) viszont több hónap elteltével se szállítja a gyár (épp nincs készleten). Ekkor futott be a Roco 37642 RCA Eanos kocsi, és feltűnt egyből a hasonlóság. Egymás mellé téve a két gyártótól származó kocsikat, szinte tized milliméteres az egyformaság - ami a kocsiszekrényt illeti. A Roco 3db kiegészítő, "Rail Cargo Austria" táblát ad a modellhez, így azonnal kiszámoltam, hogy ha kettő Roco kocsit birtokolok, egy harmadik kocsira való tábla is összejön. A véletlenek összejátszásának köszönhetően a "gödöllői zacskós" így átalakulhat osztrák kocsivá, ami igencsak passzol a gyűjteményembe.

06_veg1.jpg

A kocsi egyik végére a Roco vagontól loptam a kapaszkodókat. Itt látszik a furatok távolságában az eltérés, a rugalmas kapaszkodó kissé elhajlott. A fellépő a DZ egyik rézmaratásából való, maradék, amit Horpadtkához használtam fel.

07_veg2.jpg

A másik homlok függőleges kapaszkodóit - mivel ezzel spóroltak a sógorok -, tűzőkapocsból alakítottam ki. A rövid vízszintes a Roco kocsitól jött, azon ugyanis nincsenek meg a szükséges furatok a felrakáshoz. A komphorgok a kapaszkodók és a tolatási sarokfellépők sárga színt kaptak, így mutatnak legjobban a barna kocsin.

08_majdnem.jpg

A fejemben már teljesen összeállt a kép, a kiegészítők után már csak a pályaszámot kellett feltenni és a DB kekszet kellett letakarni. Ehhez vizes matricákat használtam, a kocsi alap színét is kinyomtatva rájuk. A foltokkal olyan hatást próbáltam elérni, mintha a másik társaságtól vásárolt kocsit épp csak átszámozták volna, mielőtt munkába állt. Az alvázkeretnél lévő pályaszámot egyszerűen lefestettem, ilyen piciben úgysem látszódna a matricára nyomott számsor. Helyére került a kézifék kerék, és a kocsi máris készen áll a játékra.

A fentiekkel párhuzamosan a második Roco kocsi pályaszámát is átszámoltam, a számsor végét kell csak cserélni, egy aprócska matricával módosítható az azonosító. Ezzel a módosítással mindhárom RCA kocsim modulozás-képes, külön kocsikártyákkal futhatnak. Mivel az alvázkereten lévő szám itt is kicsi, ezt is lefestettem, ne zavarja a kollégákat kocsirendezés közben. :) Most mondhatnám, hogy az RCA tábla is a még nagyobb eltérés miatt került egy bordaközzel odébb, de ezt csak simán benéztem.

09_roco2.jpg

Megrögzött szegecsszámlálók ezután biztosan fogják a fejüket, de számomra ezeknél a modelleknél a játék volt a fő szempont, arra pedig maximálisan megfelelnek. 

Szólj hozzá!

Címkék: barkács roco tillig

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr3613702610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása