vasuTTmodell

Vasútmodell hírek, újdonságok, érdekességek a TT méretarány kedvelőinek.

Címkék

acme (1) adp (1) akció (54) apmodely (11) arnold (52) artitec (1) asprojekt (9) auhagen (12) barkács (136) barkas (1) beckmann (20) bemo (2) brawa (3) bttb (5) busch (99) digisound (2) digitális (8) digitalzentrale (3) digitools (2) dk-model (7) dll (3) ecthIT (1) egyszeri kiadás (5) es-pecky (16) esu (1) farkas-transz (1) fischer-modell (8) fólió (1) framo (1) gabor (2) gőzmozdony (3) gützold (8) gysev (2) h0 (2) hädl (125) harrybarth (1) heki (1) heris (13) herpa (73) hétfői kép (694) hobbex (1) hobbytrain (7) honlap (13) hornby (22) hot news (185) igra (32) kalomodell (6) karácsony (5) karsei (33) katalógus (25) keskeny nyomköz (3) kiállítás (55) kifutó modell (14) kisszéria (9) kres (46) kühn (112) különkiadás (7) lemke (4) lenz (8) loco (17) lorenz (9) ls models (4) luetke (1) makett (1) marionzeller (1) matrica (2) máv (6) mehano (4) miniatur (8) minicar (1) modell (359) modelltec (3) modist (6) modmüller (4) modul (95) mtb (61) nagyvasút (7) noch (14) nohab (1) npe (2) nyereményjáték (2) paksinuti (2) papirbakter (1) peho (1) peresvet (4) piko (201) pmt (19) preiser (3) programajánló (49) psk (20) rakomány (5) revell (1) rietze (6) roco (88) rothe top technik (1) saxonia (1) schirmer (70) sdv (5) sikulove (4) sonjaplastic (1) sudexpress (1) szolgálati közlemény (4) temofeszt 2014 (3) terepasztal (12) tillig (640) tillig club (45) tillig h0 (8) tomix (3) történelem (11) trainomatic (3) tt-modell (3) tte (1) uhlenbrock (3) újdonság (526) újság (9) v&v (13) vasuttmodell (210) veit (1) vélemény (46) voigtländer (2) vulcanmodell (2) wiemo (10) zeuke (2) zimo (2)

Figyelem!

vasuTTmodell weboldalon és blogon szereplő képek és egyéb tartalmak a vasuTTmodell Kft. saját tulajdonát képezik (kivétel, ami ettől eltérő megjelölést tartalmaz), azok bármilyen felhasználása (részben vagy egészben), különösen egyéb helyeken történő publikálása, csak erre vonatkozó kifejezett írásos engedélyünkkel lehetséges!

Megtalálhatsz a Facebookon is bennünket!

Voltál már a Miniversumban?

2014.08.15. 20:06 HOttó

Ma délelőtt szakmai napot tartott a vasuTTmodell Team, meglátogattuk a Miniversumot, persze rendes fizető vendégként, sőt a kulisszák mögötti túrára is befizettünk. Egy szóval jellemezve, mindegyikünk nevében írhatom, klassz. Azért nem intézem el ennyivel az élménybeszámolót :)

140815_Miniversum_1.jpg

Nyitáskor érkeztünk, az első vonatok is épp csak elindultak, amikor megálltunk a Hősök tere és a Nyugati pályaudvar makettjénél. Hamisítatlan magyar szerelvények, Csörgős és Szilis személyvonatok, Desirok és Flirtök, no és persze a sztár, a Railjet sorakoztak, hogy aztán elinduljanak útjukra. Azután Budapestet elhagyva előbukkantak a Szergejes és Nohabos tehervonatok is, megjelent az összes reklám festéses Taurusunk, de Gigantot, Traxxot és Púpost is láttunk a pályán. Kár hogy egyetlen gőzös serénykedett a német vonalakon (a többi a fűtőházban pihent), de ő legalább hangosan tette a dolgát. Látszik a fejlődés útja, rövidesen behálózzák majd a felsővezetékek az asztalokat, az oszlopok már sok helyütt állnak, sok helyen pedig le van rögzítve a talpuk, hogy "csak" helyére kelljen pattintani azokat. Látványos a sok működő fényjelző, engedelmeskednek nekik a mozdonyvezetők, megállnak vagy épp elindulnak attól függően hogyan változik a jelzéskép. Arra is figyeltek az építők, hogy a tájnak, országnak megfelelő fényjelzők kerüljenek a pályára.

140815_Miniversum_2.jpg

Szinte az összes személykocsi és motorvonat belső világítása világít (hátránya, hogy látszik, nincsenek utasok), a teherkocsik rakománnyal futnak, sok mozdony hangdekóderrel közlekedik, így a vasútüzem is valóban élőnek hat. A mozdonyok sebességét valósághűen, vagy inkább kicsit lassabbra állították be, ne csak egy elsuhanó fehér csík legyen pl. az ICE, a legnagyobb sebesség 120km/h.

140815_Miniversum_3.jpg

A terep kidolgozása is igen aprólékos, és mutatós. A favázra fólia került, arra gipsz háló, majd gipsz (összesen kb. 2 tonna), a fedőréteg pedig homok (Paksinuti módra :)), erre került a statikus fű, hol sűrűn, hol ritkásan szórva. A növényzet egy része gyári, egy része kézzel készült (BaTTka fa), sajnos a fű és a fa méretek közötti növény igen kevés. Az épületek között a német stílusú bolti házak mellett egyedi karton épületek is megtalálhatók, főleg a jellegzetes magyar állomások, városi épületek, vagy műemlékek tartoznak ez utóbbiak közé.

140815_Miniversum_4.jpg

A kulisszák mögötti túra nem csak vasútmodellezőknek való (sőt..), azok is találnak benne rengeteg érdekes információt, akik csak távolról szemlélik a vasútmodellezést. Tetszetős látvány a hatalmas hegy gyomra, amiben több, mint 2 méteres magasságba tekeregnek fel a vágányok, hogy aztán a látogatók feje fölötti hídon kössék össze a német és osztrák asztalokat. Innen láthatók testközelből a hatalmas tároló pályaudvarok is, ahol idegenvezetőnk szavaival élve "pihennek a vonatok", de láthatók az előkészületben lévő Faller Car System fordítói is. Megtudtunk olyan részleteket is, hogy Lenz központ vezérli a digitális rendszert, Digitools dekóderek vannak a mozdonyokban, Traincontroller fut az irányító számítógépeken. Ami még érdekes volt, a fő és a mellékvonalakon nincs menetrend szerinti átjárás, ezzel is biztosítva, hogy ha leáll egy kör műszaki hiba miatt, akkor is legyen vonatmozgás, legyen látnivaló. A hátsó túrán váltak láthatóvá a 18+ részletek is, amik a normál séta alkalmával takarva vannak a látogatók elől. A kulisszák mögött járva pár centis távolságra suhannak el a szerelvények mellettünk, melyekből egyszerre kb. 90-100db közlekedik.

140815_Miniversum_5.jpg

A hely maga nagyon jól kitalált, szépen kialakított, mindenki kedves volt, a vezérlőből is válaszoltak a kérdéseinkre és nem csak félmondatokban. A büfé választéka is egész jó, a gyerek játszóház a Brio favonatokkal, Märklin "my world" vonatokkal "veszélyes", mert órákra képes lekötni a kicsiket. Az interaktív részletek is ötletesek a pálya körül, bár néhol igencsak keresni kellett, hogy mi lendül mozgásba, vagy milyen fény kapcsol fel a gombnyomásra. Ami még nagyon tetszett - a keszthelyi múzeummal ellentétben -, hogy nincsenek üveglapok mögé zárva az asztalok, jók a fények, lehet fotózni - már annak, aki nem hagyja otthon a fényképezőt...

Szólj hozzá!

Címkék: programajánló kiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://vasuttmodell.blog.hu/api/trackback/id/tr456606553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása