vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (52) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (12) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (99) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (694) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (22) hot news (185) igra (32) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (201) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (20) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (88) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (640) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (210) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

Három TT-s beszámoló az első félévből - 1. rész

2017.07.15. 12:42 lord.sTTex

Három alkalommal egy-egy rövid leírással és képriporttal szeretnénk nektek bemutatni, hogy 2017. első félévében milyen nagyobb rendezvények voltak (kelet-)Németországban, amelyek főként vagy többek között a TT méret szerelmeseinek is kedveztek. Természetesen ezekkel a leírásokkal együtt szállítjuk az újdonságokról szóló információkat is.

Első utunk vezessen a szász fővárosba, Drezdába, ott pedig az Erlebnis Modellbahn 2017. kiállítás és vásár rendezvényére, mely február közepén került megrendezésre. A rendezvény nevét talán úgy fordíthatnánk, hogy modellvasút élmény, vagy modellvasút felfedezés. Ennek reményében hát vessük is bele magunkat ebbe az élménybe, hiszen lesznek érdekességek bőven!

20170217_erlebnis_01.jpg

Beérkezett a sárga kígyó, melyből minden alkalommal áramlott ki a tömeg

A rendezvény a drezdai vásár területén került megrendezésre, mely minden év elején várja a modellvasút iránt rajongókat. Már érkezéskor nagyon ígéretesnek tűnt a vásár, hiszen hömpölygő tömegek érkeztek minden egyes villamossal, miközben más rengetegen várták a kapunyitást. Természetesen jó német szokás szerint a törődés itt sem maradhatott el, a tömegben állókat egy hatalmas plüsskacsa szórakoztatta a jegykiadásig, így a várakozás egyáltalán nem volt megterhelő.

20170217_erlebnis_02.jpg

A várakozók tömegéből kilógott a kacsa, így a tájékozódásban egyszerű volt a dolga

20170217_erlebnis_03.jpg

Személyesen kacsa úr

És akkor jöjjön a lényeg! Átjutottunk a beléptetésen és meg is érkeztünk az első csarnokba. Az ember ezeknek a csarnokoknak a méretén ámul el persze először, de aztán rögtön az érdekességeket kezdi el fürkészni.
Elsőként az egyik legnagyobb német online bolt standja várt mindenkit, melynél az eladandó portéka mellett, külön vitrinekben, gyártótól függetlenül a modell-újdonságok első példányai is megjelentek. Ilyen volt például a mára már elérhető státuszba került, a LEMKE által készített, BR 481-es, azaz a Berlini S-Bahn, vagy éppen a Beckmann manufaktúra csodálatra méltó árú, tűz nélküli gőzöse.

20170217_erlebnis_04.jpgA Lemke nagy dobása

20170217_erlebnis_05.jpgTűznélküli gőzösök – a technológia ára

Ugyanezen a standon újra láthattuk a már korábban is bemutatott, várva várt KUEHN motorkocsikat DB és CD festési variánsokban, melyek ha majd egyszer a boltokban elérhetőek lesznek, biztosan minden terepasztalon szépen fognak mutatni. Ugyanitt szintén nagy meglepetés volt a ROCO Eanos teherkocsijainak 3D nyomtatásban elkészült, ún. mesterdarabjai - még ha ezeket inkább mesterdarab helyett csak mintapéldányoknak nevezhetnénk. Mindenesetre modellezőnek mindig szemet gyönyörködtető látvány, ha egy-egy új variáns bárminemű fejlődését láthatja.

20170217_erlebnis_06.jpgA várva várt KUEHN motorvonatok

20170217_erlebnis_07.jpgA ROCO újabb lendülete

A mára egyik legnagyobb on-line kereskedelmi cég standját elhagyva a kisszériás gyártók termékei között is jelentek meg igazán ígéretes és szép újdonságok, mint pl. a Fischer-modell standján a BR74 gőzmozdony, vagy az impozáns megjelenésű, az NVA, azaz a kelet-német néphadsereg festésében készülő aláverőgép, mely kiadása további színekben is tervezett.

20170217_erlebnis_08.jpgBR74 a Fischertől

20170217_erlebnis_09.jpgNVA színekben

20170217_erlebnis_10.jpgÚj színvariánsok

A csarnok más részén természetesen a TILLIG standját is meglátogathatjuk, ahol a hatalmas vitrinekben jelentek meg most is az újdonságok. Ne feledjük, hogy még az év elején, februárban járunk a virtuális sétánkon, így újdonság volt a talán méltatlanul népszerű RailJet személykocsi szett kétféle festési variánsban és a gyönyörűen sikerült kisgőzös, a BR 89 különböző változatai, melyek olykor a magyar modellezők gondolatait is megmozgatják hazai vonatkozása miatt.

RailJet mutáció

RailJet mutáció

A nagy újdonság: kisgőzös a TILLIG-től

Szintén a TILLIG standján láthattuk a „Krokodil” korszerűsített verziójának – sajnos még csak – 3D nyomtatott kasztniját, ami a fejlesztés előrehaladásáról tanúskodik, illetve megannyi teher- és személyvagon újdonság egy-egy első, vagy „handmuster” bemutató példányát.

Az éledező Krokodil és újdonság-társai

A gyártói „élmények” nyújtotta eufória mellett a modellezők és klubok is megannyi különlegességet adtak át a közönségnek terepasztalaikon, tematikus moduljaikon, standjaikon. Láthattunk itt abszolút valósághű városka-részleteket az NDK-ból, ahol kedvesség és romantika járta át az utcák hangulatát, illetve az NSZK rideg hétköznapjait, ahol érződik, hogy azért a verseny az úr. Érdekesek voltak a hívogató foglalkozások, játékok, ahol például hűtővagont építhettek a kicsik, vagy éppen áramot fejleszthettek a vállalkozók a villanyvasúti üzemhez.

Micsoda ötlet: hajtsunk lábbal villany-gőzöst! Ööö…

Külön csarnokban mindenki számára megnyíltak az életnagyságban elérhető élmények is, hiszen itt kerti vasúton utazhattak a felnőttek és gyermekek egyaránt, illetve a komolyabb méretek rajongói a készülő „nagy-modellvasúti” járművekkel találkozhattak: ebben a méretben cserélhettek tapasztalatokat, vagy vásárolhattak alkatrészeket. Sőt! Ezen a fedett helyen volt elfogyasztható - német terület lévén - a szinte kötelező kolbász, virsli és sör nagy választékban.

Élmény-csarnok

De kanyarodjunk csak vissza egy kicsit az eredeti türingiai kolbász után a kiállítási csarnokokba, hátha akad itt még valami rejtett csoda!
Talán itt láthattuk először a Schrimer újdonságát, a jó öreg MAN kamionok újfejlesztésű, konténeres, pótkocsis teherautó változatát, amely igen szépen sikerült, de természetesen az ára is tükrözi a belefektetett munkaórák sokaságát.
Nagy meglepetésre a SpieleMax játékbolt-hálózat is erre a vásárra hozta ki bemutatni egy-egy 2017-es újdonságát, vagy ide időzítette néhány exkluzív modelljének a beharangozóját. Ilyen volt például az egyedi sorozatú KVG önürítős vagon a PIKO-tól - rögtön három különböző pályaszámmal -, vagy a nagy meglepetés-bejelentés: a TILLIG autószállító vagon különböző színű HERPA VW Golfokkal (!). Ezt az utóbbi autószállító készletet a SpieleMax ugyan júniusra harangozta be, de a legfrissebb információk szerint csak július második felére várható, hogy ténylegesen a boltok polcaira kerül.

A meglepetések

Végül, de persze nem utolsó sorban nézzük a KRES készülő újdonságait, mely gyártótól a nyugat vasútját modellező motorvonatok, motorkocsik kerülnek ki hamarosan.

Nyugat vasútjának példányai

Virtuális túránk végén összegezve: egy nagyon nagy élményt nyújt ez a kiállítás és vásár, hiszen megannyi érdekesség, újdonság, látnivaló várja az idelátogatókat. Természetesen ezért (is) irigykedünk német barátainkra, vasútmodellező kollégáinkra.
Ami pedig az újdonságokat illeti, amelyeket egy-egy ilyen kiállításon láthatunk: azok a kis vonatok reményeink szerint előbb, vagy utóbb a mi terepasztalainkon is futhatják élményszerű köreiket.

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr4212664519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása